Wat heeft Liz Truss te maken met Nederlandse hypotheken?

12 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Wat heeft Liz Truss te maken met Nederlandse hypotheken?

Financiële markten lijken soms op een spel domino. Linksachter valt een steentje dat nauwelijks opgemerkt wordt, om vervolgens een gigantische impact te veroorzaken. Neem de crisis in 2008. Agressief verstrekte hypotheken in Amerika veroorzaken uiteindelijk een grote bankencrisis en werkloosheid wereldwijd.

Zo was het ook afgelopen week. Liz Truss, of beter gezegd haar minister van Financiën, kondigt aan dat er belastingkorting komt en de hypotheekrente gaat omhoog. Hoe kan dat?

Financiële markten zijn onrustig door de hoge inflatie en dus hebben uitspraken van politici en/of centrale bankiers veel impact. Met name als er besluiten worden genomen die veroorzaken dat de inflatie nog verder stijgt. Hogere inflatie betekent namelijk dat centrale bankiers de rente nog verder laten stijgen om de inflatie te breken. 

De spagaat voor politici is nu al groot. Niet helpen bij de energierekening van burgers is bijna onhoudbaar, maar hogere staatsschulden, nu de rente weer positief is, en het in standhouden van inflatie is ook geen optie. 

Rente schiet omhoog

Liz Truss deed echter niet alleen uitspraken over ondersteuning van huishoudens met de laagste inkomens, maar ging verder. Daarmee sloeg de angst op het hart van de financiële markt en schoot de rente van Engelse staatsobligaties omhoog, maar ook van Europese rentes. Als Truss dit kan doen, wat gaat er dan in andere (Europese) landen gebeuren? Gaan overheden niet matigen? Gelukkig heeft zij haar plannen moeten aanpassen en is de rust weer iets teruggekeerd. 

Maar deze angst veroorzaakte wel een kettingreactie, want als Europese rentes stijgen, dan stijgen ook hypotheekrentes. Financiële instellingen financieren zich namelijk tegen deze rente, en dus wordt dat doorvertaald in hogere hypotheekrentes. 

Voor de komende tijd blijft dan ook dé vraag, ook voor de hypothekenmarkt, waar gaan we heen met deze energiecrisis en de inflatie? Er zal veel wijsheid van politici en centraal bankiers worden gevraagd, zeker met de wereldwijde financiële markt die over hun schouders meekijkt. 


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Dít is anders op de Deense hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Deense hypotheekmarkt

Het Deense hypotheekstelsel verschilt veel van het Nederlandse model. Zo worden Deense hypotheken op een totaal andere manier gefinancierd dan in Nederland. Ook is in Denemarken de LTV veel lager en speelt vergroening een zeer belangrijke rol.

Kentering zichtbaar in huizenmarktcijfers
Cijfers & onderzoeken

Kentering zichtbaar in huizenmarktcijfers

Het aantal te koop staande objecten stijgt met ruim 36 procent, terwijl het aantal verkopen een flinke dip laat zien ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit een analyse van Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl. Hij combineert cijfers van het CBS, Funda en de NVM in zijn marktrapportages.  

Hypotheken voor zelfstandigen: eeuwige rompslomp of toch hoopvol?

Hypotheken voor zelfstandigen: eeuwige rompslomp of toch hoopvol?

De gedachte leeft dat zelfstandigen lastig(er) aan een hypotheek komen. Is dat vandaag de dag nog steeds zo? Marcel Sippekamp ziet dat het de afgelopen jaren een stuk makkelijker is geworden. “Na een jaar kun je als zelfstandige al een hypotheekaanvraag doen die door veruit de meeste geldverstrekkers wordt geaccepteerd”, aldus de productmanager van NHG.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.