Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

28 februari 2023 Leestijd ± 3minuten
Wat doet verduurzaming met de waarde van je woning?

Je hebt ze ongetwijfeld gesproken: klanten die nadenken over verduurzaming. Is het voor klanten op leeftijd nog wel slim om extra kosten te maken? Een rekenvoorbeeld.

Stel, op een dag tref je Jamy en Annemiek van 68 en 70 jaar. Zij denken na over verduurzaming van hun hoekwoning uit 1980 met heerlijke tuin. Maar is het wel slim om die kosten nog te maken op hun leeftijd? Ze hopen zo lang mogelijk te genieten van hun plekje en hebben het goed voor met het milieu, maar verdienen ze de investering nog wel terug? 

Natuurlijk kun je als hypotheekadviseur haarfijn uitleggen wat de mogelijkheden op hypotheekgebied zijn. En dat een investering in duurzaamheid een besparing op de energierekening is, dat is Jamy en Annemiek wel duidelijk. Een paar maanden geleden liep hun vaste energiecontract af en dat hebben ze geweten! 

Jamy en Annemiek denken aan het plaatsen van 12 zonnepanelen en het extra isoleren van het dak, de gevels en de vloer. Graag zouden ze dan ook hun oude cv-ketel inwisselen voor een lucht-warmtepomp en vloerverwarming. Jamy en Annemiek hebben navraag gedaan bij diverse leveranciers en denken dat het totale kostenplaatje, inclusief alle afwerking, zo’n 40.000 euro zal bedragen.  Een energieadviseur heeft voor hen onderzocht dat de woning van energielabel D naar label A zal gaan. 

Om de hypotheek te regelen wordt een taxatie aangevraagd. Van de taxateur willen ze weten wat hun huis meer waard wordt door hun investering.

Databureau Brainbay heeft vorig jaar in samenwerking met makelaarsvereniging NVM onderzocht hoe groot de effecten van verduurzaming op de waarde van woningen zijn. De stap van G naar C levert bijvoorbeeld een winst op van gemiddeld 7,9 procent. Met de huidige gemiddelde woningprijs gaat dat dan al snel om zo’n 30.000 euro. Voor de woning van Jamy en Annemiek zou het gaan om een stap van label D naar A. Volgens het onderzoek van Brainbay/NVM zou dat een waardeverschil opleveren van 10,8%.
Natuurlijk is dit een gemiddelde en kan de weging van duurzaamheid verschillen per situatie. Het maken van die weging is aan de taxateur, maar de gemiddelden zijn een goede indicatie. 

De taxateur waardeert de woning van Jamy en Annemiek in de huidige situatie op € 375.000. Met een A-label zou je dan op een waarde van € 415.500 komen. Dat is een waardestijging van ruim 40.000 euro. Dan zou de investering 1 op 1 terugverdiend worden!

De taxateur zou ook de contante waarde van de investering kunnen berekenen. Uit gegevens van Calcasa blijkt dat het gemiddeld gasverbruik bij een stap van label D naar A met zo’n 30% zal dalen en het stroomverbruik met circa 10%. Jamy en Annemiek gaan over naar gasloos. De energieadviseur heeft aangegeven dat de energiekosten naar schatting met 50% zullen dalen van 4000 euro per jaar naar 2000 euro per jaar op basis van de huidige prijzen. De netto contante waarde van de investering bedraagt dan 18.000 euro over een periode van 10 jaar en bijna 26.000 euro over 15 jaar. Een flinke besparing dus!

Al met al zullen Jamy en Annemiek met de investering niet alleen bijdragen aan het milieu, maar ook genieten van meer wooncomfort, een lagere energierekening en bovendien hun woningwaarde aanzienlijk verhogen. Per saldo dus een goede investering!


Lees ook
Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op
Column

Honderd klanten aanschrijven levert zeker acht betaalde adviesgesprekken op

Op hypotheekevents wordt telkens uitgebreid gesproken over de ‘noodzaak’ om over data te beschikken voordat je actief beheer kunt uitvoeren. Maar is dat werkelijk nodig? De ervaring leert van niet. 

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?
Column

Klant gaat met vakantie, kan de hypotheekakte eerder worden getekend?

Tegenover mij zit een power-koppel: hij een uit de Hollandse klei getrokken adonis en zij een Zuid-Amerikaanse ravissante zwartharige schoonheid. Ze hebben een woning gekocht en de afgesproken passeerdatum is over drie weken.

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”
De Koplopers

Ellen Hensbergen: “De woningmarkt zit in de twilight zone”

De verkoop van een huis wordt zoveel mogelijk uitgesteld, constateert Ellen Hensbergen. De directeur van MUNT Hypotheken trekt een parallel met de vorige huizencrisis, in 2008. “Ook toen vonden verkopers het moeilijk om los te laten.”

Invulling van de zorgplicht: “Ik zou het liefst iedereen een verjaardagskaartje sturen”

Invulling van de zorgplicht: “Ik zou het liefst iedereen een verjaardagskaartje sturen”

Elke week bespreken we aan de hand van een aantal stellingen het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week Margreet Modderman van Hypotheek Visie Meppel over de zorgplicht, het woningcontingent en regulering van buitenlandse studenten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.