Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

31 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Verduurzaming woningmarkt zit wél in de lift

Vereniging Eigen Huis (VEH) kwam deze week met teleurstellend nieuws: de helft van de hypotheekverstrekkers frustreert de verduurzaming van de woningmarkt. Huizenkopers krijgen namelijk bij een kwart van de hypotheekverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijke toegestane 106 procent willen lenen om hun nieuwe huis te verduurzamen. Bij 30 procent van de geldverstrekkers moeten zij een renteopslag betalen. De oprichters van De Energiebespaarders, Jeffry Broek en Mark Zaal, zien ook positieve punten.

Financiering van verduurzaming

Volgens de afspraken in het Klimaatakkoord moeten er de komende twaalf jaar twee miljoen huizen worden verduurzaamd. Dat kost veel geld en huizenbezitters zullen daar hulp bij nodig hebben. Daarom mag je, als je een huis koopt, 6 procent bovenop de aankoopwaarde meefinancieren in je hypotheek. Je moet dit geld dan wel gebruiken om je huis te verduurzamen. Nog niet alle hypotheekverstrekkers werken daar dus aan mee.

Mark: ”Wij hebben het nieuws van VEH gezien en wij zijn blij dat zij dit onderwerp op de agenda hebben gezet. Maar wij kijken vanuit onze rol natuurlijk ook naar wat wel goed gaat. De andere helft van de geldverstrekkers laat namelijk zien hoe het wél moet: daar kan een koper wel extra lenen om te verduurzamen, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt. Deze geldverstrekkers hebben bovendien tweederde van de hypotheekmarkt in bezit”. Jeffry vindt dat deze hypotheekverstrekkers écht goed met duurzaamheid bezig zijn. "Wij werken met een aantal van hen samen en zien dagelijks hoe hard zij achter de schermen bezig zijn om drempels voor verduurzaming weg te nemen”.

Omslagpunt

“Er is op dit moment echt sprake van een omslagpunt", zegt Mark. "Verschillende hypotheekverstrekkers bieden niet alleen de financiering aan, maar willen ook hun hypotheekklanten op het gebied van verduurzaming zo veel mogelijk gaan ontzorgen”. 

De Energiebespaarders werken dan ook zij aan zij met deze hypotheekverstrekkers en andere partijen om verduurzaming voor woningbezitters zo makkelijk mogelijk te maken. Jeffry: ”Wij bieden de woningeigenaar een totaaloplossing voor verduurzaming: makkelijk en snel inzicht, onafhankelijk advies en een zorgeloze installatie”. 

Maar ze doen meer. Bijvoorbeeld aan innovatie. Zo hebben ze samen met ABN AMRO een tool ontwikkeld en voor onafhankelijke hypotheekadviseurs beschikbaar gemaakt. Jeffrey: “Hypotheekadviseurs kunnen daarmee tijdens het hypotheekgesprek energiebesparende maatregelen bespreekbaar maken. Vervolgens kunnen zij in hun eigen IT-omgeving onze dienstverlening via het Energiepaspoort in gang zetten”.

Bewustwording

Mark en Jeffry hopen dat steeds meer woningeigenaren zich bewust worden van de mogelijkheden. Mark: “Wat dat betreft was het nieuws van VEH ‘spot on’! Als steeds meer kopers weten welke mogelijkheden er zijn en hoe makkelijk het is om een woning duurzamer én comfortabeler te maken, zullen zij eerder hun hypotheekadviseur om offertes vragen van banken die wel meewerken”.

Daarnaast zien Mark en Jeffry op dit moment dat hypotheekverstrekkers steeds meer inzien dat zij hierbij een maatschappelijke functie kunnen gaan vervullen. Mark: “Dat geeft niet alleen hen intern, maar ook ons team heel veel energie om er nog harder aan te trekken. We kunnen zo met elkaar echt een flinke steen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen”.


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin

30 juli 2018 Er is een groot te tekort aan eengezinswoningen, terwijl veel ...

Hoe adviessoftware meer aandacht voor duurzaamheid oplevert

02 augustus 2018 Hoewel er veel aandacht voor duurzaamheid is, wordt er in ...

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

18 juli 2018 De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM ...

De woningmarkt in...Flevoland

25 juli 2018 Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.