Wat moet hypotheekbranche met zorgen van Klaas Knot?

14 januari 2019 Leestijd ± 3minuten
Wat moet hypotheekbranche met zorgen van Klaas Knot?

Het onstuimige karakter van de Nederlandse economie wordt vooral veroorzaakt door de instabiliteit op de woningmarkt. Althans, dat stelt DNB president Klaas Knot. Hoe moet de hypotheekbranche hiermee omgaan? En zijn de zorgen van Knot terecht?

We vragen het aan twee experts: Ellen Hensbergen, directeur MUNT Hypotheken en René Kuiper, trainer en financieel coach bij Kuiper ACT. 

Moeten hypotheekadviseurs meegaan in de zorgen van Knot?

Kuiper heeft het idee dat de gemiddelde adviseur niet echt wakker ligt van de uitingen van Knot. “Er is namelijk altijd wel iets aan de hand: huizencrisis, stijgende rente, veranderende fiscale wetgeving, enzovoort. De adviseurs zijn hierin ook zeker niet te benijden: zij moeten wel voor langere termijn advies geven, maar de markt is altijd in beweging.” 

Hensbergen snapt de zorgen van Knot, maar ziet ook dat de oplossing niet ligt in enkel een beperking van fiscale voordelen voor de woningbezitter. Het idee is dan dat de fiscale voordelen neutraler worden ten opzichte van die van de huurder: “Een interessante stelling, maar er is zowel op de koopmarkt als de huurmarkt een enorme krapte op dit moment. Het kabinet heeft aangegeven jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen op jaarbasis, maar dat is het afgelopen jaar al niet gehaald.”

Hoe kan de hypotheekmarkt dan wel omgaan met deze situatie?

Kuiper pleit ervoor dat adviseurs nu echt werk maken van een doorlopende nazorg en begeleiding van hun klanten. Dat is nodig vanwege de constante bewegingen op de woningmarkt. “Een eenmalig advies is niets waard; het is slechts een foto van een bestaande situatie.”

Hensbergen ziet dat de consument inderdaad minder vertrouwen heeft in de woningmarkt. Steeds meer mensen zien het als een ongunstig moment om een woning te kopen. “Maar we zien wel een toename in oversluitingen. En daar liggen voor de hypotheekverstrekkers en adviseurs kansen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de data die voorhanden is en reageer daarop. Zorg ook dat de klant je weet te vinden als er iets verandert in de persoonlijke situatie, zodat ook daarop ingesprongen kan worden.”

Is er een oplossing voor de instabiele woningmarkt?

De krapte op de woningmarkt is niet alleen op te lossen met de ambitie van het kabinet om woningen bij te bouwen, meent Hensbergen: “Ik pleit voor een meer holistische aanpak, want bouwend Nederland is op dit moment nogal overwerkt. Vergunningsaanvragen duren vaak veel te lang en er is nog weinig aandacht voor ontwikkelmogelijkheden in de buitengebieden, of voor leegstaande kantoorpanden en industriegebieden. Daarbij is het natuurlijk wel aan de hypotheekmarkt zelf om kundig advies te geven en proactief te handelen in deze onstuimige markt.”

De consument en financieel adviseurs kunnen niets aan die onstuimige woningmarkt doen, maar de financiële coach kan hier wel een begeleidende rol in nemen, volgens Kuiper. “Niet elk probleem is op te lossen, maar je kunt wel helpen om met het probleem om te gaan. De overheid zou het raadplegen van een financiële coach in mijn ogen meer moeten promoten en wellicht aantrekkelijker maken. Als de kosten hiervoor bijvoorbeeld ook fiscaal aftrekbaar worden, laat de overheid ook het belang hiervan zien.”


Lees ook
Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’
Opinie

Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’

De huizenmarkt lijkt wat af te koelen. Makelaarsvereniging NVM meldde onlangs dat het aanbod van te koop staande woningen weer iets groeit. De woningmarkt is misschien dus over het hoogtepunt heen. Dat plaatst starters, de kopersgroep die de meeste last had van de oververhitting van de woningmarkt, voor een dilemma. Toch een huis kopen of even wachten of de markt verder afkoelt?

NVHP: ‘Execution only vrijwel nooit geschikt voor de consument’
Opinie

NVHP: ‘Execution only vrijwel nooit geschikt voor de consument’

De fiscale regelgeving rond hypotheken is door alle wijzigingen in het stelsel zeer complex geworden. Vooral als consumenten uit elkaar gaan, kunnen ze te maken krijgen met onbedoelde gevolgen. Voor de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) laat dit nog eens zien dat ‘execution only’ vrijwel nooit geschikt is voor de consument.

No-deal: gaat het gebeuren?

No-deal: gaat het gebeuren?

Het Britse parlement schoot deze week in overgrote meerderheid de Brexit-deal met de EU af. De angst voor een no-deal Brexit stijgt. Angst en onzekerheid zijn nooit goed.  

Adviseur, ben je klaar voor een stormachtig jaar?

Adviseur, ben je klaar voor een stormachtig jaar?

Allereerst een heel fijn en gelukkig 2019! Het belooft een spannend jaar te worden. En niet alleen in positieve zin. Het vertrouwen in de woningmarkt daalt en het woningtekort houdt voorlopig nog aan. Een andere focus op relatiemanagement lijkt het devies voor de adviseur die van 2019 een succesvol jaar wil maken.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.