Week van de starter helpt ook hypotheekadviseurs

01 oktober 2020 Leestijd ± 3minuten
Week van de starter helpt ook hypotheekadviseurs

Het is deze week de week van de starter en dat is bijna niet te missen. Maar wat hebben starters hieraan in een markt die op het zachtst gezegd ongunstig is? En welke rol is hier weggelegd voor hypotheekadviseurs?

Tags

Roland Knoester is algemeen directeur van Vastgroedpro, één van de partners van de week van de starter. Hij vertelt over het initiatief en zijn visie op de startersmarkt.


De week van de starter, dat klinkt heel feestelijk, maar is het wel een feest?


“We weten natuurlijk allemaal dat de startersmarkt erg onder druk staat. Er is een tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen voor deze groep. Dat kunnen we niet zomaar oplossen met een themaweek, maar dat is ook niet het doel van ons en de andere partners.

We willen met deze campagne vooral de informatieachterstand oplossen die er onder de jonge starters is. Het blijkt dat mensen tussen de pak ‘m beet 18 en 35 jaar nog weinig weten over wat er allemaal komt kijken bij het vinden van een woning. En die informatie, daar kunnen wij in voorzien. Dat doen we door deze week zoveel mogelijk aandacht te genereren voor en van starters. Daarbij zijn sites gelanceerd startenopdewoningmarkt.nl en een speciale starterspagina van Vastgoedpro.

We proberen samen met de andere branche-partners alle informatie te bieden: van huursubsidie, tot informatie over hypotheken, welke partijen erbij komen kijken en waar je allemaal op moet letten.”


Is dit een oplossing voor de korte termijn?


“Ja, want mensen kunnen hiermee dus direct aan de slag. Maar de krapte op de woningmarkt is hiermee niet opgelost. Dat is een feit en daar kunnen we op korte termijn weinig aan doen.

Ondertussen zijn er wel initiatieven. Zoals het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. In de praktijk moeten we nog zien wat daarvan het effect is. Volgens sommige onderzoeken kan dit namelijk ook een prijsopdrijvend effect hebben. 

De enige echte oplossing vind je op de lange termijn, dat is: bouwen, bouwen, bouwen. In de tussentijd helpt het wel om de informatieachterstand zoveel mogelijk in te halen.“


Wat levert de week van de starter op?


“Een heel goed gevulde informatie-site met aandacht voor én van de starter. De meeste informatie was al voorhanden, maar veelal versnipperd - en we willen juist dat starters een zo compleet mogelijk beeld krijgen. In de koopsector komt de voorlichting vooral van hypotheekadviseurs en makelaars. Het is natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid als partners in de koopketen, om starters goed voor te lichten. Dat maken we nu hopelijk wat makkelijker door de website waar alle informatie is verzameld.

Overigens gaan we niet actief starters benaderen, het moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis zodat het advies neutraal blijft.”


Heeft u nog een advies voor hypotheekadviseurs die met starters werken?


“Mijn advies voor hypotheekadviseurs is hetzelfde als voor alle andere partners in de keten: zorg dat je starters echt goed voorlicht. Maak daarbij gebruik van startenopdewoningmarkt.nl of alle andere middelen die nodig zijn. Hier ligt een belangrijke taak voor ons allemaal. In de tussentijd sturen wij zoveel mogelijk aan om de bouw, mits duurzaam, te stimuleren zodat er over een paar jaar een degelijke oplossing is.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Verhoging overdrachtsbelasting over de grens: kan balans laten uitslaan naar de starter

01 oktober 2020 De verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en de verlaging ...

De ondernemende adviseur: Véronique

01 oktober 2020 Elke week worden op Kop-Munt.nl de rol en inhoud van ...

De ondernemende adviseur: Axel, Rick en Tom

24 september 2020 Elke week worden op Kop-Munt de rol en inhoud van ...

‘Wie nog iets wil in vastgoed zal voor 1 januari moeten handelen’

24 september 2020 De aanpassing van de overdrachtsbelasting gaat pas 1 januari in ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.