Waar heb jij over nagedacht?

22 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
Waar heb jij over nagedacht?

De vakantieperiode is een mooie tijd om te reflecteren en vooruit te kijken. Samen met het gezin en vrienden reisde ik af naar Normandië, een plek met een rijke geschiedenis. Daar nam ik een moment om stil te staan bij wat we bereikt hebben, hoe we dat hebben gedaan en wat we nog willen realiseren. 

Ik ben trots dat we de afgelopen tijd, binnen NHG en samen met onze partners, veel mooie stappen hebben kunnen zetten. Bijvoorbeeld met de pilot Duurhuur, het sectorplan waarmee we ons samen voorbereiden op een mogelijke toename aan betalingsproblemen en de stappen die we zetten om kleine vve’s te helpen verduurzamen. Deze projecten komen de maatschappij ten goede. En ze hebben nog iets gemeen: ze zouden nooit van de grond zijn gekomen zonder goede samenwerking. 

In Normandië kun je niet om D-day heen. Een gigantische militaire operatie waarbij samenwerking essentieel bleek. Nu was de huizenmarkt redelijk overspannen, maar vergelijkbaar met een oorlogssituatie is dat geenszins. Toch kunnen we belangrijke lessen trekken uit de organisatie en uitvoering van D-day.  

Kwetsbaarheid kan spannend zijn

Om goede samenwerking te realiseren is vertrouwen belangrijk. Daar hoort het benoemen van uitdagingen en (durven) tonen van kwetsbaarheid bij. Dat ervaar ik op de werkvloer, in mijn privéleven en in mijn rol als coach en mentor voor ondernemers. Kwetsbaarheid kan spannend zijn, maar levert mooie verbindingen op. Met de verbindingen ontstaat er energie doordat mensen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen en zich kunnen ontwikkelen. Dat is een krachtige brandstof om samen mooie dingen te creëren. 

Kwetsbaarheid kan van alles betekenen in werksituaties, bijvoorbeeld de moed om hulp te vragen aan een collega om een bepaald project tot een goed einde te brengen of te sparren om zelf te groeien en samen tot een beter resultaat te komen. Maar ook open en transparant samenwerken met andere organisaties, bijvoorbeeld door eigen inzichten en data te delen. Over de eigen angst ‘om minder belangrijk te worden’ heenstappen, om samen de klant nog beter te kunnen helpen. Samen komen we verder en kunnen we zorgen dat iedereen in zijn kracht staat en het verschil kan maken.

Vrijheid, vertrouwen en verbinding

De strategie en de uitvoering van de operatie die Europa bevrijdde, stoelde op vrijheid, vertrouwen en verbinding. Drie belangrijke waarden, waar ook de hypotheeksector continu een goede balans in probeert te zoeken zodat er een betere markt voor consumenten ontstaat. Er zijn nog uitdagingen genoeg. De dynamiek in de woningmarkt is groot en er moet veel gebeuren, onder andere in verduurzaming en verschillende woonvormen en het voorkomen van betaalproblemen. Ook het omgaan met hybride werken is actueel. 

Het is belangrijk dat we samen ook de moeilijke gesprekken durven te voeren, zowel intern als met partners. Bijvoorbeeld over verschillen van inzicht of het delen van zaken die vanuit concurrentieperspectief gevoelig zijn. Als we vanuit vertrouwen kwetsbaar durven te zijn, weet ik zeker dat we als sector nog veel meer maatschappelijke impact kunnen maken.

Inmiddels heb ik de Normandische stranden weer ingeruild voor ons mooie kantoor in Utrecht en ben ik weer volop aan het werk. Zoek me vooral op. Ik ben benieuwd waar jij tijdens de vakantie over hebt nagedacht. 


Lees ook
Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Thomas van Splunteren van De Hypotheker in Amsterdam (ZuidAs/WTC) en Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam menen dat de afvlakking van de prijsstijging van de koopwoningen wijst op ‘een gezondere situatie’.

‘Plan eigenwoningforfait lost woningmarktproblemen niet op’
Opinie

‘Plan eigenwoningforfait lost woningmarktproblemen niet op’

Het eigenwoningforfait, een belasting voor huiseigenaren, is de laatste jaren in stapjes afgebouwd. Dit vloeide voort uit de afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Een ambtenarencommissie heeft nu voorgesteld om het forfait juist stevig op te krikken, waardoor er een ‘betere inkomensverdeling’ tot stand zou kunnen komen. Maar dit plan heeft niets te maken met de huidige uitdagingen op de woningmarkt, zegt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Keep it simple! Striktere regels voor erfpacht
Column

Keep it simple! Striktere regels voor erfpacht

Nu de woningmarkt onder druk staat, schieten nieuwe ideeën als paddenstoelen uit de grond. Positief, want daaruit blijkt dat we samen onze schouders eronder willen zetten. Maar we moeten ook uitkijken dat we met alle – veelal goedbedoelde – ideeën, plannen en regels niet een tegenovergesteld effect bereiken. Het kan de woningmarkt onnodig ingewikkeld maken, verwarring creëren en zelfs in het nadeel van de consument werken.  Zo ook rondom het thema erfpacht.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.