Van chatbot naar collega: werk jij straks in een team met AI-agents?

06 mei 2025 Leestijd ± 4minuten
Van chatbot naar collega: werk jij straks in een team met AI-agents?

Wat als je een digitale collega had die niet wacht op opdrachten, maar zélf initiatief neemt? Die proactief dossiers aanvult, informatie verzamelt of zelfs klantvragen afvangt? Dat is precies wat Agentic AI mogelijk maakt - en dat is allang geen toekomstmuziek meer. Deze slimme digitale ‘agents’ zijn vandaag al inzetbaar binnen de dagelijkse werkpraktijk. 

Waar traditionele AI (zoals ChatGPT) vooral reageert op vragen, zet Agentic AI een stap verder. Deze systemen kunnen zelfstandig doelen bepalen, plannen maken en acties uitvoeren. Denk aan een agent die dagelijks renteontwikkelingen monitort, automatisch klantdata koppelt aan het juiste hypotheekproduct of een gepersonaliseerd mailvoorstel opstelt - zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen. 

Een slimme aanvulling op jouw team 

Zie een AI-agent als een nieuwe collega in een hybride team van mensen én technologie. Alleen werkt deze collega 24/7, wordt nooit moe, en is razendsnel. In plaats van taken volledig over te nemen, helpt de agent je om ze slimmer en sneller uit te voeren. Jij blijft in de lead, de AI-agent voert opdrachten uit. 

Stel je voor: een klant vraagt informatie over verduurzaming. Terwijl jij met een andere klant in gesprek bent, stelt een agent automatisch een persoonlijk overzicht samen met subsidies, financieringsopties en maandlasten. Kijk het na, pas eventueel iets aan en verstuur het - met één klik. 

En het mooiste? Dit is technisch niet ingewikkelder dan het gebruik van bijvoorbeeld ChatGPT. Veel van deze toepassingen zijn gebouwd op bestaande platformen die je misschien al kent. Het verschil zit in hoe ze worden ingezet: niet als losse tool, maar als actieve collega. 

De klant verandert ook 

Wat vaak vergeten wordt: ook klanten gaan steeds vaker AI gebruiken in hun voorbereiding. Denk aan het voeren van oriënterende gesprekken met AI-chatbots of het zelfstandig vergelijken van aanbieders via slimme tools. Dat betekent dat ze met gerichtere vragen aan tafel zitten - en dus ook hogere verwachtingen hebben. De meerwaarde van de adviseur komt dan niet uit standaardinformatie, maar uit maatwerk, menselijk contact en het goed interpreteren van context. 

Waar te beginnen? 

Start klein. Inventariseer welke taken steeds terugkomen: klantdossiers opstellen, mails opvolgen, data samenvatten, documentatie verzamelen. Begin met deze losse taken te automatiseren. Door bijvoorbeeld een custom GPT hiervoor te maken. Daar is de betaalde versie (vanaf $20 per maand) van ChatGPT voor nodig. Concurrenten Co-Pilot (Microsoft), Claude (Anthropic) en Gemini (Google) bieden soortgelijke diensten aan.  

De volgende stap is om verschillende geautomatiseerde taken te combineren. Er ontstaat een workflow. Duik in allerlei geautomatiseerde workflows op basis van templates met Make of n8n.  

Of ga nog verder met het maken van volledige agents met tools als Glide, CrewAI, AutoGen Studio of Botpress. Er zijn volop korte online cursussen en demovideo’s over AI agents te vinden of community’s waar je ervaringen kunt uitwisselen. Bedenk vooral: je hoeft het niet in één keer perfect te doen. AI leer je het best door gewoon te beginnen, te testen, te verbeteren. 

Durf jij de innovatieve stap aan om je eerste digitale collega te verwelkomen in je team? 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.