Waarom stijgt de hypotheekrente nou alweer?

22 juni 2022 Leestijd ± 2minuten
Waarom stijgt de hypotheekrente nou alweer?

MUNT is opgericht in 2014. In mijn team werd een tabel rondgestuurd van de rentes in ons oprichtingsjaar. Inmiddels zijn we bijna weer terug op deze niveaus. De daling van de rente die toen is ingezet is in minder dan 6 maanden bijna helemaal teruggedraaid. Van ongeveer 1.5% hypotheekrente aan het begin van het jaar naar bijna 4% in juni. Ongekend!

Waarschijnlijk vinden we later in de geschiedenisboekjes niet terug dat deze snelle groei van de rente als onrustig werd ervaren. Toch is dat wel mijn eigen ervaring. Van enorme rentestijgingen in februari leken we in rustigere wateren te komen in mei, maar inmiddels is in de laatste weken de hypotheekrente weer in grote stappen aan het stijgen. 

In april gaf ik in mijn column al aan dat de grote stijging van de hypotheekrente kwam door het snelle stijgen van de risicovrije rente. Deze situatie is niet veranderd. Hypotheekverstrekkers worden door deze stijging gedwongen rentes te verhogen omdat de inkoopkosten op financiële markten voor de financiering voor hypotheken met grote sprongen toenemen. 

De onrustig manier waarop de risicovrije rente aan het stijgen is komt vooral doordat er grote onzekerheid is over de beslissingen die de ECB zal gaan nemen. Zal de ECB de risicovrije rente snel en in grote stappen verhogen? Zo ja, dan kan dit betekenen dat zij een forse rem gooit op de economische groei, of dat overheden zoals Italië mogelijk niet meer hun staatsschuld kunnen betalen. Laat ze de rente echter langzaam stijgen dan zal de inflatie geen halt toe worden geroepen, met mogelijk ook een crisis tot gevolg. Een duivels dilemma. Financiële markten twijfelen dan ook welke koers zal worden gevaren en laten deze onzekerheid zien door stevig te reageren na elke persconferentie, zoals ook nu weer op 9 juni. 

En omdat we steeds meer een wereldeconomie hebben, is ook het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank een belangrijke beslissing voor Europa. En laat deze nu net op 14 juni hebben plaatsgevonden.

Tellen we daarbij de huidige Covid-19 omstandigheden in China en de invasie van Rusland in Oekraïne, dan is het te verwachten dat de komende periode financiële markten nog wel onrustig zullen blijven.  Onrust betekent ook dat de richting van de risicovrije rente in de komende periode lastig te voorspellen is en daarmee helaas dus ook waar de hypotheekrentes heen zullen gaan.  

Evelien van Hilten is hoofd portfoliomanagement bij DMFCO, de asset manager achter MUNT Hypotheken.


Lees ook
Energielasten meefinancieren? “We streven een schijnveiligheid na”

Energielasten meefinancieren? “We streven een schijnveiligheid na”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Hans Stroosma van BTER financieel Leeuwarden spreekt onder meer over het meenemen van de verwachte energielasten in de hypotheek: “We streven een schijnveiligheid na.”

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

Het was nog nooit zo druk, maar de markt stabiliseert

Nog nooit was het zo druk bij hypotheekadviseurs als de afgelopen maanden. Ruim twee op de drie hypotheekadviseurs heeft een absolute piekperiode achter de rug, zo blijkt uit een poll op deze site.

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Overwaarde belasten? “Sommigen moeten dan een schuld aangaan”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Robert van der Hoeven van Hypotheekshop Voorburg en Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg bespreken onder meer het belasten van overwaarde: “In 2009 stonden mensen huilend aan mijn bureau.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.