‘Verduurzaming is ons adviseurs in de schoot geworpen’

10 november 2021 Leestijd ± 3minuten
‘Verduurzaming is ons adviseurs in de schoot geworpen’

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna de adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Frank Roggen uit Eindhoven stelt de volgende vraag aan vakgenoot Jan van de Wijdeven uit Hapert:

Is duurzaam verbouwen onderdeel van je adviesgesprek?

“Er wordt over gesproken omdat erover gesproken móét worden. Er komt niet heel vaak iets uit. Verduurzaming is een vast onderdeel in mijn gesprekken. Het is net iets als overlijden of arbeidsongeschiktheid, dat soort zaken. Of er iets mee gedaan wordt, dat is een ander verhaal.”

Verduurzamen klinkt bij jou niet als een heel vruchtbaar onderwerp?

“We hebben het als adviseurs een beetje in de schoot geworpen gekregen. Door een gebrek aan motivatie heb ik het idee dat het merendeel van de adviseurs het eigenlijk links laat liggen. Pas als de overtuiging er is bij de adviseur kan er wellicht diepgaand over gesproken worden. Maar dat het in onze gesprekken amper tot iets leidt kan ook komen door de regio waar wij zitten.” 

Je denkt dat het thema verduurzamen per regio verschilt? 

“Nou, negen van die tien keer wordt het hier gefinancierd met eigen middelen, mede omdat er veel schenkingen zijn. Ze zeggen dan vaak: we zoeken het zelf wel uit. Om heel eerlijk te zijn kop ik hem dan ook wel graag in, dan ga ik er verder niet meer over door.”

Zie jij wel verandering in het bewustzijn van mensen wat betreft verduurzamen?

“Je ziet dat er steeds meer gelet wordt op de belasting van een huis op het milieu. Hoeveel energie is nodig om een huis bewoonbaar te krijgen? Kijk bijvoorbeeld naar de energielabels van huizen. Straks willen adviseurs alleen nog maar A- en B-labels in hun portefeuille, dan zitten we niet meer te wachten op niet-geïsoleerde woningen. We moeten simpelweg naar minder energiekosten. Wij hebben daarin een rol, maar niet dé rol. Ik denk dat de overheid, bouw- en installatiebedrijven die klanten daarvan bewust moeten maken.”

Tot slot: wat zijn in jouw ogen de makkelijkste tips om te geven?

“Spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie en zonnepanelen. Warmtepompen? Nee, de afweging of dat rendabel is, is moeilijk te maken. Dat is voor mij een te technisch verhaal. Ik denk niet dat het aan ons is om in die problematiek te stappen. Bij de andere voorbeelden is het makkelijker om te adviseren.”

Wat wil jij weten en van wie?

“Ik heb een vraag voor Roel van Meeuwen van het kantoor Geerts & Van Meeuwen. Aan hem zou ik willen vragen wat hij vindt van de wederopstanding van de aflossingsvrije hypotheek.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Vergrijzende sector baart zorgen: "Het wordt een uitdaging om jongeren naar de branche te krijgen"

11 november 2021 De hypotheekbranche is volop in beweging. In onze nieuwe serie ...

Advieswijzer moet bewustwording consumenten stimuleren

12 november 2021 Hoe herkent een consument een adviseur die écht onafhankelijk is? ...

Door cijfermatige onderbouwing kon stel met krappe financiën tóch hun droomhuis kopen

16 november 2021 In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze ...

Luisterend oor voor LHBTI+-gemeenschap met QueerCare

11 augustus 2021   Gelukregisseur, zo bestempelt Jeff van den ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.