Vragen over gezinsuitbreiding zijn heel persoonlijk en dus lastig

08 april 2022 Leestijd ± 3minuten
Vragen over gezinsuitbreiding zijn heel persoonlijk en dus lastig

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Karinda Oosterbos van Lamers & Van de Wijdeven en Maurice Cuvelier van Finzie merken dat gezinsuitbreiding geen grote rol speelt in het hypotheekgesprek: “Ik schrik daar wel eens van.”

Gezinsuitbreiding speelt een grote rol in de zoektocht naar een nieuwe woning, maar het komt nauwelijks aan bod bij de hypotheekaanvraag. Twee derde van de stellen vindt het onderwerp niet belangrijk. Ervaar jij dit ook en hoe kijk je er tegenaan?

Karinda: “Het baart mij geen zorgen. Het zit ook niet in ons systeem om daarnaar te vragen. Ik ben er ook weinig tegenaan gelopen, dat mensen daardoor terugkomen met betalingsachterstanden. Ik hoor eerder: we hebben kinderen gekregen, kunnen we kijken naar lagere maandlasten?”

Maurice: “Dat herken ik wel. Je gaat gewoon meer kosten maken en mogelijk minder werken. Het is wel een lastige vraag, want het is heel persoonlijk. Ze reageren vaak: we leven in het nu, dat lost zich vanzelf wel op. Ik schrik daarvan. Niet iedereen kan minder gaan werken of een nanny betalen.”

De woningmarkt koelt misschien af, een héél klein beetje. Dat koppen alle kranten deze week. Hoe kijk jij aan tegen de afvlakking of zelfs daling van bezichtiging- en verkoopcijfers?

Maurice: “Er is wel iets gaande. Mensen zijn behoudender aan het worden. Ik heb het desondanks mega druk, al wordt mijn agenda wel rustiger. Ik merk wel dat de goed voorbereide, potentiële klant er nu iets makkelijker tussenkomt. Een serieuze klant heeft nu meer kans om te kopen.”

Karinda: “Ik zie en voel het niet. Er zijn nog steeds telkens drie of vier mensen die op een woning reageren. Er moet ook nog flink overboden worden. Er is hier dus geen sprake van een daling of een kentering. Al zijn er natuurlijk mensen die telkens achter het net vissen en moedeloos worden.”

De groeiende voorzichtigheid op de woningmarkt zal vroeg of laat effect hebben op het werk van de hypotheekadviseurs. Maak jij je zorgen over de gezondheid van jouw bedrijfsmodel als de hypotheekhausse stopt?

Karinda: “Er komen nog steeds genoeg aanvragen binnen. Wij verwachten wel een daling van de aanvragen, maar we kunnen dan zeker nog onze boterham verdienen. Misschien is dat ook regiogebonden. Wij hebben een luxepositie in de Kempen, door het hoge aantal welgestelde mensen.”

Maurice: “Ze verwachten minder transacties, maar dat was de afgelopen jaren al heel laag. We moesten het vooral hebben van oversluiters. Toch blijf ik geloven in onze markt. Er zijn nog heel veel geldverstrekkers die een intermediair verplicht stellen. Zonder komt de klant niet met ze in aanraking.”


Lees ook
Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt
Cijfers & onderzoeken

Jonge koppels stellen kinderwens uit door krapte op woningmarkt

De oververhitte woningmarkt is momenteel voor veel jonge koppels een reden om te twijfelen over gezinsuitbreiding. Ruim één derde van de stellen onder de 35 jaar stelt het krijgen van (meer) kinderen uit door het gebrek aan kansen op de huizenmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van MUNT Hypotheken onder duizend Nederlanders die met hun partner samenwonen in een koophuis.

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur
Column

Wel of geen ORV? De kracht van de adviseur

Sinds het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet langer verplicht is bij een hypotheek met NHG, krijgen wij regelmatig de vraag of NHG een ORV overbodig vindt. Dat is zeker niet het geval. Een ORV heeft in veel gevallen een meerwaarde. Tegelijkertijd is het afsluiten ervan niet voor iedereen wenselijk of nuttig. Dit is afhankelijk van de individuele situatie. Het is de kracht van een adviseur om, samen met de consument, te beoordelen of de ORV meerwaarde biedt op basis van de persoonlijke financiële situatie van de consument.

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”
Adviseur van de maand

Topdrukte: “Door rentestijgingen komen twijfelaars in beeld”

Topdrukte zijn ze bij Ruben Steen op kantoor wel gewend. Geregeld komt er een hele bak met nieuwbouwaanvragen langs bij Q Financieel. “Dan draaien we onder grote druk enorme productie. Net als nu.”

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.