“Vasthouden aan de regels scheelt tijd voor iedereen”

22 juni 2016 Leestijd ± 3minuten
“Vasthouden aan de regels scheelt tijd voor iedereen”

Workaholic of op zoek naar balans? Online of face-to-face zakendoen? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Gulsah Turkmen, hypotheekacceptant bij Stater, dat als grootste hypothecaire dienstverlener van Nederland onder meer samenwerkt met DAK en FlexFront. “Banken spelen een kleinere rol dan vroeger, maar blijven belangrijk door hun vertrouwensfunctie.”

Maatwerk of standaardoplossing?
“Het tweede. Als hypotheekacceptant beoordeel je de stukken die zijn aangeleverd via de tussenpersoon in de eerste beoordeling. Of, vanuit het vierogenprincipe, het akkoord van de eerste hypotheekacceptant bij de finale beoordeling. Het gaat erom dat je op één lijn zit met de andere acceptanten en iedereen op dezelfde manier de hypotheekaanvragen beoordeelt. In de praktijk kan het gebeuren dat er situaties voorkomen die niet direct duidelijk zijn. In die gevallen ga je als acceptant opzoek naar de oplossing en nemen wij contact op met de hypotheekverstrekker om te overleggen.”

Aan de regels vasthouden of flexibel opstellen?
“Persoonlijk geloof ik sterk in het vasthouden aan regels. En zo ga ik ook om met hypotheekaanvragen. Als ik de eerste beoordelaar ben van een hypotheekaanvraag, is het nog eens extra belangrijk regels na te leven. Dit schept duidelijkheid naar de adviseur. Want als ik afwijk van een bepaalde regel, kan het zijn dat de laatste beoordelaar het niet met mij eens is. En dat vertraagt de procedure. Dat levert mij niet alleen extra werk op, maar het staat ook de snelle afhandeling van een aanvraag in de weg. Vasthouden aan de regels schept duidelijkheid en scheelt tijd voor iedereen.”

Online zakendoen of persoonlijk contact?
“Voor mijn privézaken geldt dat ik eerst alles online doorneem. Pas als ik er niet uitkom, stap ik naar een adviseur. Als je iets online kunt regelen, bespaar je enorm veel tijd. Als hypotheekacceptant heb ik dagelijks telefonisch contact met hypotheekadviseurs. In die gesprekken geef ik aan wat wel of niet goed is aan de stukken die zij hebben aangeleverd. Pas als we iemand telefonisch niet kunnen bereiken, sturen we een e-mail. Telefonisch zaken bespreken gaat sneller, omdat je kunt doorvragen en gevoel kan creëren bij de hypotheekaanvraag. Zaken zijn dan ook sneller duidelijk.”

Blijven banken belangrijk in hypotheekland of hebben zij hun beste tijd gehad?
“Ik denk dat banken zeker nog lang een belangrijke rol zullen blijven spelen. Op dit moment zijn er veel mensen die niet zo online-minded zijn. Zij verwachten dat ze terechtkunnen bij hun huisbank als zij een complex financieel product afsluiten. Banken spelen een kleinere rol dan vroeger, maar blijven belangrijk door hun vertrouwensfunctie.”

Adviseur of consument?
“De consument. Ook al heb je alleen contact met de adviseur. De adviseur spreekt de klant, hierbij ben ik niet aanwezig en het is lastig om je in te leven in het dossier. Daardoor komt het wel eens voor dat de adviseur en ik het niet eens zijn. Bijvoorbeeld een wijziging van een aflossingsvrij leningdeel. Wij moeten dan controleren of de consument daar daadwerkelijk recht op heeft, omdat dit eventuele fiscale consequenties kan hebben. Uiteindelijk doe je het voor de klant; deze moet verantwoord kunnen genieten van zijn of haar nieuwe woning.”

Adviseur of geldverstrekker?
“Ik werk voor de geldverstrekker en ik moet me houden aan diens richtlijnen. Dat neemt niet weg dat ik het liefst elke aanvraag accordeer. Maar soms gaat dat niet. Vandaag nog bijvoorbeeld, met een MUNT-aanvraag voor iemand met een tijdelijk contract, met intentie tot vast dienstverband. Maar na controle van de documenten blijkt dat deze persoon een uitzendkracht is. Dan valt deze persoon onder de categorie flexwerker en daardoor paste de hypotheekaanvraag niet meer. Heel vervelend natuurlijk, maar het is niet anders. De richtlijnen van MUNT Hypotheken zijn hierover zeer helder en daardoor hebben we de aanvraag moeten afwijzen.”


Lees ook
Dagboek van een acceptant: Wouter Schalekamp (FlexFront)

Dagboek van een acceptant: Wouter Schalekamp (FlexFront)

Dagboek van een acceptant: Susanne Notten (DAK)

Dagboek van een acceptant: Susanne Notten (DAK)

Woensdagmiddag 12.15 uur. Meteen na het middaguur is het tijd voor de dossiers die nog niet compleet zijn. Ik ga aan de slag met een paar van de aanvragen waarbij het nog schort aan juiste informatie.

“Wij zijn het minst aantrekkelijke deel van de klantreis”
Dilemma

“Wij zijn het minst aantrekkelijke deel van de klantreis”

Standaardoplossing of maatwerk? Adviseur of consument? In de rubriek Dilemma is kiezen verplicht. In deze editie Gerard Keetman, desk account manager en business developer voor FlexFront, dat adviseurs ondersteunt bij het aanvragen van Munt Hypotheken. “Juist nu digitalisering een steeds grotere rol speelt, blijft de mens de verbindende factor.

Dagboek van een medewerker Technische Acceptatie: Thijs Koot (FlexFront)

Dagboek van een medewerker Technische Acceptatie: Thijs Koot (FlexFront)

08:30 uur. Nadat ik onderweg een ontbijtje heb gehaald, start ik, vergezeld door een kop koffie en een croissantje, mijn computer op. De statistieken van gisteren zijn binnen en ik begin ze te verwerken in de dagrapportage.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.