Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"

18 juni 2020 Leestijd ± 3minuten
Vraag het aan Chris: "Extra aflossen? Juist nu niet…"

Elke maand leggen we een prangende hypotheekvraag voor aan Chris Oosterling, commercieel directeur van MUNT Hypotheken. Deze keer geeft Chris antwoord op de telkens terugkerende vraag over extra aflossen - en geeft hij en passant ook nog wijnadvies.

Niet alleen aan uw adviestafel, maar ook in de media steekt de vraag weer de kop op:

“De spaarrente is zo laag, te veel sparen heeft dan toch geen zin. Zal ik extra aflossen op mijn hypotheek?”
 

Zorg dat klanten in ieder geval op de hoogte zijn

Chris wil eerst even wat kwijt over de invulling van deze vraag. “Het allerbelangrijkste bij dit soort kwesties is natuurlijk dat er geen eenduidig antwoord is. Iedere situatie is weer anders. Dat snapt de hypotheekadviseur maar al te goed. En zorg ervoor dat klanten dat ook weten, voor ze zomaar gaan aflossen.”
 

Mede door de ‘Aflossingsblij’ campagne denken veel klanten erover een extra aflossing te doen. Dat merk ik ook in de praktijk, vrienden die weten dat ik kennis heb van hypotheken, stellen mij er vragen over. Daarvoor gaan ze dus vaak niet langs de hypotheekadviseur.” Dan is het extra belangrijk om klanten via andere kanalen te informeren, vindt Chris. “Nieuwsbrieven, sociale media campagnes, of gewoon even bellen: zorg dat de klant ervan op de hoogte is dat aflossen niet in alle gevallen de beste keuze is .”
 

De andere kant van de lage rente

Als door extra aflossen de hypotheek nog lager wordt ten opzichte van de waarde van de woning, dan geeft dat een veilig gevoel. Het idee is dan ook vaak dat aflossen verstandiger is dan het geld op een spaarrekening te laten staan - waar het  amper wat oplevert. “Toch zit daar ook een andere kant aan,” vindt Chris. “Juist omdat de rente zo laag is, levert een extra aflossing bijna niks op. Je moet echt een flinke smak geld extra aflossen, wil je het merken in de maandlasten. Dan heb ik het echt over 5 tot 10% van het totaalbedrag. En dat redden de meeste mensen niet met bijvoorbeeld hun vakantiegeld of extra spaargeld.”
 

Wat kunnen mensen dan wel doen met hun extra spaargeld volgens Chris? De economische vooruitzichten zijn nou niet echt gunstig op dit moment. “Uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie, maar in de meeste gevallen zou ik adviseren om eerst de buffers maar eens aan te vullen. Er is niets mis met een extra buffer, of investeer het anders in een mooie fles wijn. Ik kan nog wel wat leuke Verdejo’s aanbevelen.  Als dat niet nodig is, dan kan er altijd nog gespaard worden voor een mooi doel. Bijvoorbeeld een grote reis of de studie van de kinderen.”
 

Dus, extra aflossen of niet?

Het eindoordeel van Chris is duidelijk. “Ook al wordt het soms wat ingewikkeld gemaakt in (consumenten)media: al het spaargeld gebruiken om nu de hypotheek af te lossen, is meestal geen goed plan. Ik zou bijna zeggen ‘juist nu niet’. Want je merkt er weinig van met deze lage rente - en het is altijd fijn om een buffer te hebben voor tegenvallers. Of te sparen voor iets wat je echt wilt. Maar, zoals eerder gezegd: er zijn ook hier uitzonderingen die de regel bevestigen. In dat soort situaties kan de hypotheekadviseur dan weer heel mooi de meerwaarde van het advies laten zien.”

 


Lees ook
Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’
Column

Hou op met ‘het maximale uit je geld halen’

De woningbezitter is smoorverliefd op de hypotheekschuld, stelt econoom Erica Verdegaal in haar column in het Financieele Dagblad (FD). Met overwaarde-constructies wordt er steeds meer geleend, is dat allemaal wel nodig? Hoog tijd om Verdegaal hierover eens wat vragen te stellen.

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)
Adviseur van de maand

Deze hypotheekadviseur maakt klanten juist blij met aflossingsvrij (waar mogelijk natuurlijk)

De hypotheekadviseur van de maand april is Marco Vonk (33) van De Hypotheker in Hilversum. Met een achtergrond in klachtenafhandeling bij grote financiële partijen, is hij drie jaar geleden overgestapt naar de ‘andere kant’ en hypotheekadviseur geworden.

Nieuwbouw kwetsbaar in crisis, toch moet woningbouw volop doorgaan

Nieuwbouw kwetsbaar in crisis, toch moet woningbouw volop doorgaan

De coronacrisis heeft vooralsnog een beperkte impact op de woningmarkt. Als de economie de komende tijd inzakt kan dat veranderen. Toch moet Nederland doorgaan met bouwen om het woningtekort tegen te gaan, zeggen Marja Elsinga van de TU Delft en Josje Hoekveld van AM.

Efficiënter dan de hypotheekadviseur van juni ziet u ze zelden
Adviseur van de maand

Efficiënter dan de hypotheekadviseur van juni ziet u ze zelden

De hypotheekadviseur van de maand juni zorgt ervoor dat hij alles tot in de puntjes geregeld heeft. Ook al heeft hij het nog zo druk, met twee bedrijven waar hij (meer dan) fulltime voor werkt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.