‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’

14 februari 2018 Leestijd ± 3minuten
‘Hypotheken zijn beleggingen met een aantrekkelijk rendement’

Wat trekt pensioenfondsen in hypotheken en waar staat de markt nu? Nick van Winsen, vermogensbeheerder bij SPF Beheer, geeft antwoord.

SPF Beheer verzorgt de advisering en uitvoering van pensioenen en vermogensbeheer voor een selecte groep klanten in de OV-sector. Het beheerd pensioenvermogen is circa 20 miljard. Daarvan gaat al decennia een aanzienlijk deel naar Nederlandse hypotheken. Doordat hypotheken de afgelopen jaren een relatief aantrekkelijk rendement boden, is het gewicht van hypotheken in de beleggingsportefeuille grofweg verdubbeld naar bijna tien procent. Het is  een vast onderdeel van de beleggingsmix, vertelt Van Winsen.

Waarom is investeren in hypotheken interessant voor pensioenfondsen?
“Het zijn beleggingen voor de lange termijn die een aantrekkelijk rendement bieden. Verder geven ze pensioenfondsen de mogelijkheid om risico’s te spreiden. De begrijpelijkheid is daarnaast een belangrijke factor. Veel pensioenfondsen beleggen alleen in producten die ze volledig snappen. De hypotheek is een product waarvan vaak veel kennis en kunde aanwezig is.”

Wat dreef de groei van het aandeel hypotheken in de beleggingsmix van pensioenfondsen?
“Een aantal jaar geleden was er te weinig concurrentie op de Nederlandse hypothekenmarkt. Daardoor zat er een extra opslag op de rente. Voor onze klanten waren hypotheken daardoor relatief veel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld bedrijfsobligaties. De laatste tijd is dat wel wat afgenomen.”

Waar komt dat door?
“Een van de redenen is dat heel veel Nederlandse pensioenfondsen erin zijn gaan investeren. Voor een deel was dat vervangingsvraag, omdat veel banken bezig waren om de totale omvang van hypotheken op hun balans af te bouwen. Maar de toenemende concurrentie heeft ook geholpen om de opslag te laten dalen.

Wat waren de redenen om aan te sluiten bij Munt?
Bij MUNT kun je zelf de keuze maken in welke hypotheken je wilt beleggen. Je kunt je eigen beleid bijsturen en steeds zelf aangeven welke looptijden en risicoklassen je wilt. Als wij voor een fonds hadden gekozen, dan maakt dat fonds de keuze en ga je daar automatisch in mee. Dat is een duidelijk voordeel van de opzet van MUNT.”

En verder nog?
“Een ander groot pluspunt is dat het is opgericht met pensioenfondsen. Er is een adviesorgaan dat elke drie maanden overlegt. Omdat alle klanten Nederlandse pensioenfondsen zijn, leer je ook van elkaar. Iedereen loopt namelijk tegen dezelfde dingen aan. Klanten moeten bijvoorbeeld veel informatie aanleveren aan de toezichthouder. Als De Nederlandsche Bank een uitvraag doet is die voor alle pensioenfondsen hetzelfde. Dan is het makkelijk als de rapportage in een bepaald formaat wordt aangeleverd. MUNT speelt daar goed op in. Verder is de organisatie ook heel efficiënt omdat deze van de grond af is opgezet. Daardoor is het ook iets goedkoper dan vergelijkbare alternatieven. Tenslotte speelt ook mee dat het een specifiek label voor pensioenfondsen is. Dat vonden wij allemaal wel interessante kenmerken.”

Zijn er hypotheken waarin jullie absoluut niet willen investeren?
“Wij willen bij voorbaat niets uitsluiten, maar bij alles dat je aanbiedt moet je wel heel goed de voors en tegens hebben afgewogen. Het is wel een vraag die regelmatig op tafel ligt: hoe gaan we om met uitzonderingen of specifieke doelgroepen? Daarvoor is gewoon beleid en dat bespreek je gezamenlijk. Dat is wel het voordeel als je met pensioenfondsen samen zit, die denken vaak min of meer hetzelfde.”

 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Los je hypotheek af, of toch niet?

16 februari 2018 Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was ...

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

19 februari 2018 Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een ...

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'

08 februari 2018 Door het (verplicht) aflossen daalt de verhouding tussen woningwaarde en ...

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

26 januari 2018 Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.