Vijf redenen voor de forse toename van de huizenprijzen

17 maart 2022 Leestijd ± 3minuten
Vijf redenen voor de forse toename van de huizenprijzen

In januari 2022 waren de prijzen van bestaande koopwoningen bijna 91% hoger dan medio 2013, toen de huizenprijzen een dieptepunt bereikten. Wat zijn de voornaamste redenen voor de prijsstijgingen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deed onderzoek.

Dat woningen zoveel meer waard zijn geworden, komt volgens het CBS door:

  • de daling van de (hypotheek)rente;
  • de stijging van de inkomens;
  • een sterke toename van het aantal 25- tot 35-jarigen op de woningmarkt;
  • ouderen die langer zelfstandig wonen en niet naar verzorgingshuizen gaan; en 
  • de opkomst van particuliere verhuur.

De prijzen van woningen zijn de afgelopen negen jaar sterk opgedreven door de sterk gedaalde rente en de gestegen inkomens, zo stelt het CBS. Hierdoor zijn de woonlasten voor kopers als percentage van het inkomen nu nauwelijks anders dan medio 2013, ondanks de forse toename van de huizenprijzen.

De daling van de rente heeft ook particuliere beleggers gestimuleerd om hun geld in woningen te steken. Door de lage rente zijn alternatieven als de spaarrekening en obligaties voor hen onaantrekkelijk geworden.

Sterke toename 25- tot 35-jarigen

Verder is het aantal mensen van 25 tot 35 jaar oud tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 met bijna 11% gestegen. Dit is de leeftijdscategorie die volgens het CBS het meest actief is op de woningmarkt en waartoe koopstarters vaak behoren.

De groei van het aantal mensen in deze leeftijdscategorie komt enerzijds doordat er rond 1990 meer mensen werden geboren dan in de vroege jaren tachtig en anderzijds doordat er in het tweede decennium van de 21e eeuw meer jongvolwassenen naar Nederland migreerden dan in het eerste decennium. Deze jongvolwassenen hebben acuut huisvesting nodig. Ze kunnen de behoefte aan eigen woonruimte niet uitstellen door bijvoorbeeld langer bij hun ouders te blijven wonen.

Ouderen minder vaak naar een verpleeghuis

Een andere reden is dat veel minder ouderen naar een verzorgings- of verpleeghuis zijn gegaan dan voorheen. Zij bleven veel langer in hun huis wonen. Tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2021 steeg het aantal 75-plussers in particuliere huishoudens met 546 duizend, terwijl het aantal 75-plussers in verzorgings- en verpleeghuizen met 12 duizend afnam.

Daarnaast zijn er in deze periode relatief veel grote woningen bijgekomen. Het aantal middelgrote woningen bleef daarentegen achter en het gemiddelde huishouden werd kleiner. Hierdoor is de vraag-aanbod-verhouding op de woningmarkt krapper geworden.

Opkomst particuliere verhuur

De toegenomen vraag van beleggers verhoogt ten slotte de druk op de koopmarkt verder. Dat vastgoed voor particuliere beleggers zo aantrekkelijk werd, komt niet alleen door de lage rente, maar ook door de toegenomen vraag naar particuliere huurruimte.

Deze vraag steeg onder meer doordat het aantal corporatiewoningen achterbleef en door de invoering van de inkomensgrens voor corporatiewoningen, zo stelt het CBS.


Lees ook
Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessie na de kredietcrisis

In maart 2020 leek Nederland aan de vooravond van een recessie te staan. Die voorspellingen bleken niet te kloppen: na een krimp van 8,4% in het tweede kwartaal, groeide de economie in het derde kwartaal met 7,7%. De groei hield aan, maar blijft dat met hoge inflatie en oorlog in Europa zo? En wat betekent een recessie voor de huizenprijzen? 

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”
De Koplopers

Jeroen Oversteegen: “Slechte energiescore? Lagere hypotheek!”

Voor huizen met een slechte energiescore van C of hoger, mag 10 procent minder worden geleend. Energiescore G levert zelfs een beperking op van 20 procent. Daarvoor pleit Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond. “Het is bizar dat een woning met energielabel G op dezelfde wijze gefinancierd mag worden als een woning met label A”, meent Oversteegen.

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Moeten geldverstrekkers automatisch de risico-opslag bijstellen?

Moeten geldverstrekkers automatisch de risico-opslag bijstellen?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Arjé Pappie van De Hypotheekshop Watergraafsmeer en Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs vinden dat geldverstrekkers automatisch de risico-opslag moeten verlagen als de woningwaarde is gestegen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.