Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Verplichting om te verduurzamen tot een energielabel E
27 juli 2022 Leestijd ± 2minuten
Wat uw klant moet weten bij het kopen van een vooroorlogse woning

Kennissen drukten me nog eens op het hart dat ik mijn jaren 30 twee-onder-één kap woning echt nooit moet verkopen. Vooroorlogse woningen zijn populair. Er wordt fors overboden en dan vooral op die unieke woningen met prachtig glas-in-lood.

Toch is het kopen van een vooroorlogse woning niet alleen maar prachtig houtsnijwerk bij de trap en paneeldeuren. Het zijn ook tochtige ramen van enkel glas, gebrek aan isolatie en vaak een F of een G energielabel. 

Maar waarom moet uw klant zich daar nou druk om maken als huizenbezitter, zeker als deze toch die hoge energierekening kan betalen? Er komt een tsunami van duurzaamheidswetgeving onze kant op! Daarbij begint wetgeving vaak ‘aardig’ door alleen maar te eisen dat er beter wordt gerapporteerd, maar al gauw worden maatregelen aangekondigd om daadwerkelijk duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Hieraan gaat de Nederlandse woningmarkt niet ontkomen. 

Neem energielabels, nu deze van kwaliteit verbeterd zijn, heeft de Europese Commissie al het plan aangekondigd om woningen met een F en G label voor 2033 te gaan verplichten om te verduurzamen tot een E label. Ook hypotheekfinanciers moeten steeds meer gaan rapporteren over de CO2-uitstoot van woningen die gefinancierd zijn. En ook hier is de verwachting dat de toezichthouder steeds meer maatregelen gaat opleggen om een reductie van de CO2 uitstoot te laten zien, zo mogelijk zelfs verbieden om woningen met de hoogste uitstoot te financieren.

Dit zou uw klant zich moeten beseffen als hij of zij woont in een F of G woning, of deze aankoopt. De verwachting is wel dat er subsidies beschikbaar komen om (een deel van) de transitie naar E labels mogelijk maken en natuurlijk kunnen energiebesparende maatregelen meegefinancierd worden met de woning. Toch heeft ook dit gevolgen waarbij nu al moet worden stilgestaan. 

Adviseurs hebben een belangrijke rol om klanten te wijzen op het belang van verduurzaming van een vooroorlogse woning, zeker als er toch een verbouwing op de planning staat. Linksom of rechtsom, eigenaren van slecht geïsoleerde woningen zullen gedwongen worden maatregelen te nemen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Evelien van Hilten is hoofd portfoliomanagement bij DMFCO, de asset manager achter MUNT Hypotheken.

 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Franse hypotheekmarkt

De Franse hypotheekmarkt is, in vergelijking met de Nederlandse, veel meer recht-toe-recht-aan. De annuïteitenhypotheek is vrijwel standaard, aflossingsvrij is er bijna onbekend en een rentevaste periode van 30 jaar wordt er nauwelijks afgesloten.

Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

Woningmarkt keert terug naar gezondere situatie: “Het aantal overbiedingen neemt af”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Ben Biesbrouck van De Hypotheekshop Haarlem-Centrum en Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg zien dat de hectiek op de woningmarkt is afgenomen. “Wij merken dat klanten weer ruimschoots de gelegenheid krijgen om een woning te bezichtigen.”

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

Even bijlezen op het strand? Dit waren de spraakmakers van het eerste half jaar

De zomervakantie is voor menigeen begonnen. Tijd om even te ontspannen - óf om nog even bij te lezen. Dit waren de artikelen op Kop-Munt waar in de eerste zes maanden van 2022 flink over werd doorgesproken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.