Vraag het aan Chris: willen mensen steeds meer zekerheid kopen?

29 oktober 2020 Leestijd ± 2minuten
Vraag het aan Chris: willen mensen steeds meer zekerheid kopen?

Elke maand leggen we een prangende vraag voor aan Chris Oosterling, commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Deze keer schijnt Chris zijn licht over de verschillende rentevast periodes. Willen mensen meer zekerheid inbouwen dan voorheen?

Nieuwe trend?

“Je koopt toch meer zekerheid met een lange rentevast periode,” vindt Chris. “Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat een langere rentevaste periode altijd de beste optie is. Er lijkt wel een verschuiving plaats te hebben gevonden in de afgelopen 5 jaar.

Als we de HDN-cijfers erbij pakken is er inderdaad een trend te zien. Op zich logisch, gezien de hypotheekrente die - tot dit voorjaar - enkel daalde. Daarbij is er ondertussen niet meer echt een groot verschil tussen de rentepercentages van langere en kortere rentevaste periodes. Dat laatste is volgens HDN een van de redenen en dat er steeds vaker wordt gekozen voor de iets duurdere langere rentevast periode. In januari 2016 lag de gemiddelde rentevast periode van hypotheken net boven de 14 jaar, in april 2020 was dit gemiddelde 18,6 jaar.

Bron: Hypotheken Data Netwerk (HDN)


Meer zekerheid


De stijging van de hypotheekrente heeft dit voorjaar op allerlei vlakken effect gehad. De golf aan oversluiters was niet te missen. Maar, er speelt meer mee vindt Chris. “Ik vermoed dat ook de onzekere periode waar we ons economisch in bevinden, meespeelt. En door de kleine verhoging van de rente werden mensen er ook op gewezen dat deze lage rente niet voor eeuwig is. Deze twee onzekerheden samen, zorgen er waarschijnlijk voor dat mensen meer zoeken naar zekerheid door een wat langere rentevast periode. En daar is op zich niks mis mee, ook als ze daardoor wat meer betalen. Je koopt namelijk rust”

Maar wat is er mis met 25 jaar?

Als we kijken naar de actuele cijfers, dan blijkt een rentevast periode van 20 jaar (65%) op dit moment veruit het meest populair. Daarna volgen de rentevast periodes van 10 (14%) en 30 jaar (16%). “Wat mij wel opvalt,” merkt Chris op. “Is dat de rentevast periode van 25 en 15 jaar bijna niet voorkomen. Terwijl dat ook een prima optie kan zijn als dit binnen de woonwens en looptijd van de hypotheek past. Ik vermoed dat dat te maken heeft met het feit dat deze periode niet in alle softwarepakketten wordt meegenomen. Maar het kan zijn dat er nog andere redenen zijn natuurlijk. Die hoor ik graag, dus mail me vooral als je hier nog andere inzichten en ideeën over hebt.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

‘Hypotheekadviseur moet starter helpen bij het leggen van financiële puzzel’

29 oktober 2020 Starters moeten verplicht aflossen en hebben geen ingewikkelde spaarproducten. Op ...

Achter de schermen bij MO.servicing: Kiri Veenstra

29 oktober 2020 Er zijn nogal wat bedrijven waar je mee te maken ...

Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"

18 juni 2020 Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris ...

Achter de schermen bij VCN: Nathalie Everstijn

22 oktober 2020 Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.