Er zijn meer dan genoeg belangrijke onderwerpen te bedenken voor de verkiezingen. Als hypotheekadviseur die dagelijks aan tafel zit met woningzoekenden, kan ik mij maar één hoofdthema bedenken: de woningnood.
Een probleem dat in iedere huiskamer, kappersstoel en in de rij bij de kassa wordt besproken. En toch ziet geen politieke partij dit thema als een zetelmagneet. Wellicht dat geen partij zijn of haar vingers eraan durft te branden. We hebben een minister van volkshuisvesting, maar elke partij is bang dat dit thema op een fiasco uitloopt als je je hierover durft uit te spreken. En laten we eerlijk zijn, dat is begrijpelijk.
De oplossing die iedereen begreep, was dat we moesten bouwen, en bouwen en vooral heel veel bouwen. Ieder jaar 100.000 woningen was het plan. Eerst hield de stikstofdiscussie en het vinden van geschikte bouwlocaties de bouwvakkers tegen. Nu komt daar bovenop de inflatie en het tekort aan materiaal. Huizen bouwen wordt simpelweg te duur.
Daar waar je nieuwbouwwoning voorheen direct tienduizenden euro’s meer waard was zodra je de sleutel in je handen kreeg, is de koop- en aanneemsom nu vaak al een te hoge drempel. Zo hoog dat nieuwbouwprojecten net buiten de Randstad vaak nog niet eens aan de 70% verkoop zitten. Gevolg is dat de bestaande bouw ook weer duurder wordt.
De politiek heeft in de jaren niet stilgezeten. Echter, er zijn wat ongelukkige keuzes gemaakt. Zo hebben de Jubelton, de vrijstelling overdrachtsbelasting, de renteaftrek, en het zwaarder belasten van woningen voor verhuur de prijzen verder omhoog gedreven.
Betaalbaar wonen zou toch hoofdthema nr 1 moeten zijn. Niet alleen voor de woningzoekenden, maar ook voor de huisbezitters en huurders. Met de inflatie en hogere energieprijzen is wonen simpelweg duur. Onze woonquote is één van de hoogste van Europa. Dat is niet iets om trots op te zijn.
Welke partij durft het aan om zijn/haar vingers hier aan te branden? Mijn stem krijg je!