Verwachting DMFCO: Historisch hoge volumes hypotheekmarkt blijven in 2022

Oversluiten blijft voordelig voor grote groepen huizenbezitters
23 februari 2022 Leestijd ± 2minuten
Verwachting DMFCO: Historisch hoge volumes hypotheekmarkt blijven in 2022

In 2021 werd een recordbedrag van €163 miljard aan hypotheken verstrekt. De alsmaar stijgende huizenprijzen (in december 20,4% in vergelijking met het jaar daarvoor), structureel lage rente en een aanhoudend hoog aantal transacties waren hier de oorzaak van. Maar wat brengt 2022? 

Het beeld voor dit jaar is gemengd. Tegenover een sterke economie en lage werkloosheid staan een groot tekort aan woningen en een stijgende inflatie met als effect een oplopende rente, zegt Evelien van Hilten, hoofd portfolio management van DMFCO. 
 
De impact van de oplopende rentes zal vooralsnog beperkt blijven. “Als de hypotheekrente een half tot één procent stijgt, is er nog niet veel aan de hand. De betaalbaarheid van een hypotheek is dan nog steeds goed en het maximumbedrag dat de gemiddelde huizenkoper mag lenen daalt met minder dan vijf procent,” legt van Hilten uit. 

Hypotheekmarkt koelt niet af

Ondanks de grootse bouwplannen zal het huizentekort op de korte tot middellange termijn niet zijn opgelost. Zolang de economie goed blijft functioneren en de historisch lage rente aanhoudt zal de markt niet afkoelen: hoewel het aanbod klein blijft, zal het aantal verkopen onverminderd hoog blijven. “Wel zullen de prijsstijgingen naar verwachting afvlakken als gevolg van de oplopende rente, maar dat is een gezonde ontwikkeling”, meent Van Hilten. 
 
Het hypotheekvolume bereikte de afgelopen twee jaar een recordniveau. Veel verkopen, hogere hypotheekbedragen en een groot aantal oversluiters zorgden ervoor dat hypotheekadviseurs het erg druk hadden. Brengt 2022 daar een einde aan? Van Hilten vermoedt van niet: “Als je kijkt naar de balansen van banken, dan zie je dat er nog veel klanten zijn voor wie oversluiten aantrekkelijk is, zelfs als de rente met een procentpunt stijgt. Sommige huizenbezitters kunnen ook worden aangemoedigd om nu over te sluiten voordat de rente nog verder stijgt.” 
 
Meer weten over de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt? Lees dan de kwartaalupdate van DMFCO hier


Lees ook
Stijgende hypotheekrentes: “We moeten snel in actie komen”
Trends

Stijgende hypotheekrentes: “We moeten snel in actie komen”

De hypotheekrentes zitten sinds begin dit jaar flink in de lift. Een lening met een twintigjarige vaste rente is met 0,45 procentpunt opgelopen naar 1,85%. Dat is gelijk aan het niveau van augustus 2019. Maar adviseurs zien door de stijgende hypotheekrente nog geen afkoeling van de oververhitte woningmarkt.

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít doen ze anders op de Amerikaanse hypotheekmarkt

Net als de Nederlandse hypotheekmarkt heeft de Amerikaanse hypotheekmarkt momenteel veel last van de stijgende rente. In de VS is de stijging van de hypotheekrente zelfs nog veel groter. Daarnaast worden potentiële huizenkopers in de VS streng getoetst. Aan de hand van een ‘credit check’ wordt beoordeeld of zij kredietwaardig zijn.

Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”
De Koplopers

Vergrijzing? “We hebben als sector missionariswerk te verrichten”

Als 40-jarige adviseur ben je een jonkie in het vak. Dat is een groot probleem dat snel moet worden aangepakt, zegt Michiel Meijer, algemeen directeur van de Van Bruggen Adviesgroep. "Er is te weinig instroom van talenten van buiten de branche."  

Zorgen om betalingsproblemen na scheiding
Column

Zorgen om betalingsproblemen na scheiding

De inflatie en stijgende energiekosten, huizenprijzen en hypotheekrente; het zijn allemaal factoren die een behoorlijke impact hebben op de portemonnee. Eenpersoonshuishoudens kunnen de stijgende kosten niet of nauwelijks dragen en stellen met relatieproblemen blijven zelfs noodgedwongen bij elkaar vanwege de oververhitte woningmarkt.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.