'Verruiming hypotheek senioren nog niet overal omarmd en nog maar een eerste stap'

15 oktober 2018 Leestijd ± 3minuten
'Verruiming hypotheek senioren nog niet overal omarmd en nog maar een eerste stap'

De mogelijkheden voor senioren om een hypotheek te krijgen zijn de afgelopen tijd flink verruimd. Deze doelgroep mag voortaan getoetst worden op de werkelijke lasten wat een hypotheek toegankelijker maakt. Tegelijkertijd is het nog niet zo dat de hele markt deze aanpak al heeft omarmd en is het voor seniorenorganisatie ANBO nog maar een eerste stap.

Sinds juni is de toets op basis van werkelijke lasten opgenomen in de voorwaarden voor NHG-hypotheken. Door deze aanpassing is het voor senioren met een relatief laag pensioeninkomen toch mogelijk om een ander huis te kopen. In sommige gevallen hadden zij ermee te maken dat hun lasten zouden dalen, maar de nieuwe maandlast hoger was dan het maximum dat was toegestaan waardoor de hypotheek niet kon worden verstrekt. In dit soort gevallen biedt de nieuwe aanpak een oplossing.

Hypotheek voor 55+ makkelijker

Erkend Hypothecair Planner Jacques A. de Bot van 55+ Hypotheek Planners ziet dat het een stuk makkelijker is geworden voor klanten die minden dan tien jaar voor hun pensioen zitten. “Van de groep die vroeger buiten de boot viel, kunnen we nu 60 tot 70 procent bedienen. Er zit echt een stijgende lijn in, hypotheekaanbieders denken met ons mee.”

Dat betekent tegelijkertijd niet dat zijn klanten overal terecht kunnen. “Wij werken met ruim dertig aanbieders. Er zijn natuurlijk ook partijen waarvan je weet dat je daar niet hoeft aan te komen met 55+’ers. Daar heeft men de gedragscode nog niet bestudeerd. Als je moet uitleggen dat in een bepaald artikel staat dat ze iets mogen doen maar het zit nog niet in het systeem, dan kun je het beter ergens anders proberen.”

Kwart geldverstrekkers biedt hypotheek

Martin Hagedoorn van CMIS Franchise, de organisatie achter De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur, ziet dit ook. “Het is uiteraard positief dat aanbieders de nieuwe toetsingsregels gaan toepassen zodat senioren meer mogelijkheden krijgen om door te stromen. Wel zien we, zoals bij alle maatwerk, dat maar ongeveer een kwart van de geldverstrekkers dit aanbiedt.”

Dit heeft ermee te maken dat toetsen op werkelijke lasten veel meer tijd kost dan de bestaande methode. “Hopelijk is het kwestie van tijd voordat deze toetsing geautomatiseerd kan worden en meer aanbieders zullen volgen. Wij hebben echter begrepen dat dit in een aantal gevallen kostbaar zal zijn of zelfs niet mogelijk.”

Meer hypotheek bij doorwerken na pensioen

ANBO is ook positief over de verruiming die heeft plaatsgevonden. Tegelijkertijd ziet de belangenorganisatie voor senioren het ook nog maar als een eerste stap. Hypotheekaanbieders zouden ook rekening moeten houden met inkomen dat senioren verdienen als ze doorwerken na hun pensioen, zegt Alex van Scherpenzeel van ANBO. “Zij hebben extra inkomen wat nu niet mag meetellen, terwijl het ze ruimere mogelijkheden geeft om hun maandlasten te voldoen. Dan vormen ze een lager risico voor de bank. De reden dat het niet kan, is dat het onzeker inkomen is. Dat veranderen, dat is volgens mij de volgende stap.”


Lees ook
Wie zijn de 14 procent starters die aflossingsvrij financieren?
Opinie

Wie zijn de 14 procent starters die aflossingsvrij financieren?

De aflossingsvrije hypotheek staat sinds een paar jaar in een negatief daglicht. Maar met de huidige lage rente valt een aflossingsvrije hypotheek qua maandlasten vaak flink goedkoper uit dan een annuïteitenhypotheek. Zelfs voor starters die alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze aflossen, kan het aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een, al dan niet deels, aflossingsvrije hypotheek.

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort
Opinie

Bedrijventerreinen transformeren in woonomgevingen: deel van de oplossing voor het woningtekort

Het transformeren van bedrijventerreinen in woonomgevingen is een van de manieren waarop de overheid het grote woningtekort wil tegengaan. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hiervoor 38 miljoen euro gereserveerd. Maar bedrijven hebben ook ruimte nodig en lang niet alle bedrijventerreinen lenen zich ervoor.

‘Inflatie zorgt voor hoger inkomen en verlicht de hypotheeklast’
Opinie

‘Inflatie zorgt voor hoger inkomen en verlicht de hypotheeklast’

Inflatie is vervelend als het gaat om de dagelijkse boodschappen die duurder worden of de energierekening die stijgt. Aan de andere kant verlicht inflatie in de loop van de tijd ook de last van de hypotheekschuld en laat het huis in waarde stijgen.

Het probleem van de woningmarkt is meer dan de woningmarkt

Het probleem van de woningmarkt is meer dan de woningmarkt

Het opvallendste nieuws van deze week is dat aantal verkochte woningen in september hard is gedaald. Het ziet er niet naar uit dat er de komende jaren voldoende woningen worden bijgebouwd om aan de vraag te voldoen. De krapte houdt nog wel even aan.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.