Vraag het aan Chris: “Wordt het een lange hete hypotheekzomer?”

09 juli 2020 Leestijd ± 3minuten
Vraag het aan Chris: “Wordt het een lange hete hypotheekzomer?”

Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris Oosterling, commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Deze keer kijkt Chris naar de hypotheekverwachtingen van deze zomer.

Och hadden we maar een glazen bol, dan wisten we alles. Maar helaas, wij hebben ‘m niet en Chris ook niet. Wel heeft Chris de markt en de laatste cijfers eens goed bestudeerd; hij neemt u graag mee in zijn gedachtegang.
 

Eerst een stap terug: keihard gewerkt

Het afgelopen halfjaar was op z’n zachtst gezegd bijzonder. Er waren hoge pieken en ook, bijvoorbeeld voor hypotheekklanten uit de horeca, diepe dalen. Blijft deze onrust nog even zo? “Laten we eerst even een stap terug doen en kijken naar wat er allemaal is gebeurd,” vindt Chris. “De afgelopen maanden waren voor veel hypotheekadviseurs namelijk enorm druk. Het is heel erg knap hoe zij dit hebben opgepakt. De schouders eronder, vanuit huis en vaak volledig digitaal aan de slag. Het was voor velen toch wel een grote stap. Tel daarbij op dat er ineens een topdrukte kwam. Enerzijds door oversluiters die rentestijgingen voor wilden zijn en/of wilden verbouwen. Anderzijds stroomde de huizenmarkt lekker door.” Vooralsnog lijkt de hypotheekbranche geen klappen te krijgen ziet Chris. “Maar ik blijf het bijzonder vinden hoe snel iedereen zich heeft aangepast.
 

Niet alleen de hypotheekadviseurs

Door de topdrukte ontstond er her en der stagnatie bij het verwerken van de hypotheek de afgelopen maanden. Dit vaak tot grote frustratie van hypotheekadviseurs en hun klanten. MUNT heeft de doorlooptijden ondertussen wel laag kunnen houden. “En dat hebben we vooral te danken aan de inzet van onze businesspartners,” vertelt Chris enthousiast. “Daar hebben mensen dagen, avonden, weekenden overgewerkt om er maar voor te zorgen dat - ook in de ietwat uitdagende omstandigheden rondom corona - alles soepel is doorgelopen.”
 

Maar wat gaat er deze zomer gebeuren?

De grote vraag is nu voor veel mensen in de hypotheekwereld: blijft dit zo doorgaan? De laatste HDN-cijfers laten al een lichte afkoeling zien. “Als ik afga op de geprognosticeerde cijfers van de grote ketens, dan valt het voor die hypotheekadviseurs vooralsnog heel erg mee,” zegt Chris. “Daar lopen de agenda’s nog lekker vol met afspraken deze zomer. Misschien wel voller dan andere periodes in het jaar, omdat lang niet iedereen op vakantie gaat.” Wat dit precies betekent voor de kleinere kantoren vindt Chris lastig te zeggen. “Het is natuurlijk per kantoor verschillend en veelal afhankelijk van het aantal doorverwijzingen of campagnes dat wordt gedraaid. Ik denk dat het aankomende kwartaal nog wel even doorloopt. Maar nogmaals; niks is zeker op dit moment.”

Of Chris denkt dat een vakantie tussen al deze topdrukte nog wel is weggelegd voor mensen in de hypotheekwereld? “Uitrusten na een drukke periode is altijd nuttig. En ik denk dat veel adviseurs, mede door de afgelopen periode, ook wel wat vet op de botten hebben om een wat mindere periode aan te kunnen. Lekker er even tussenuit gaan, zou ik zeggen. Wij zorgen wel dat alles doorloopt – met de verwerkingstermijnen die men van ons gewend is.”

Fijne vakantie!


Lees ook
Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

Starters vertellen waarom zij juist nu hun eerste huis kochten

Velen dachten dat de maatregelen tegen het coronavirus een negatief effect zouden hebben op de huizenmarkt. Voorlopig blijkt niets minder waar. Vandaag werd bekend dat de huizenprijzen het afgelopen kwartaal weer verder zijn gestegen. Vooral starters vinden makkelijker een woning. Hoe kan dat? We spraken twee starters op de woningmarkt die tijdens de coronacrisis een huis kochten.

“Voor mij werkte het perfect dat ik alles zelf kon regelen”

“Voor mij werkte het perfect dat ik alles zelf kon regelen”

Bij Hypotheek24.nl doen ze het net even anders, zo vertelt salesmanager Chris Oosterling. Geen face-to-face contact, alleen via het persoonlijke online dossier, telefoon, chat en de mail. Voor Ruben Schrijver en zijn partner ideaal. Hoe beviel de samenwerking tussen de twee partijen?

U bent aan de beurt: wie is de beste hypotheekverstrekker?

U bent aan de beurt: wie is de beste hypotheekverstrekker?

We kunnen natuurlijk heel hard roepen dat ‘wij van MUNT’ de beste hypotheekverstrekker zijn. Maar dat bepaalt u natuurlijk zelf wel - en die mogelijkheid is er.

Nederlandse woningmarkt in de tweede helft van 2020: ‘De storm zal gaan liggen’

Nederlandse woningmarkt in de tweede helft van 2020: ‘De storm zal gaan liggen’

Grote krapte in de steden die zich ook in het buitengebied laat gelden, starters die moeilijk een woning vinden. Hoewel er grote regionale verschillen zijn bleek uit een rondreis door de twaalf provincies dat deze twee trends in heel Nederland spelen. De coronacrisis heeft daar nog geen verandering in gebracht, maar de klap kan natuurlijk nog komen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.