Waar moeten we op letten deze maand?

10 maart 2021 Leestijd ± 2minuten
Waar moeten we op letten deze maand?

Elke maand leggen we Chris Oosterling, commercieel directeur bij MUNT Hypotheken, actuele vragen voor. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over de meest recente marktontwikkelingen.

Het was goed druk bij de hypotheekadviseur. Blijft dat zo? 

“De markt loopt nog lekker door, en dat zal nog wel even zo blijven. HDN meldde dat in februari 45.000 hypotheken werden aangevraagd, een stijging van ruim tien procent in vergelijking met vorig jaar. Ik schat in dat de stijging over maart en april nog wel hoger zal zijn - dat waren vorig jaar de eerste corona maanden en toen was het even wat rustiger. Door de lage rente sluiten bovendien steeds meer klanten hun hypotheek over, dat is inmiddels bijna eenderde van de markt. Overigens wil ik wel even benoemen dat ik erg trots ben op onze business partners, die er al die tijd voor hebben gezorgd dat ons proces supersnel blijft, ondanks de drukte!”

Overig vorig jaar gesproken, De Belastingdienst roept mensen op extra goed naar hun aangifte te kijken. Waar moet je op letten?

“In 2020 sloten meer mensen dan ooit hun hypotheek over. En tegelijkertijd vroegen nog nooit vroegen zoveel mensen een hypotheek aan. Voor al die mensen betekent het dat hun situatie is gewijzigd, ze hebben dus een andere hypotheekrenteaftrek. Als adviseur is dit een mooi moment om je klanten daaraan te herinneren en bovendien te vragen: heb je hulp nodig? Daar kan altijd extra werk uit voortkomen.”

Er is ook een groeiende groep starters die geen hypotheekaftrek meer hebben. Hoe zit dat?

“Aflossingsvrij wint aan populariteit door de enorm lage rente. We zien dat steeds meer mensen kiezen voor de allerlaagste maandlasten. Die hebben ze met een aflossingsvrije hypotheek. Omdat ze niets aflossen, hebben ze voor het aflossingsvrije deel dus ook geen recht op renteaftrek én bouwen ze geen vermogen op. Maar dat maakt voor deze groep blijkbaar niet uit. En dat snap ik wel. Het is ook maar voor maximaal 50%. En omdat ze goed worden geïnformeerd door een hypotheekadviseur kan dit een goede oplossing zijn met de huidige rentestanden.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Verkiezingen 2021: alles draait om wonen

10 maart 2021 Nu de woningnood hoger is dan ooit, is wonen hét ...

Hoe houd je het simpel?

10 februari 2021 De offerte van MUNT is vernieuwd. Daardoor is deze voor ...

Bij terugkoopregeling altijd de berekening van de woningcorporatie opvragen

04 maart 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.