Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

11 februari 2022 Leestijd ± 2minuten
Verdiencapaciteiten, stijgende hypotheekrente en uitgestelde relatiebreuken

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van René van Gameren en Dirk Jan Renaud van Renaud en Wolf Adviesgroep schrikken niet van de oplopende hypotheekrente: “Paniek is niet nodig.”

De studieschuld en het leenstelsel waren weer onderwerp van gesprek. Studenten met een hoge studieschuld zijn bang dat ze niet genoeg kunnen lenen voor een koophuis. Hebben jullie speciale regelingen voor (potentiële) hoogvliegers? 

Petra: “We kijken zeker naar de toekomst en onderbouwen dit ook richting de geldverstrekker. Iemand begint misschien onderaan de ladder, maar het kan zijn dat hij of zij snel doorstroomt naar een heel andere salarisschaal. We leveren wat dat betreft maatwerk.”

Dirk-Jan: “Ja, wij doen dat via een arbeidsmarktscan. Je kan mooi zien wat de verdiencapaciteiten zijn aan de hand van een bepaalde opleiding. Dat maakt een groot verschil voor vooral jonge mensen zonder vast contract maar met een goed perspectief.”

De hypotheekrente is behoorlijk omhoog gegaan. Het is zelfs de grootste weekstijging sinds de kredietcrisis. Hoe kijken jullie aan tegen deze ontwikkeling en wat is jullie verwachting?

Dirk-Jan: “Nu de rentes weer wat stijgen, willen klanten vaart zetten achter bijvoorbeeld een verbouwing. Het blijft echter een glazen bol. Zoveel factoren hebben invloed. Aan het begin van de pandemie steeg de rente ook, maar daalde hij later nog onder het laagste punt. Niemand weet het.”

Petra: “Ik vind het nog niet schokkend. De rente was natuurlijk extreem laag – nu stijgt hij iets. Maar het is nog niet zorgwekkend in mijn ogen. Tuurlijk krijg ik nu vragen van klanten over dit nieuws. Dan breng ik mijn verhaal rustig over en zien ze in dat paniek niet nodig is.”

Uit een onderzoek van MUNT Hypotheken blijkt dat ruim een kwart van de huizenbezitters een eventuele relatiebreuk zou uitstellen, vanwege de krappe woningmarkt. Schrik jij van dit percentage? 

Petra: “Het is zorgwekkend. Helemaal omdat er bij echtscheidingen meer mogelijk is dan mensen denken. Vaak gaat het om verwachtingen bijstellen, concessies doen. Het is aan ons om de mogelijkheden – ook op voorhand – goed onder de aandacht te brengen.”

Dirk-Jan: “Het verbaast mij niets. Je zit ook met de overwaarde; je moet je partner uitkopen. Wij wijzen stellen bij het bepalen van de lening natuurlijk op de mogelijkheid van een breuk. Toch is het lastig: starters moeten nu bijna wel maximaal lenen.”


Lees ook
“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”
Dat ene advies

“Ik besloot het hogerop te zoeken - dat heb ik sindsdien nooit meer gedaan”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Vandaag: Eric Wolf van Renaud en Wolf Adviesgroep over het advies dat maar niet rond kwam.

Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt
Cijfers & onderzoeken

Minder snel uit elkaar door overspannen woningmarkt

Door de oververhitte woningmarkt zou ruim een kwart van alle Nederlanders bij relatieproblemen minder snel breken met zijn of haar partner. Met name vrouwen maken zich zorgen over het vinden en de financiering van een nieuwe, eigen woning. 

Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie
Trends

Binnen vier uur uitsluitsel met de Desktop Taxatie

Op 1 juli vorig jaar werd door woningtaxatiebedrijf Calcasa de Desktop Taxatie gelanceerd. Dit is een modelmatige taxatie waarbij een expert op afstand is betrokken. Verschillende geldverstrekkers hebben de Desktop Taxatie al geaccepteerd en daar komt nu ook MUNT Hypotheken bij. “De Desktop Taxatie is voor zowel consumenten, geldverstrekkers als voor intermediairs een aanwinst”, betoogt Calcasa-directeur Tijs Pellemans.

Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

Oud-studenten benadeeld: “Laat rente op studieschuld buiten beschouwing”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Petra Koch van het kantoor van René van Gameren in Culemborg laat haar licht schijnen over onder meer de aantrekkende markt, starters en studieschulden.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.