Verblijvingsbeding: de puntjes op de i

14 december 2023 Leestijd ± 2minuten
Verblijvingsbeding: de puntjes op de i

Op dagelijkse basis voeren notarissen gesprekken met samenwoners die een woning hebben gekocht. In zo'n gesprek komt het altijd op het punt van het verblijvingsbeding. Dat is de regeling die ervoor zorgt dat bij overlijden van een van de partners alle gemeenschappelijke goederen, waarvan de woning het meest waardevolle goed zal zijn, in eigendom verblijven bij de langstlevende partner.

Die langstlevende partner wordt dan ook enig eigenaar van die woning en is daardoor vrij om de woning bijvoorbeeld te verkopen. Zonder dat de familie van de overleden partner daar zeggenschap in heeft.

Voordat ik mijn uitleg over het verblijvingsbeding heb kunnen afronden, word ik vaak onderbroken. Ze hebben namelijk al een overlijdensrisicoverzekering gesloten en 'dus' is het al geregeld. 

Ik informeer dan wát er is geregeld. Heel correct legt men dan uit dat na het overlijden de langstlevende een uitkering van een verzekeraar krijgt zodat de hypotheekschuld volledig of deels kan worden afgelost zodat dat de langstlevende de jaren na het overlijden gewoon de maandlasten kan blijven dragen. Er valt toch één inkomen weg, niet?

Klopt als een bus.

Het lukt me over het algemeen goed om hen ervan te overtuigen dat dit de financiële kant is, maar dat daarmee nog niet het eigendom is geregeld. Dat zal toch echt aanvullend in het samenlevingscontract (of in een testament) moeten worden geregeld. 

Ik vraag me wel af: waarom zien de meeste koppels dat verschil niet? Ik proef in de reacties dat tussenpersonen de gevolgen van de overlijdensrisicoverzekeringen prima uitleggen. Wat ik nooit zie, is dat samenwoners verband leggen tussen de financiële en de juridische kant. 

Aan de notaris de taak om dit verder uit te leggen. De samenwoners hebben dan enkele gesprekken gehad en zijn dan door diverse adviseurs volledig op de hoogte. 

Ik wens u allen vast fijne feestdagen en op naar een mooi 2024 waarin we onze klanten weer goed kunnen blijven adviseren.


Lees ook
Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Dit verandert er op het gebied van hypotheken in 2024

Wil je weten wat er volgend jaar verandert in wet- en regelgeving? Wie mag vanaf 1 januari meer lenen? Zoek niet verder. Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Klanten vragen helemaal niet om beheer!
Column

Klanten vragen helemaal niet om beheer!

Elke week, of sterker nog misschien wel elke dag, staat klantbeheer ergens op de agenda. Het is een terugkerend onderwerp. Compliance stipt het belang aan vanuit de wettelijke zorgplicht vereisten, de klant heeft doorgaans hoge verwachtingen en de AFM heeft het over principes voor de doorlopende ondersteuning van klanten. Dan is er vaak intern ook nog een afdeling commercie die stelt dat er een belang is om hier actief mee aan de gang te gaan.

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Geld lenen van familie voor huis populair: “Kan tot frictie leiden”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Erik Verberg van De Financiële Alliantie in Zwolle over de familiehypotheek, doorstroming van ouderen en lage hypotheekrente. 

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Wat betekent de winst van Wilders voor de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Roel Wonders van Roel Wonders Hypotheekadvies over het grootste nieuws op de binnenlandpagina's van de afgelopen week: de PVV is de grootste geworden. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.