Nederlandse woning mooie pensioenvoorziening voor migrant

06 maart 2019 Leestijd ± 2minuten
Nederlandse woning mooie pensioenvoorziening voor migrant

Het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt, is de afgelopen jaren sterk gegroeid: van circa 5.500 in 2012 naar 11.000 in 2017. Deze groep koopt ook steeds vaker een huis. Daarbij kijken ze niet op van hoge prijzen zoals in Amsterdam. De hypotheek lossen ze toch zo snel mogelijk af en in de toekomst kan de woning onderdeel zijn van de pensioenvoorziening.

Hypotheekadviseur Patrick Daas heeft veel expats als klant. Hij vertelt wie dit zijn en wat deze kennismigranten verwachten van een hypotheek.

Hoe staat het ervoor met expats op de woningmarkt?

“Je ziet dat het percentage kopers uit die hoek aanzienlijk toeneemt. Dit zijn voor het merendeel ingenieurs of IT’ers. Ze komen uit de hele wereld: India, Oekraïne, Rusland, Brazilië. Ze zijn meer bereid om te betalen voor een woning dan Nederlanders omdat ze andere prijzen gewend zijn. Ze vinden een vierkante meterprijs van bijna 10.000 euro in Amsterdam niet vreemd.”

Waar kijken deze kopers naar voor een hypotheek?

“Ze willen veel aflossen, dat is heel belangrijk. Het gaat dan niet om een annuïtair of lineair aflosschema maar om hoeveel ze extra per jaar kunnen aflossen. Een standaardvraag die ze ook stellen is of ze toestemming kunnen krijgen om de woning te verhuren als ze Nederland verlaten. De meeste expats die iets willen kopen hebben in het buitenland al een woning met hypotheek. Als je in verschillende landen een paar huizen hebt is dat natuurlijk wel een goede pensioenvoorziening.”

Gaan hypotheekaanbieders daarin mee?

“Hypotheekaanbieders zien dat niet zitten, expat of niet. Tijdelijk verhuren met speciale contracten staan ze wel toe, maar dit zijn mensen die vertrekken voor een andere klus en niet weten hoe lang het duurt voor ze weer terugkomen. Dat is dus niet echt een tijdelijk karakter. Daarom vinden ze veel aflossen ook belangrijk.”

Brengt deze groep eigen geld in?

“Ze hebben een voorkeur voor honderd procent financieren omdat de rente hier zo laag staat. Vaak hebben ze wel vermogen in het buitenland, maar als ze daar 3 tot 5 procent rente krijgen en hier 1 à 2 procent betalen met ook nog hypotheekrenteaftrek, dan zijn ze niet erg geneigd meer vermogen in te zetten.”

Hoe makkelijk is het voor deze groep om een hypotheek te krijgen?

“De belangrijkste reden waarop partijen het niet doen heeft te maken met de verblijfsvergunning. Die wordt aan kennismigranten voor vijf jaar afgegeven. Voor een hypotheek met NHG staat dat gelijk aan een verblijfsvergunning met onbepaalde tijd. Je ziet dus dat hypotheekaanbieders het wel doen als de aanvraag onder NHG valt. Boven die grens komt het eigen beleid van banken in beeld en dan zijn er niet heel veel die financiering geven, tussen de zeven en tien partijen. Het lukt altijd, maar de keuze is dan iets beperkter.”


Lees ook
Onenightstand

Onenightstand

René Kuiper adviseert, coacht en traint onder andere adviseurs binnen de financiële branche met zijn bedrijf Kuiper ACT. Zijn week werd net als die van Wesley en Yolanthe beheerst door liefdesperikelen.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Bijlenen energiebesparing populair bij zzp'er

Bijlenen energiebesparing populair bij zzp'er

De hypotheek met extra financiering voor energiebesparende maatregelen is bezig aan een opmars. Volgens cijfers van HDN groeide dit soort hypotheken in 2018 met 60 procent. Tussen doelgroepen bestaan duidelijke verschillen in de mate waarin ze hiervoor kiezen. 5 inzichten uit de HDN-cijfers over de populariteit van energiebesparende maatregelen.

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3
Opinie

Fiscus moet duidelijkheid geven over hypotheken in box 3

Jos Koets schreef een vlammende column over hypotheken in box 3. Al snel ontstond er enige ophef: dat kan toch helemaal niet? Er is echter een verschil tussen ‘kunnen’ en ‘mogen’, alleen is de fiscus vooralsnog niet duidelijk over hoe zij hiermee omgaan. “Misschien vinden ze me een eigenwijze sodemieter, maar het zou echt een hoop tijd schelen als ze hier een uitspraak over doen.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.