“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”

29 september 2021 Leestijd ± 2minuten
“Verlengen ontbindende voorwaarden vergeten”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Ron Klaassen over dat ene advies…

“Wat bij mij nog vers in het geheugen ligt, is een vervelende situatie met ontbindende voorwaarden. Een hypotheek leek af te ketsen omdat de werkgeversverklaring van mijn klant door geen enkele geldverstrekker werd geaccepteerd. Zijn werkgever, een grote luchtvaartmaatschappij, had een loonoffer opgenomen in de werkgeversverklaring vanwege de coronacrisis. Er was echter niet duidelijk hoe groot dat loonoffer zou zijn, waardoor geen enkele hypotheekverstrekker akkoord ging. Intussen vergaten we tijdig de ontbindende voorwaarde in verband met de financiering te verlengen.”

“Als die termijn verstrijkt, ben je gezien. Je moet kopen. Er hing dus een forse boete ter hoogte van de waarborgsom boven het hoofd van mijn cliënt. Uiteindelijk bleek er gelukkig toch nog één hypotheekverstrekker te zijn die het verzekeringsbericht van het UWV wel accepteerde. Andere verstrekkers deden dat niet meer. We kropen daarmee door het oog van de naald. De aanvraag werd goedgekeurd en de boete bleef bespaard. Dat was spannend.”

Juich nooit te vroeg 

“Mijn advies kun je dus wel raden: houd altijd de termijn van de ontbindende voorwaarden in de gaten. En juich nooit te vroeg, zeg nooit tegen een klant dat de koop van een woning rond is totdat de koper met de sleutel bij de notaris naar buiten loopt. Zeker in de huidige markt ligt teleurstelling op de loer. Als de koop eenmaal officieel is, is er genoeg tijd om het te vieren.”

Verschil maken

“Ik zit al bijna veertig jaar in het vak, sinds 1984. Dat is lang! Eerst was ik werkzaam bij verschillende bankinstellingen, waarna ik na tien jaar ben geswitcht naar de rol van intermediair. Wat mij de meeste voldoening geeft in dit vak? Ik waardeer het klantcontact enorm. Op dat gebied kan je als adviseur een groot verschil maken. In het bedienen van de klant ben je van meerwaarde. Iedere situatie is anders en vraagt daarom een op maat gemaakte aanpak.”

“Tuurlijk zijn er ook mindere kanten aan het vak, zoals de administratieve werkzaamheden die veel tijd in beslag nemen. Er is op het gebied van wet- en regelgeving ook een hoop veranderd in de jaren. Zodoende is niet alleen de uitvoering van het klantcontact belangrijk, maar ook dat je met zorg en precisie te werk gaat. Mijn advies is gestoeld op het tweede.”

Ron Klaassen werkt als adviseur hypotheken en verzekeringen bij Klaassen & Retz.


Lees ook
Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

Woningborg: “Lopende nieuwbouwprojecten niet in gevaar”

 Het was vorige week wederom een turbulent weekje woningmarkt. Met dit keer niet huizenprijzen als lijdend voorwerp, maar verzekeringen. Verschillende media schreven vorige week dat Woningborg bij de overheid heeft aangeklopt voor een kapitaalinjectie. Aanleiding was dat door sterke groei in de woningmarkt de kapitaalpositie momenteel geen ruimte biedt voor verhoging van het beschikbare obligo: de ruimte om bouwprojecten te verzekeren. In bepaalde gevallen kan dat ertoe leiden dat bouwondernemers pas later kunnen starten met een nieuwbouwproject.

“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

“Bij isolatiemaatregelen moet je het peloton proberen te bereiken”

In Nederland zijn op dit moment zo’n 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd. Ze hebben lage energielabels als D, E, F of G. Om deze huizen versneld te isoleren, presenteerden eerder deze maand een drietal politieke partijen en een aantal organisaties een plan om een versnelling tot stand te brengen. “Als we zo doorgaan, zijn we pas in 2100 klaar”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis, die het initiatief voor het plan nam. Hij is blij met de aankondiging van het kabinet op Prinsjesdag om een half miljard euro voor het isoleren van woningen beschikbaar te stellen.

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen
Dat ene advies

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt André Poortinga over dat ene advies…

“Strak in de communicatie zitten, is écht de sleutel tot succes”
Dat ene advies

“Strak in de communicatie zitten, is écht de sleutel tot succes”

 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag vertelt Alwin Langerak over dat ene advies… 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.