Waarom een notariële verzekering afsluiten een noodzaak is

04 april 2024 Leestijd ± 3minuten
Waarom een notariële verzekering afsluiten een noodzaak is

Een jong stel trouwt en gaat op huwelijksreis naar de Caraïben. Geweldig luxueus resort, met een bootje naar een eiland voor de kust in het warme zonnetje. Cocktailtje erbij en een geweldig verzorgd buffet. Heerlijk. Maar dan gaat het mis. 

Ze krijgen allebei last van hun maag. Het gaat van kwaad tot erger en zij overlijdt. En hij 37 minuten later. De voedselhygiëne liet te wensen over, met catastrofale gevolgen.  

We slaan verder alle praktische aandachtspunten en treurnis over en gaan direct naar de kernvraag: Wie erft van wie? 

Ze waren jong en net getrouwd. Geen combinatie die in de praktijk leidt tot enige urgentie om iets notarieel vast te leggen. En dat hebben ze dan ook niet gedaan.  

Als we aannemen dat het paar een overlijdensrisicoverzekering had afgesloten, dan was daarmee de hypotheekschuld (deels) afgelost of kon deze daarmee (deels) worden afgelost. In ieder geval zorgt de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ervoor dat het financiële belang groot is. 

In het Wetboek waarin het erfrecht is geregeld, staat dat wanneer de volgorde waarin twee personen zijn overleden niet kan worden vastgesteld, die personen geacht worden gelijktijdig te zijn overleden. Dan valt aan de ene persoon geen voordeel uit de nalatenschap van de andere ten deel. 

Hier is duidelijk wél de volgorde van overlijden vast te stellen. Dit zou inhouden, dat de man van de vrouw erft en dat vervolgens de familie van de man erft. In die erfenis zit dan ook de nalatenschap van de vrouw. De familie van de vrouw erft niets.  

Als de man een iets zwakkere maag had gehad, was de volgorde van overlijden misschien anders geweest en had de familie van de man niets gekregen en was het hele vermogen van de man en de vrouw bij de familie van de vrouw terecht gekomen.  

We bespeuren denk ik een onredelijkheid. De familie van de vrouw wel in ieder geval. Na twee jaar procederen zegt het Gerechtshof echter dat de familie van de man de uiteindelijke erfgenaam is. 

Redelijk en billijk? In ieder geval wel duidelijk. Wellicht had het Hof in dit geval kunnen besluiten dat de beide families in een bepaalde verhouding hadden kunnen erven. Maar waar zou dan de grens moeten liggen. Na 38 minuten? Of na een maand? En als het dan na een maand en één minuut is? Dan kunnen we dat ook wel oprekken.  

U kunt uw eigen ideeën hier wel op los laten, verwacht ik. 

Dit soort situaties kom ik wel vaker tegen. Er wordt vaak gedacht: "Oh, ze komen er wel uit na mijn overlijden!" Wat de mensen daar eigenlijk mee zeggen is: ik laat het over aan de familie. Ik wil juist iedereen aanmoedigen dat ze zelf het initiatief nemen en zo twee jaar procederen tussen hun familieleden voorkomen. Houd het dus in eigen hand! 

Ik signaleer dit zo veel mogelijk tijdens de gesprekken en ik hoop dat de mensen het vast willen leggen. Statistisch is het meestal niet zo dringend. De meesten worden zo rond de 85 en hebben tijd genoeg. Ze gaan binnenkort weer op vakantie: een berg beklimmen of duiken met haaien. Ik zou een beetje oppassen.  


Lees ook
Krappe woningmarkt: ‘Hoog energielabel sneuvelt al snel op wensenlijstje woningzoekenden’

Krappe woningmarkt: ‘Hoog energielabel sneuvelt al snel op wensenlijstje woningzoekenden’

Veel woningzoekenden hebben last van de krapte op de woningmarkt. Maar liefst twee derde vindt dat er te weinig aanbod in de prijsklasse is waarin zij zoeken. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. Woningzoekenden willen graag een goed energielabel, maar door de krapte op de woningmarkt sneuvelt deze wens al snel. 

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?
Column

Overbruggingskrediet, waarom is er toch zo veel verschil tussen verstrekkers?

Overbruggingskredieten zijn de olie van de Nederlandse huizenmarkt. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt een nieuwe woning voordat de oude woning is verkocht. Vanuit een praktisch oogpunt heel erg logisch, maar in de praktijk toch wat complexer dan het lijkt - zeker in combinatie met de meeneemregeling.

André van Luijk: ‘Adviseer een klant alsof het je moeder of zus is’
Adviseur van de maand

André van Luijk: ‘Adviseer een klant alsof het je moeder of zus is’

Na zijn diploma-uitreiking in 2004 kon André van Luijk zijn gasten direct meenemen naar het volgende feest: de opening van zijn eigen kantoor. Al twintig jaar houdt André de ontwikkelingen in het vakgebied scherp in de gaten. Niet zelden loopt hij erop vooruit. “Ik zie in de toekomst steeds meer inhoudelijke specialisaties komen.”  

Samen de kwaliteit beïnvloeden
Column

Samen de kwaliteit beïnvloeden

Kwaliteit en efficiëncy, dat zijn de magische woorden bij het tot stand komen van een hypothecaire lening. Kwaliteit van het advies dat aan de klant is gegeven, kwaliteit van de hypotheekaanvraag ingediend door de adviseur en kwaliteit van de acceptant die de aanvraag beoordeelt. En natuurlijk willen we allemaal dat dit proces zo soepel en efficiënt als mogelijk verloopt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.