Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

31 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam deze week met teleurstellend nieuws: de helft van de hypotheekverstrekkers frustreert de verduurzaming van de woningmarkt. Huizenkopers krijgen namelijk bij een kwart van de hypotheekverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijke toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe huis te verduurzamen. Bij 30 procent van de geldverstrekkers moeten zij een renteopslag betalen. De oprichters van De Energiebespaarders, Jeffry Broek en Mark Zaal, zien ook positieve punten.

Financiering van verduurzaming

Volgens de afspraken in het Klimaatakkoord moeten er de komende twaalf jaar twee miljoen huizen worden verduurzaamd. Dat kost veel geld en huizenbezitters zullen daar hulp bij nodig hebben. Daarom mag je, als je een huis koopt, 6 procent bovenop de aankoopwaarde meefinancieren in je hypotheek. Je moet dit geld dan wel gebruiken om je huis te verduurzamen. Nog niet alle hypotheekverstrekkers werken daar dus aan mee.

Mark: ”Wij hebben het nieuws van VEH gezien en wij zijn blij dat zij dit onderwerp op de agenda hebben gezet. Maar wij kijken vanuit onze rol natuurlijk ook naar wat wel goed gaat. De andere helft van de geldverstrekkers laat namelijk zien hoe het wél moet: daar kan een koper wel extra lenen om te verduurzamen, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt. Deze geldverstrekkers hebben bovendien tweederde van de hypotheekmarkt in bezit”. Jeffry vindt dat deze hypotheekverstrekkers écht goed met duurzaamheid bezig zijn. "Wij werken met een aantal van hen samen en zien dagelijks hoe hard zij achter de schermen bezig zijn om drempels voor verduurzaming weg te nemen”.

Omslagpunt

“Er is op dit moment echt sprake van een omslagpunt", zegt Mark. "Verschillende hypotheekverstrekkers bieden niet alleen de financiering aan, maar willen ook hun hypotheekklanten op het gebied van verduurzaming zo veel mogelijk gaan ontzorgen”. 

De Energiebespaarders werken dan ook zij aan zij met deze hypotheekverstrekkers en andere partijen om verduurzaming voor woningbezitters zo makkelijk mogelijk te maken. Jeffry: ”Wij bieden de woningeigenaar een totaaloplossing voor verduurzaming: makkelijk en snel inzicht, onafhankelijk advies en een zorgeloze installatie”. 

Maar ze doen meer. Bijvoorbeeld aan innovatie. Zo hebben ze samen met ABN AMRO een tool ontwikkeld en voor onafhankelijke hypotheekadviseurs beschikbaar gemaakt. Jeffrey: “Hypotheekadviseurs kunnen daarmee tijdens het hypotheekgesprek energiebesparende maatregelen bespreekbaar maken. Vervolgens kunnen zij in hun eigen IT-omgeving onze dienstverlening via het Energiepaspoort in gang zetten”.

Bewustwording

Mark en Jeffry hopen dat steeds meer woningeigenaren zich bewust worden van de mogelijkheden. Mark: “Wat dat betreft was het nieuws van VEH ‘spot on’! Als steeds meer kopers weten welke mogelijkheden er zijn en hoe makkelijk het is om een woning duurzamer én comfortabeler te maken, zullen zij eerder hun hypotheekadviseur om offertes vragen van banken die wel meewerken”.

Daarnaast zien Mark en Jeffry op dit moment dat hypotheekverstrekkers steeds meer inzien dat zij hierbij een maatschappelijke functie kunnen gaan vervullen. Mark: “Dat geeft niet alleen hen intern, maar ook ons team heel veel energie om er nog harder aan te trekken. We kunnen zo met elkaar echt een flinke steen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen”.


Lees ook
Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert
Opinie

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert

Hoewel er veel aandacht voor duurzaamheid is, wordt er in minder dan 5 procent van de hypotheken geleend voor energiebesparende maatregelen. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt erop aangestuurd om duurzaamheid prominenter en eenvoudiger op te nemen in de adviessoftware. Maar is dat effectief en welke hobbels zijn er?

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin
Trends

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin

Er is een groot te tekort aan eengezinswoningen, terwijl veel senioren van wie de kinderen allang uit huis zijn nog zo’n woning hebben. Als zij verleid zouden kunnen worden om hun woning te verkopen, zou er plaats komen voor meer jonge gezinnen. De vraag is alleen hoe?

"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

De woningmarkt in...Flevoland

De woningmarkt in...Flevoland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Flevoland.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.