Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

26 februari 2024 Leestijd ± 2minuten
Verhuurhypotheek is vaak een reparatie: “Bank blijkt van niets te weten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg over korte rentevaste periodes, de roep om klimaatlabels en de terugkeer van verhuurhypotheken.

Huizenkopers zetten bij het afsluiten van een hypotheek hun rente steeds vaker voor slechts vijf jaar vast. Dit brengt risico’s met zich mee, aldus experts. Hoe kijk jij naar deze ontwikkeling?

“Huishoudens kiezen misschien niet zo zeer bewust voor een rentevaste periode van vijf jaar, maar voor de laagst mogelijke maandlast. Die krijg je momenteel bij een vijfjaars rente. Ik vraag mij af of de mensen die hiervoor kiezen de eventuele gevolgen overzien. Stel de rente staat na vijf jaar veel hoger. Weet je wat je maandlasten dan worden en kan je dat opvangen? Je moet niet alleen naar de prijs kijken, maar ook hoeveel zekerheid je in wil bouwen. Slaap je slecht als de kranten koppen dat de rente stijgt? Ben je een jong stel met een kinderwens en heb je weinig spaargeld? Dan vragen we langer door als je begint over een korte rentevaste periode.”

Er is meer informatie nodig over welke klimaatrisico's huiseigenaren lopen, vinden grootbanken. De kans op bijvoorbeeld overstromingen of funderingsschade wordt onderschat. Wat vind jij van het pleidooi voor klimaatlabels?

“Als je het nieuws volgt, krijg je zulke waarschuwingen elke dag. Die disclaimer hoeft van mij niet ook nog eens in het hypotheekproces besproken te worden. Misschien is het meer iets voor een aankoopmakelaar? Onderzoek doen naar waar je gaat wonen, en welke risico’s daaraan kleven, is altijd goed. Aan de andere kant kan je nergens in Nederland risicoloos wonen. Wat is dan het alternatief? Blijven huren? Vanuit het perspectief van de bank snap ik overigens wel dat zij zo min mogelijk risico willen nemen met het onderpand.”

Sommige hypotheekadviseurs zien de markt voor verhuurhypotheken weer aantrekken. Volgens hen investeren beleggers weer meer in vastgoed. Ondervind jij dit ook?

“Niet echt. Ik krijg wel stellen die gaan samenwonen of verhuizers die twijfelen om de huidige woning te verkopen. Zij hebben de vraag: wat als we het niet doen en verhuren? Als ik die rekensom maak, schrikt het de meesten wel af. Dan moeten ze wel heel veel huur rekenen om het rendabel te laten zijn. Als we een verhuurhypotheek doen, is het vaker een noodzakelijke reparatie dan een bewuste keuze. In die gevallen blijkt opeens dat de bank niet weet dat ze hun huis verhuren. Dan sluiten we de hypotheek over, want zonder toestemming mag dat natuurlijk niet.”


Lees ook
Hypotheek- en huizenmarkt schreeuwt om minder overheid en meer huizen
Column

Hypotheek- en huizenmarkt schreeuwt om minder overheid en meer huizen

Nieuwe bakstenen zijn dringend nodig voor doorstroming en stabilisering van de woningmarkt. Alleen de regiepartijen en adviseurs bieden kopers soelaas in deze turbulente tijden.

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Barstende aandelenbubbel geeft hypotheekmarkt ook een kater

Aandelenmarkten en hypotheekmarkten zijn normaal gesproken gescheiden, maar wanneer een zeepbel barst, voelt de hypotheekmarkt dat zeker. Zo’n zeepbel lijkt nu in de maak. Matthieu Vos, senior portfolio manager bij DMFCO, legt uit wat er speelt.

Voorstel klimaatlabel huizen oogst kritiek: ‘Allerlei hobbels bij invoering klimaatlabel voor huiseigenaren’

Voorstel klimaatlabel huizen oogst kritiek: ‘Allerlei hobbels bij invoering klimaatlabel voor huiseigenaren’

Het voorstel van ABN Amro, ING en Rabobank om woningen – naast een energielabel – een klimaatlabel te geven, krijgt forse kritiek. Matthijs Kok, hoogleraar Flood Risk aan de Technische Universiteit Delft, en de Vereniging Eigen Huis zien veel praktische problemen. Bovendien wordt de rekening van klimaatrisico’s nu erg eenzijdig bij huiseigenaren gelegd, terwijl die zelf niets kunnen doen aan de waterstand in hun woonplaats.  

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

Rente maar vijf jaar vastzetten? Ervaringen adviseurs lopen uiteen van ‘geen interesse’ tot ‘mooie combinatie’

De keuze voor een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar is in 2023 verdriedubbeld en groeit gestaag door in 2024. Die conclusies trokken Van Bruggen Adviesgroep en Independer vorige week op basis van HDN-data. Maar adviseurs zijn het er niet over eens of deze grotere voorkeur voor vijf jaar nu wel zo verstandig is. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.