Wie krijgt mijn stem?

20 november 2023 Leestijd ± 2minuten
Wie krijgt mijn stem?

Er zijn meer dan genoeg belangrijke onderwerpen te bedenken voor de verkiezingen. Als hypotheekadviseur die dagelijks aan tafel zit met woningzoekenden, kan ik mij maar één hoofdthema bedenken: de woningnood.

Een probleem dat in iedere huiskamer, kappersstoel en in de rij bij de kassa wordt besproken. En toch ziet geen politieke partij dit thema als een zetelmagneet. Wellicht dat geen partij zijn of haar vingers eraan durft te branden. We hebben een minister van volkshuisvesting, maar elke partij is bang dat dit thema op een fiasco uitloopt als je je hierover durft uit te spreken. En laten we eerlijk zijn, dat is begrijpelijk. 

De oplossing die iedereen begreep, was dat we moesten bouwen, en bouwen en vooral heel veel bouwen. Ieder jaar 100.000 woningen was het plan. Eerst hield de stikstofdiscussie en het vinden van geschikte bouwlocaties de bouwvakkers tegen. Nu komt daar bovenop de inflatie en het tekort aan materiaal. Huizen bouwen wordt simpelweg te duur. 

Daar waar je nieuwbouwwoning voorheen direct tienduizenden euro’s meer waard was zodra je de sleutel in je handen kreeg, is de koop- en aanneemsom nu vaak al een te hoge drempel. Zo hoog dat nieuwbouwprojecten net buiten de Randstad vaak nog niet eens aan de 70% verkoop zitten. Gevolg is dat de bestaande bouw ook weer duurder wordt. 

De politiek heeft in de jaren niet stilgezeten. Echter, er zijn wat ongelukkige keuzes gemaakt. Zo hebben de Jubelton, de vrijstelling overdrachtsbelasting, de renteaftrek, en het zwaarder belasten van woningen voor verhuur de prijzen verder omhoog gedreven.

Betaalbaar wonen zou toch hoofdthema nr 1 moeten zijn. Niet alleen voor de woningzoekenden, maar ook voor de huisbezitters en huurders. Met de inflatie en hogere energieprijzen is wonen simpelweg duur. Onze woonquote is één van de hoogste van Europa. Dat is niet iets om trots op te zijn. 

Welke partij durft het aan om zijn/haar vingers hier aan te branden? Mijn stem krijg je!


Lees ook
Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”
De Koplopers

Menno Luiten: “De consument verdient volledige transparantie”

De afgelopen weken kon niemand in de vakpers om Menno Luiten heen. Na bijna vijf jaar is hij weer terug op het oude nest. Direct laat de nieuwe directeur van MUNT Hypotheken het stof opwaaien in hypotheekland. Enigszins verbaasd: “Ik verkondig de boodschap dat banken geen advies zouden moeten geven al tien jaar.”

Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen
Column

Ons advies helpt mee om een dure vereffening te voorkomen

De eigenaar van een woning is overleden, heeft geen testament en de erfgenamen zijn onvindbaar. In zo'n geval kan de rechter op verzoek van een belanghebbende of een schuldeiser een zogeheten vereffenaar benoemen. Die is dan verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. 

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Huidige manier van financieren gedateerd? “Het is op het moment veel te rigide”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week geeft Christian Gilissen van Gilissen Finance zijn visie op de uitspraak van Menno Luiten dat banken moeten stoppen met hun hypotheekadvies en de uitspraak van Carla Muters dat de woningfinanciering gedateerd is.

Lekker in je vel zitten
Column

Lekker in je vel zitten

Lekker in je vel zitten betekent voor eenieder wat anders. Waar de één gaat voor even lekker kapot gaan in de gym houdt de ander meer van een avondwandeling. Waar de één ‘s ochtends een uur voor de spiegel staat, is een ander binnen vijf minuten de deur uit. Maar aan tafel bij de adviseur betekent lekker in je vel zitten, maar één ding.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.