Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

08 november 2023 Leestijd ± 3minuten
Verkiezingsprogramma’s: meer bouwen, belemmerende regels schrappen en een rentevrije hypotheek

Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. De woningmarkt staat als gevolg van de wooncrisis in het brandpunt van de belangstelling. Onder jongeren is de woningmarkt zelfs het belangrijkste verkiezingsthema. Maar wat staat er in de verkiezingsprogramma’s over de woning- en hypotheekmarkt? We maakten een analyse.

Maar liefst 86 procent van de kiezers vindt dat er sprake is van een crisis op de woningmarkt, zo bleek onlangs uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Aedes. En Vereniging Eigen Huis peilde dat voor 48 procent het standpunt over wonen (zeer) belangrijk is voor hun partijkeuze bij de komende verkiezingen. Ipsos concludeerde op weer een ander onderzoek dat vooral mensen tot 35 jaar veel belang hechten aan woonstandpunten van partijen.

Uit de verkiezingsprogramma’s blijkt dat veel partijen het woningtekort erkennen en pleiten voor de bouw van meer woningen. “In de afgelopen jaren heeft de nadruk te veel gelegen op de bouw van dure woningen. Ook zijn de huren in de vrije sector soms extreem hoog”, stelt NSC van Pieter Omtzigt in haar verkiezingsprogramma. “We moeten de bouw van woningen in alle segmenten van de volkshuisvesting versnellen: goedkope huur, middenhuur en de vrije sector. De doorstroming van goedkope naar duurdere woningen moet op gang komen – en andersom – zodat mensen ook een passende woning kunnen krijgen.”

Van het stikstofslot

Ook de VVD erkent de woningnood als een ‘groot probleem’. De liberalen vinden dat bepaalde regels de woningbouw nu tegenhouden. “Nederland moet zo snel mogelijk van het stikstofslot en de overheid moet woningbouw niet tegenwerken maar juist voortstuwen, zodat iedere Nederlander perspectief krijgt op een eigen thuis.” De PVV is ook van mening dat stikstofregels moeten worden geschrapt voor woningbouw. Deze partij omarmt ook het idee om in steden en dorpen ‘een straatje erbij’ te bouwen.

Veel partijen hebben ook aandacht voor de starters op de woningmarkt. “In de bebouwde omgeving is er behoefte aan betaalbare en duurzame woningen, speciaal voor starters en ouderen”, meent de BBB. Het CDA wijst hierbij op ‘onnodige regels’. “Startende gezinnen en ouderen kunnen een passende woning vinden in de eigen omgeving. Daarvoor nemen we onnodige regels weg om in ieder dorp en iedere stad snel te kunnen bijbouwen”, stellen de christendemocraten.

Hypotheekrenteaftrek

Over de hypotheekrenteaftrek zijn de partijen minder eensgezind. De VVD stelt kortaf dat de hypotheekrenteaftrek in stand moet worden gehouden. Ook Forum voor Democratie pleit hiervoor. PvdA/GroenLinks stelt daarentegen: “We bouwen de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs af. Die drijft de prijzen op en vergroot de ongelijkheid. Mensen met de hoogste inkomens en de duurste huizen profiteren het meest van deze miljardensubsidie, terwijl starters er niet meer tussen komen.” PvdA/GroenLinks krijgt hier bijval van D66, Volt en SGP. De SP wil voor hogere hypotheken de renteaftrek helemaal afschaffen.

DENK heeft een bijzonder voorstel. De partij stelt voor om een rentevrije hypotheek in te voeren, met name voor mensen met principiële of religieuze bezwaren tegen rente.

Een thema dat in de programma’s ook wordt aangeroerd is het verduurzamen van woningen. Zo wil D66 een Nationaal Isolatieoffensief om woningen te verduurzamen. De partij wil alles-in-één verduurzamingstrajecten stimuleren. Maar Belang van Nederland van Wybren van Haga stelt: “Huiseigenaren mogen bij aankoop van een huis nooit worden verplicht om extra maatregelen voor verduurzaming te nemen.”

Meer lezen? De Hypotheekshop heeft een verkiezingsspecial alle partijstandpunten over de woningmarkt samengevat.

De maandelijkse Kennistest van Kop-Munt staat deze keer in het teken van de komende verkiezingen. 


Lees ook
“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”
Adviseur van de maand

“Lang vastzetten is ook nu verstandig - er is nauwelijks risico”

Hij is er trots op dat zijn klanten hem trouw blijven. Het grootste deel van de klantenportefeuille van Mark van Ginkel, die Van Bruggen Adviesgroep Het Gooi bestiert, bestaat uit gezichten die hij al meerdere malen tegenover zich zag aan de adviestafel. “Dat mensen die een jaar of zeven terug voor je gekozen hebben, na zo’n lange tijd weer denken: ‘Oh, ik moet hem weer bellen’, betekent dat er de eerste keer echt iets goed is gegaan.”

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Bieden zonder voorwaarden: “Verplichting zou een gelijk speelveld creëren”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Roel Wonders onder meer zijn visie op het schrappen van voorbehoud van financiering. 

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies
Column

Een keuze uit één is geen keuze: zonder vergelijk geen advies

Interessant, al die fuzz rondom het begrip ‘advies’. Ooit is de hypotheek door onze autoriteiten aangeduid als een impactvol of complex product, waar uitgebreide advisering een vereiste is. Waar een adviseur een brede verkenning doet in klantbehoeften en marktmogelijkheden, om uiteindelijk het optimale product voor de klant te selecteren. Als dat traject niet gevolgd wordt, is er dan eigenlijk wel sprake van advies?

Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Verkiezingsprogramma’s staan bol van woonplannen: “Hoop vooral dat volgende regering blijft zitten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week deelt Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg zijn visie op de programma’s van politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.