VVD: mensen die kiezen voor verduurzaming niet belasten maar stimuleren

23 januari 2019 Leestijd ± 2minuten
VVD: mensen die kiezen voor verduurzaming niet belasten maar stimuleren

De aanschaf van zonnepanelen moet niet leiden tot hogere gemeentebelastingen. De Tweede Kamer heeft dit in november gezegd in een motie. De VVD, die hiervoor het initiatief nam, wil eigenlijk dat duurzame maatregelen nooit leiden tot hogere belastingen, maakt Tweede Kamerlid Helma Lodders in een interview duidelijk.

Dit is de tijd van het jaar dat mensen hun aanslag voor gemeentebelastingen krijgen. De wens van de kamer is alleen nog niet uitgevoerd. Jammer voor woningbezitters met zonnepanelen?

“De motie is met hele brede steun aangenomen. Dat betekent dat de staatssecretaris en de minister van Binnenlandse Zaken ermee aan de slag moeten. De terugkoppeling is er natuurlijk nog niet geweest; zo snel gaat dat hier niet altijd. Er zijn wel al een paar gemeenten die op eigen initiatief een stap hebben gezet. Zij vonden het interessant en zeiden dat ze het zouden voorstellen om er ook in hun gemeente voor te zorgen dat mensen die zonnepanelen aanbrengen, niet gestraft worden met hogere belastingen.”

Hoe zit het met andere duurzame maatregelen?

“Het liefst willen we mensen stimuleren op zoveel mogelijk fronten hun huis te verduurzamen. We hebben met de zonnepanelen gezegd dat dit een ‘quick win’ is. We geven hiermee het signaal dat we willen dat mensen worden gestimuleerd. Al het andere zal zeker opgepakt worden maar dat vraagt een iets langere termijn. Als je veel vragen in je mail krijgt over een onderwerp, dan ga je daarmee aan de slag.”

Dat gebeurde met de zonnepanelen?

“Mensen zeiden ‘ik wil zonnepanelen, maar krijg dan een hogere aanslag voor de onroerendezaakbelasting’. Het is ook niet alleen een hogere OZB. De waardebepaling van het huis geldt natuurlijk ook voor de aanslag die je bijvoorbeeld van het waterschap opgelegd krijgt.”

Hoe zit het met het eigenwoningforfait? Dat is ook afhankelijk van de WOZ-waarde. Zou u daar iets aan willen veranderen?

“Ja, klopt, dat zou je ook kunnen doen maar dat vraagt ook weer langer uitzoekwerk.”

Is er niet een gevaar dat met allemaal kleine aanpassingen voor duurzaamheid het belastingstelsel nog ingewikkelder wordt?

“We hebben natuurlijk al een heel ingewikkeld belastingstelsel, niet alleen op het gebied van maatregelen voor duurzaamheid. Op het moment dat maatregelen onbegrijpelijk zijn of hartstikke duur, schieten we er niets mee op. Enerzijds is er het klimaatakkoord, anderzijds moeten de maatregelen die we nemen begrijpelijk zijn en ook daadwerkelijk helpen.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Zorgplicht nakomen: geef je klant regie over eigen gegevens

21 januari 2019 Het blijft lastig om informatie van de klant altijd actueel ...

Bewegingsvrijheid voor de senioren

24 januari 2019 Senioren slaan hun slag op de woningmarkt. Ze profiteren van ...

Dylan Dresens (FlexFront): ‘Automatiseer en verbeter het beheerproces’

04 februari 2019 Meer vraag naar maatwerk en meer aandacht voor bestaande klanten. ...

Advies van een starter: 'Ga voorzichtig te werk’

15 januari 2019 De huizenmarkt lijkt wat af te koelen. Makelaarsvereniging NVM meldde ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.