‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’

19 november 2020 Leestijd ± 3minuten
‘Vijver met oversluiters is nog lang niet leeg’

De historisch lage rente heeft veel woningbezitters dit jaar aangespoord om hun hypotheek over te sluiten. Hoewel het aantal oversluiters historisch groot is, is de bodem van de vijver nog lang niet in zicht. Naast de lage rente zijn er namelijk ook andere redenen waarom mensen naar een andere hypotheekaanbieder gaan.

50.000 hypotheken overgesloten


Mede door de coronacrisis ligt het aantal oversluiters dit jaar op recordniveau. Afgelopen maanden is dat zo gebleven. Volgens cijfers van IG&H werden in het derde kwartaal bijna 50.000 hypotheken overgesloten. Dat was 53 procent meer dan vorig jaar en enkele procenten meer dan in het tweede kwartaal.

Hoe lang kan dit doorgaan? Het aantal mensen voor wie het aantrekkelijk is om over te sluiten, is immers niet oneindig groot. “De diepte van de vijver is inderdaad flink afgenomen door de enorme hausse in het voorjaar”, antwoordt Marga Lankreijer, manager hypotheken bij Independer. Tegelijk is uit recent onderzoek van de vergelijkingssite gebleken dat 24 procent van de woningbezitters nog denkt te kunnen besparen. “Er blijven mensen waarvan de rentevaste periode afloopt, of die eerder een te hoge boeterente hadden”, zegt ze.

 


Marga Lankreijer, manager hypotheken bij Independer

 

De Hypotheker verwacht dat het aantal oversluiters volgend jaar iets zal afnemen, vertelt communicatieadviseur Carina Kloet. “Ons uitgangspunt is dat de oversluitmarkt in 2021 krimpt ten opzichte van 2020, maar wel groeit ten opzichte van 2019. Zeker wanneer de rente op het huidige niveau blijft of zelfs daalt, blijft de potentiële aanvoer van oversluitkansen in stand. Met de huidige lage rente kan oversluiten ook twee jaar voor het aflopen van de rentevaste periode al voordelig zijn.”


Geen rentestijging


Wat in theorie een eind kan maken aan de oversluithausse is een flinke stijging van de hypotheekrente. Op dat moment verdwijnt de potentiële besparing voor een deel van de huizenbezitters. Dat geldt dan vooral voor de groep die vrij recent een hypotheek heeft afgesloten of de rente heeft vastgezet.

Raj Singh, eigenaar van Hypotheek Visie ziet een rentestijging alleen niet zo snel gebeuren. “Deskundigen hebben al meerdere malen aangegeven dat de bodem bereikt was. Vervolgens moesten ze constateren dat de rente in de praktijk toch nog steeds lager kan.”

Hij verwacht daarnaast dat woningbezitters in toenemende mate andere redenen zullen hebben om over te sluiten dan alleen de lagere rentelasten. Zo is er een groep huizenbezitters die door de combinatie van de lage rente en het oplopende eigenwoningforfait amper nog rente kan aftrekken bij hun belastingaangifte.

 


Raj Singh, eigenaar van Hypotheek Visie


Oversluiten voor andere hypotheekvorm


“Zij zullen vaker dan nu willen oversluiten naar een hypotheekvorm waarin de lening wordt voortgezet als aflossingsvrij, of met een groter deel aflossingsvrij. Daarnaast blijft het oversluiten van een hypotheek vaak een adviesmoment in situaties waarin relaties eindigen”, zegt Singh.

Op de hypotheekmarkt was het dit jaar opnieuw een jaar van de oversluiter. Hoewel het aandeel oversluiters het afgelopen kwartaal iets is teruggelopen ten opzichte van doorstromers en starters, zijn oversluiters nog steeds een groot deel van de markt. Het lijkt erop dat dit ook de komende tijd zo zal blijven, zelfs als de rente niet verder daalt of zelfs iets oploopt.
 


Lees ook
Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting
Dilemma

Starter moet voorlopig uitgaan van 2 procent overdrachtsbelasting

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters werd tijdens Prinsjesdag 2020 met veel bombarie aangekondigd. Donderdag 12 november is deze in aangepaste vorm als onderdeel van het Belastingplan 2021 aangenomen in de Tweede Kamer, maar is nog altijd niet definitief. Wat houdt deze aanpassing in voor de consument?

Heeft de crisis nu een crisis?

Heeft de crisis nu een crisis?

Er valt iets op aan de economische data van de huidige crisis. En Ellen Hensbergen, directeur van MUNT hypotheken, vraagt zich in deze column af of u hetzelfde denkt te zien als zij.

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?
Dilemma

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel van hypotheekadviseurs. Deze week vertellen zij over hun visie op de nieuwe regels omtrent de weging van de studieschuld bij een hypotheek.

‘Zelfbouw, flexbouw en levensloopbestendige bouw om starter te helpen’
Trends

‘Zelfbouw, flexbouw en levensloopbestendige bouw om starter te helpen’

Er is een groot tekort aan woningen voor starters. Er wordt te weinig gebouwd en wat er wordt gebouwd is voor veel starters te duur, zeggen Martin Hagedoorn en Liesbeth Rooijmans namens het Platform Woonstarters. Ze pleiten ervoor om elke creatieve oplossing die er is in te zetten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.