Van vechtscheiding tot schimmelpand: taxaties voor Bijzonder Beheer

05 april 2024 Leestijd ± 2minuten
Van vechtscheiding tot schimmelpand: taxaties voor Bijzonder Beheer

Het aantal taxaties waarbij sprake is van Bijzonder Beheersituaties neemt de afgelopen tijd toe. Vaak zijn dit schrijnende zaken waarbij je als taxateur met beide benen op de grond wordt gezet.  

De meeste geldverstrekkers starten een Bijzonder Beheertraject op als er circa drie maanden geen hypotheek betaald is. Er zijn legio redenen te bedenken waarom een hypotheekgever al enkele maanden niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. 
 
Zo is er de ondernemer die een aanzienlijke belastingschuld heeft door de uitgestelde belasting tijdens de coronacrisis. In het geval van een scheiding komt het regelmatig voor dat ex-partner de hypotheekbetaling verzaakt, in het geval van een vechtscheiding gebeurt dat vaak opzettelijk. Ziekte en arbeidsongeschiktheid steken in Bijzonder Beheersituaties ook geregeld de kop op.  
  
Een taxateur moet maar liefst zes verschillende taxatiewaarden bepalen in Bijzonder Beheerzaken. De belangrijkste waarde voor de hypotheekhouder is de executiewaarde. Wat zal het onderhavige object opbrengen als deze onvrijwillig wordt geveild? 
  
Het vaststellen van al die verschillende waardes vraagt om expertise. Het omgaan met lastige situaties vraagt dat nog meer: meestal is er tijdens de opname en het fysieke locatiebezoek veel aan de hand in de woning en met de situatie waarin de bewoner zich bevindt.  
  
Dat zijn soms schrijnende ervaringen, waarbij je bewoners kan treffen in een woning zonder vloer of keuken, met een geheel beschimmelde badkamer of een huis dat praktisch onbegaanbaar is omdat het is volgestopt met spullen – dat zijn helaas geen uitzonderingen.  
 
Gelukkig zien we door de forse prijsstijgingen dat de executiewaarde veelal hoger is dan de uitstaande hypotheekschuld. Daarbij zijn er steeds meer geldverstrekkers die in een vroeg stadium acteren waardoor er alleen in het uiterste geval een executieveiling plaats vindt. 
 
Johan Mulder is register makelaar/taxateur en mede-eigenaar van enkele makelaarskantoren in Midden-Nederland. 


Lees ook
André van Luijk: ‘Adviseer een klant alsof het je moeder of zus is’
Adviseur van de maand

André van Luijk: ‘Adviseer een klant alsof het je moeder of zus is’

Na zijn diploma-uitreiking in 2004 kon André van Luijk zijn gasten direct meenemen naar het volgende feest: de opening van zijn eigen kantoor. Al twintig jaar houdt André de ontwikkelingen in het vakgebied scherp in de gaten. Niet zelden loopt hij erop vooruit. “Ik zie in de toekomst steeds meer inhoudelijke specialisaties komen.”  

Drukte op de woningmarkt: ‘Als je geen geld hebt, kom je er niet meer tussen’

Drukte op de woningmarkt: ‘Als je geen geld hebt, kom je er niet meer tussen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg over de toegenomen drukte op de woningmarkt, de afgenomen rentegevoeligheid en extra aflossen met je spaargeld. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars neemt de druk op de woningmarkt snel toe. Tegenover een beperkt aanbod van huizen staat een enorme vraag. Hierdoor konden woningzoekenden tijdens de NVM Open Huizen Dag in slechts 5500 woningen rondkijken. Merk jij ook iets van deze toegenomen druk? 

Verdwijnt de aflossingsvrije hypotheek? ‘Je kunt op je oude dag je besteedbaar inkomen beter gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen’

Verdwijnt de aflossingsvrije hypotheek? ‘Je kunt op je oude dag je besteedbaar inkomen beter gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Stef Hofmans van Financieel Fit over energie labels, doorstroming van ouderen en de aflossingsvrije hypotheek. 

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers
Column

Koffiedrinken met accountmanagers kan leiden tot indrukwekkende nieuwe proposities van geldverstrekkers

Iedereen kent ze wel, de accountmanagers van de geldverstrekkers. Je hebt ze in verschillende soorten en smaken. Grofweg kun je ze in drie categorieën onderverdelen. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.