Wat maakt jou duurzaam?

08 augustus 2022 Leestijd ± 2minuten
Wat maakt jou duurzaam?

Verduurzaming toejuichen doen we bijna allemaal. We willen allemaal een leefbare wereld achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Maar hoeveel doen we nou echt om onze uitstoot te compenseren?

De officiële definitie van duurzame ontwikkeling (uit 1987!) luidt: “De ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
  
Afgelopen maand waren twee grootbanken aan het woord. Sandra Philippen van de ABN AMRO kwam in het tv-programma Zomergasten met de klimaatstresstest. Barbara Baarsma pleitte namens Rabobank voor een CO2-budget voor burgers. Het kwam hen op veel kritiek te staan.
 
Wat maakt het dat dit soort ideeën zoveel weerstand oproepen? We hebben het er allemaal over, dat we naar een duurzamer leven toe moeten. Dit zodat volgende generaties zich ook tegoed kunnen doen aan alle voordelen van de consumptiemaatschappij waarin wij leven. Maar wat doen we hier nu écht zelf aan? 

Vooropgesteld, ik ben geen heilig boontje. Ik sta graag achter de BBQ met een mooi stuk vlees erop, terwijl ik het kinderbadje voor de zoveelste keer vol laat lopen met water. Dat zijn nou niet bepaald duurzame keuzes. Toch vertel ik de volgende dag aan mijn klanten dat ze hun woning moeten verduurzamen. 

Om anderen te kunnen overtuigen van dit belang, probeer ik daarom ook zelf steeds meer mijn steentje bij te dragen. Dit doe ik bijvoorbeeld door één van onze twee auto’s in te ruilen voor een elektrische brommer. 

Ik sla er twee vliegen mee in één klap. Ik zet een klein stapje in de goede richting én deze eye catcher is op kantoor meteen voer voor een gesprek over verduurzamen. Ik hoop daarmee het bewustzijn van mijn klanten te vergroten. Samen kijken we hoe zij dat op hun manier kunnen doen.

Dat hoeft gelukkig niet met het handelen in emissies, want dat kan op heel veel manieren!

Quintus Winkler is eigenaar van De Hypotheker in Maarssen.


Lees ook
Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening
Cijfers & onderzoeken

Huishoudens verduurzamen massaal door torenhoge energierekening

Door de stijgende energielasten gaan veel Nederlanders zuiniger om met hun energieverbruik. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend Nederlanders met een hypotheek. Tachtig procent van hen voelt zich inmiddels genoodzaakt om hun huis te verduurzamen. Toch kan lang niet iedereen die de urgentie voelt zich dit veroorloven.

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Spaanse hypotheekmarkt

De bloeiende Spaanse hypotheekmarkt ziet er simpeler uit dan de Nederlandse. Geen aflossingsvrij, maar vrijwel alleen annuïteiten. Daarnaast is de LTV een stuk lager en bestaat er in Spanje een leeftijdsgrens voor het aflossen van de hypotheek.

Even appen met: Jeroen Oversteegen
Even appen met…

Even appen met: Jeroen Oversteegen

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Maatwerk in de ban? “Moeten stoppen met telefoonkredieten en private lease”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer bespreekt onder meer de brief van de AFM over de aanscherping van maatwerk: “Als mensen in de problemen komen, blijkt er achteraf vaak sprake van een combinatie van extra leningen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.