Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

06 november 2023 Leestijd ± 3minuten
Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg zijn visie op de programma’s van politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen.

Op 22 november zijn de verkiezingen. De partijen hebben hun plannen uiteengezet. Denk jij dat veel mensen naar de stembus gaan om meer invloed te hebben op hun woonsituatie? 

“Ik hoop dat mensen denken dat hun stem ertoe doet. Er is een grote groep starters die moeilijk aan een woning komt. Wanneer zij allemaal op één partij stemmen, dan heeft dat ongetwijfeld grote invloed op de uitslag. Daarnaast hoop ik vooral dat de volgende regering even blijft zitten, zodat de burger weer vertrouwen kan krijgen. Dat de plannen die gesmeed worden ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.”

Een onderwerp waar veel discussie over is, is de hypotheekrenteaftrek. Hoe kijk jij naar een mogelijke versnelde afschaffing hiervan? 

“Dat is inderdaad iets waar nu veel onzekerheid over bestaat. Niemand weet of deze regeling over een aantal jaar nog bestaat. Dit zorgt ervoor dat mensen angstig zijn om keuzes te maken. Het heeft nu veel invloed op de berekening: bruto kan een hypotheeksom hoge lasten kennen, maar netto kan de klant het zich veroorloven. De renteaftrek is zodoende een manier om een huis te kunnen betalen waar je zonder die regeling niet had kunnen wonen. Je kunt je afvragen of dat een gewenst gevolg is. Ik denk dat we er goed aan doen om het af te schaffen.”

Om de bouw te versnellen, wil een aantal partijen het bouwbesluit en duurzaamheidseisen bevriezen. Hoe kijk jij hier tegenaan? 

“Je hebt bijna geen andere keuze. De normen moeten denk ik worden verruimd. Ik zeg niet dat je doelen moet bijstellen, maar wellicht kan je deze op een ander vlak halen. Ik zou het zonde vinden als wonen als primaire levensbehoefte wordt tegengehouden, terwijl andere ‘luxe’ projecten wel door kunnen gaan.”

Een andere oplossing is het straatje erbij-idee. De EIB denkt dat een extra straat in elke bestaande wijk het woningtekort kan oplossen. Is dat dan het gouden ei? 

“Dat is vooral een optie vanwege de reeds bestaande voorzieningen van een bestaande wijk. Als je een compleet nieuwe wijk bouwt, heb je ook scholen en supermarkten nodig. Het grootste dilemma hier is alleen het behoud van groenvoorziening. Ik ben bijvoorbeeld geen voorstander om die enkele parken in een stad ook te gaan bebouwen.”

Niet elke wijk of regio is bovendien even populair. Bouw je dan niet (ook) op de verkeerde plekken?

“Ik denk dat we te verwend zijn. We willen allemaal wel aan het strand wonen of in een groot huis in de stad. Wees blij met een dak boven je hoofd. Zeker als starter; het is je eerste huis. De wensen van sommigen zijn pas realistisch bij de aanschaf van een tweede of derde woning. Kom op, je eerste auto is toch ook niet gelijk een BMW?”


Lees ook
De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?
Column

De toekomst na 30 jaar NHG: hoe gaan we verder?

Sinds 1993 spannen wij ons ervoor in dat consumenten tegen gunstige voorwaarden veilig en verantwoord kunnen lenen voor de aankoop van hun woning. Vanaf die tijd werd de maximale hypotheek gekoppeld aan de waarde van de woning en het inkomen van de aanvrager. De inkomenstoets van NHG werd in 2007 zelfs de standaard voor àlle hypotheken.

Wat kun je als adviseur doen met social media?

Wat kun je als adviseur doen met social media?

Waar liggen de kansen voor hypotheekadviseurs op social media? We vroegen Alexander Vijfvinkel, social media specialist, om tips. 

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. De woningmarkt staat als gevolg van de wooncrisis in het brandpunt van de belangstelling. Onder jongeren is de woningmarkt zelfs het belangrijkste verkiezingsthema. Maar wat staat er in de verkiezingsprogramma’s over de woning- en hypotheekmarkt? We maakten een analyse.

“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”
Adviseur van de maand

“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

Hij is er trots op dat zijn klanten hem trouw blijven. Het grootste deel van de klantenportefeuille van Mark van Ginkel, die Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi bestiert, bestaat uit gezichten die hij al meerdere malen tegenover zich zag aan de adviestafel. “Dat mensen die een jaar of zeven terug voor je gekozen hebben, na zo’n lange tijd weer denken: ‘Oh, ik moet hem weer bellen’, betekent dat er de eerste keer echt iets goed is gegaan.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.