‘Meenemers in toenemende mate belangrijk en meer kansen voor starters’

Kwartaalupdate DMFCO: hoge inflatie, daling huizentransacties
01 juni 2023 Leestijd ± 2minuten
‘Meenemers in toenemende mate belangrijk en meer kansen voor starters’

De hogere rente heeft voor een ongekende draai naar kortere looptijden gezorgd. Maar de hoge rente heeft ook tot nieuwe ontwikkelingen geleid. Zo is het aandeel meenemers sterk gestegen en is de verwachting dat starters zich meer en meer kunnen gaan bewegen op de markt dankzij gestegen lonen en dalende huizenprijzen. Dat constateert DMFCO, het moederbedrijf van MUNT Hypotheken, in de deze week gepubliceerde kwartaalupdate. 

De inflatie in Nederland blijft voorlopig hoog. Waar dit eerst lag aan gestegen energieprijzen, zien we nu dat de inflatie vooral aangewakkerd wordt door stijgende prijzen voor voedsel, industriële goederen en diensten. Om de inflatie onder controle te krijgen, heeft de Europese Centrale Bank al voor de zevende keer haar beleidsrente verhoogd tot 3,25%.

De gestegen beleidsrente werkt door in de hypotheekrentes en zet daarmee de leencapaciteit van consumenten onder druk. Als gevolg hiervan ziet DMFCO een daling in het aantal huizentransacties, huizenprijzen (voornamelijk in stedelijke gebieden) en het verstrekte volume aan hypotheken. 

Een positieve ontwikkeling daarentegen is dat het aantal aangeboden huizen inmiddels is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ondanks de stijging is het aanbod wel nog steeds aan de lage kant en kan dit het ernstige huizentekort op de Nederlandse woningmarkt niet wegnemen. 

Zeker met de huidige dalende trend in het aantal verstrekte bouwvergunningen, de verslechterde financiële positie van nieuwbouwwoningen ten opzichte van bestaande bouw en de sterk gestegen kosten voor nieuwbouwprojecten, is de kans dat er op korte termijn een oplossing wordt gevonden, klein. Vooralsnog lijkt daarom de enige uitweg uit de woningcrisis ingrijpen vanuit de overheid. 

Lees de volledige kwartaalupdate op de website van DMFCO.


Lees ook
12 tips waarmee starters de beste hypotheek krijgen

12 tips waarmee starters de beste hypotheek krijgen

Hoe kun je starters het beste aan een hypotheek helpen? En hoe benutten ze hun mogelijkheden optimaal? Twee adviseurs - Imke Dewaide uit ‘startershemel’ Heerlen en Marco Vonk uit ‘startershel’ Amsterdam - delen hun tips. 

Advies bij afloop rentevaste periode spaarhypotheek: “Soms lijkt stoppen de slimmere keuze”

Advies bij afloop rentevaste periode spaarhypotheek: “Soms lijkt stoppen de slimmere keuze”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Deze week met Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg. We vragen hem naar het dalende aantal hypotheekklachten bij Kifid, de afname van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen onder ondernemers en zijn advies bij de afloop van de rentevaste periodes van spaarhypotheken.

De positie van de onafhankelijke hypotheekadviseur staat centraal
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

De positie van de onafhankelijke hypotheekadviseur staat centraal

Kop-Munt presenteert Onafhankelijk advies: een eerlijk gesprek. Een videoserie waarin Menno LuitenMFP (CCO De Hypotheker), Marisa Lodewijks (Algemeen Directeur Ingage Franchise) en Jasper Maes (Algemeen Directeur Financieel Fit | Groep) met elkaar in gesprek gaan over drie thema’s: de staat van het vak, de toekomst van het vak en hoe een gelijk speelveld in de hypotheekmarkt gecreëerd kan worden. De positie van de onafhankelijke hypotheekadviseur staat hierbij centraal.

De definitie van goed onafhankelijk hypotheekadvies
Onafhankelijk Advies: een eerlijk gesprek

De definitie van goed onafhankelijk hypotheekadvies

Volgens Marisa Lodewijks van Ingage moet een onafhankelijke adviseur een klant gedegen informeren over alle mogelijkheden die er zijn.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.