‘Wie nog iets wil in vastgoed zal voor 1 januari moeten handelen’

24 september 2020 Leestijd ± 3minuten
‘Wie nog iets wil in vastgoed zal voor 1 januari moeten handelen’

De aanpassing van de overdrachtsbelasting gaat pas 1 januari in maar heeft nu al grote impact op de woningmarkt. Starters willen de overdracht uitstellen. Daar staan beleggers tegenover die nog voor 1 januari een woning willen kopen, vertelt Jeroen Stoop, eigenaar van Makelaarsland. Hij voorziet verder dat de ‘handel’ in woningen sterk zal afnemen.

Begin volgend jaar gaat de overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers naar 0 procent. Tegelijk gaat de heffing voor beleggers in woningen naar 8 procent. Starters die al gekocht hebben proberen de overdracht uit te stellen, vertelt Stoop. Hij verwacht dat veel beleggers het omgekeerde zullen doen.


Twee jaar verder om 8 procent terug te verdienen


“Op dit moment kunnen we nog niet zeggen hoeveel mensen het doen, maar ik vermoed dat het voor velen die nog wat willen in vastgoed interessant is om het nu nog in handen te krijgen. Stel je koopt een woning van 4 ton in Amsterdam. Als je daar 1.600 euro huur per maand voor krijgt is dat redelijk. Dan zit je op een bruto rendement van iets boven de 4 procent. Daarmee ben je dus zo twee jaar verder om die 8 procent terug te verdienen.”

Hij voorziet aanzienlijke drukte bij notarissen aan het eind van het jaar en begin volgend jaar. Het grootste struikelblok voor veel beleggers zal echter de financiering zijn. Mocht het niet lukken om die rond te krijgen, dan kan de zogenaamde Groninger akte een oplossing bieden. Hiermee spreken koper en verkoper af dat de betaling pas na de levering plaatsvindt.

Zal de Belastingdienst er niet een probleem van maken als beleggers zo de hogere overdrachtsbelasting ontwijken? “Dat verwacht ik niet”, antwoordt Stoop. “Ik denk juist dat ze die drie maanden geven om dit soort dingen te regelen. Ik heb ook overlegd met een notaris en die vertelde mij dat zij hiervoor inzetten op de Groninger akte.”


Druppel op gloeiende plaat


Naast deze gevolgen op de korte termijn verwacht Stoop dat de impact op de markt voor verhuurde woningen op langere termijn beperkt zal zijn. “Als je niet verkoopt dan raakt het je niet. Je verhuurt gewoon en er gebeurt verder niks. Als je als koper die overdrachtsbelasting verdeelt over een groot aantal jaar, is het ook een druppel op een gloeiende plaat. De professionele belegger zal daar niet wakker van liggen.” Daarbij tekent hij wel aan dat het wel van invloed kan zijn op de keuzes die kleine beleggers met één of enkele woningen maken.

Een deel van de markt dat echter wel zal krimpen is de handel in woningen, waaronder het kopen, opknappen en weer verkopen. Op dit moment hoeft een koper geen overdrachtsbelasting te betalen als een huis uiterlijk zes maanden eerder al is verkocht. Dat verandert, aldus Stoop. “Nu wordt altijd afgesproken dat dit voordeel ten gunste van de verkoper komt. Maar als de koper 0 of 2 procent betaalt, dan is dat voordeel er niet. Dat doorstoten van woningen gaat daardoor wel echt weg.”

Of er hierdoor meer ruimte komt voor starters zal moeten blijken. De komende maanden zal het waarschijnlijk rustig zijn met starters terwijl beleggers nog snel hun slag proberen te slaan.
 


Lees ook
Verhoging overdrachtsbelasting over de grens: kan balans laten uitslaan naar de starter

Verhoging overdrachtsbelasting over de grens: kan balans laten uitslaan naar de starter

De verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en de verlaging voor starters moet de laatste groep meer kans geven op de woningmarkt. Het is een veelgebruikt middel om de woningmarkt af te koelen. Onder meer het VK en Singapore voerden afgelopen jaren soortgelijke maatregelen door. De ervaringen laten zien dat het zeker effect heeft, maar geen wondermiddel is.

De ondernemende adviseur: Axel, Rick en Tom

De ondernemende adviseur: Axel, Rick en Tom

Elke week worden op Kop-Munt de rol en inhoud van het hypotheekvak belicht. Maar hoe zit het eigenlijk met die andere pet die ook veel hypotheekadviseurs op hebben? Die van de ondernemer. 

Hoe helpt de hypotheekadviseur klanten in financiële nood?
Dilemma

Hoe helpt de hypotheekadviseur klanten in financiële nood?

Hoe financieel weerbaar zijn Nederlanders eigenlijk? Door de coronacrisis blijkt dat er in ieder geval een aantal financieel kwetsbare groepen zijn. Hypotheekadviseurs kunnen echter helpen.

Week van de starter helpt ook hypotheekadviseurs
Trends

Week van de starter helpt ook hypotheekadviseurs

Het is deze week de week van de starter en dat is bijna niet te missen. Maar wat hebben starters hieraan in een markt die op het zachtst gezegd ongunstig is? En welke rol is hier weggelegd voor hypotheekadviseurs?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.