Wat maakt een woning waardevol?

26 oktober 2023 Leestijd ± 2minuten
Wat maakt een woning waardevol?

Op een willekeurige woensdag staan er drie taxaties in mijn agenda. Drie volledig verschillende panden op drie verschillende locaties. Natuurlijk is een locatie doorslaggevend voor het bepalen van de waarde van een woning, maar welke rol speelt de staat van het pand? 

Een tussenwoning in Almere is recent verkocht door een makelaar die blij verrast was dat we op zeer korte termijn de woning konden opnemen. Ook was ze verbaasd over het aantal aanmeldingen en bezichtigingen voor deze woning, die viel in de prijsklasse tot €450.000. Er waren maar liefst 9 biedingen binnen gekomen! Als collega-makelaar zie ook ik dat de overbiedingen in Almere weer terug zijn – de krapte is groot.

De te taxeren woning is vrij basic afgewerkt, echter de buitenkant is goed onderhouden. Als taxateur vind ik dat belangrijker voor de waarde van een woning dan een intern geheel afgewerkt huis. Ik zie genoeg woningen die intern een ‘paleis’ zijn, maar extern slecht onderhouden. Dit heeft een waardedrukkend effect.

Tijdmachine

De tweede taxatie is eveneens in Almere, maar in een volledig andere wijk. Het gaat hier om een leegstaande tussenwoning van een woningstichting die wordt verkocht nadat de huurder is vertrokken. Wederom was de vraag hoog en de woning snel verkocht. Van binnen was het huis een tijdmachine: alles was nog zoals het was afgewerkt in de jaren ’80 met een echte Bruynzeelkeuken en de originele badkamer. De wanden en vloeren waren kaalgestript. 

Wat de waarde echter omhoog dreef, was de zeer goed onderhouden externe staat met onder andere zonnepanelen, kunststof rabatdelen en hr++ beglazing. Mede hierdoor doet de taxatiewaarde van deze woning niet onder voor andere panden in de buurt en heeft de opdrachtgever een zeer courante woning gekocht.

Referentiepanden

Daarna was het de beurt aan een prachtige vrijstaande woning in Baarn op een zeer royale kavel. De woning is de afgelopen jaren gemoderniseerd en de afwerking is bovengemiddeld, dit zorgt uiteraard voor een meerwaarde ten opzichte van referentiepanden in de nabijheid. 

Johan Mulder is register makelaar/taxateur en mede-eigenaar van enkele makelaarskantoren in Midden-Nederland.
 


Lees ook
Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

Oplossing voor wooncrisis: overal een straatje erbij

De woningnood in Nederland is groot. Het tekort aan huizen wordt geschat op meer dan 300.000. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft een oplossing hiervoor: aan de randen van gemeenten bouwen. Dat zou een groot deel van de woningnood in ons land oplossen. “We offeren hierbij geen idyllische, groene ruimte op”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek in antwoord op bezwaren van natuurorganisaties.

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Huizenprijzen dalen minder dan verwacht: “Er moet niet alleen voor starters worden bijgebouwd”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Stef Hofmans van Financieel Fit Wijchen zijn visie op de gestegen huizenprijzen, NHG en de vastgelopen woningmarkt. Hij reageert op drie stellingen.

NHG-grens omhoog naar €435.000

NHG-grens omhoog naar €435.000

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Dat is een stijging van €30.000 ten opzichte van dit jaar. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning nog €422.000.

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Rente op studieschuld vervijfvoudigt: “Met de kennis van nu hadden veel mensen andere keuzes gemaakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week spreken we Nico de Graaf van Hypotheekshop Bussum over de rente op studieschulden, die vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog is.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.