“We zitten nu met een Funda-generatie”

18 februari 2021 Leestijd ± 3minuten
“We zitten nu met een Funda-generatie”

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Jeroen Spreeuw is hypotheekadviseur in Velp bij Spreeuw hypotheken en verzekeringen. Vakgenoot Gerjam van der Wielen uit Duiven heeft hem per digitale postduif de volgende vraag gesteld:

Jeroen, hoe pas jij de energietransitie toe in jouw hypotheekadvies?

“Ik neem het inmiddels gewoon standaard mee in alle gesprekken. Ik probeer simpelweg goed inzichtelijk te maken wat het klanten onder de streep oplevert om te verduurzamen.”

Hoe breng je dat aan de man?

“Wij hebben daar verschillende tools voor. Die maken direct inzichtelijk dat, na wat ingrepen, bijvoorbeeld gasrekeningen en energierekeningen veel lager zullen zijn. Ik probeer de mensen die ik van advies voorzie daar zo goed mogelijk mee te prikkelen.”

Verduurzamen loont dus wat jou betreft?

“Mensen zien verduurzamen altijd als een last, maar je bent in veel gevallen een dief van je portemonnee als je het niet doet. De rente is nu zo laag. Dat biedt ruimte om bijvoorbeeld de hypotheek open te breken, te verhogen en echt stappen te zetten waarmee je winst boekt. En de aarde gaat er ook nog op vooruit. Win-win dus!”

Waarom doe je hier zoveel aan? Een klant beslist uiteindelijk toch gewoon zelf of hij wil verduurzamen?

“Natuurlijk beslissen ze zelf, maar ik vind wel dat iedereen de plicht heeft om over zijn afdruk op de aarde na te denken. Sommige mensen gaan vijf keer per jaar met een vliegtuig op vakantie. Je kan jezelf afvragen of dat wel zo’n goede zaak is. Mensen moeten zich ook realiseren dat woningen bepaalde sporen nalaten die niet altijd gunstig zijn voor het klimaat.”

Zijn er ook dingen die minder gaan op het gebied van verduurzaming?

“We moeten de wereld van duurzaamheid en woningmarkt nog veel meer met elkaar in verbinding brengen. Nu zijn het vaak nog twee van elkaar vervreemde werelden. We moeten elkaar juist versterken.”

Wat doet jij om die verbinding te maken?

“Ik ben constant in gesprek met mensen uit de wereld van duurzaamheid om mijn dienstverlening nóg optimaler te maken met als doel klanten beter te kunnen helpen. Het over en weer delen van expertise is een goede zaak en helpt beide werelden vooruit.”

Je praat bevlogen over je vak. Waarom is het zo leuk om hypotheekadviseur te zijn?

“Wonen heeft zo’n enorme impact op het leven van mensen. Het is fundamenteel voor wie we zijn. En het werk is uitdagend, want verandert voortdurend.”

Wat voor uitdaging heb je het dan bijvoorbeeld over?  

“Een uitdaging van nu is dat we te maken hebben met een Funda-generatie.”

Wat bedoel je daarmee?

“Mensen staren zich blind op één prijs. Vervolgens zijn ze vaak niet bereid om buiten die prijs om te denken, ze willen het vaak allemaal alleen uitzoeken en zijn veel geslotener voor extern advies dan voorheen. Ze kiezen vaak voor het gemak en denken niet heel erg creatief meer. Ze raadplegen bijvoorbeeld ook vaak geen kennissen die al eens een huis hebben gekocht. Het is helemaal niet erg om af en toe hulp in te schakelen, maar zo zien veel jongere huizenkopers het volgens mij wel.”

Wat zou jij graag willen weten, en van wie?

“Henk Daalhuizen wil ik graag een vraag stellen. Hij zit al echt een hele tijd in het vak en gaat natuurlijk op zijn moment er een keer mee stoppen. Daarom is mijn vraag: hoe denk jij dat de markt na jouw vertrek gaat veranderen?”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Onnodige paniek over wanbetaling hypotheek

17 februari 2021 De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) verwacht dat betalingsproblemen door de aanhoudende ...

“Gesprekken met scheidend stel zijn minder gezellig”

21 januari 2021 Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, ...

De winnaar van de Hypotheektest 2020 heeft veel parate kennis en kan goed opzoeken

17 februari 2021 Honderden adviseurs spelen maandelijks mee met de kennistest op Kop/Munt. ...

2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

31 december 2020 Op de valreep van 2020 kijkt Ellen Hensbergen in haar ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.