Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’

26 april 2022 Leestijd ± 1minuut
Van Bruggen: ‘Tien jaar vast wint weer terrein’

Tien jaar vast is weer terug in de schijnwerpers. De aanhoudende stijging van hypotheekrentes zorgt dat consumenten wat minder geneigd zijn hun hypotheekrente twintig of dertig jaar vast te zetten, stelt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

De rentes zijn inmiddels anderhalf procentpunt gestegen sinds hun dieptepunt. Een einde van de stijging lijkt nog niet in zicht. De hypotheekrentes stegen de afgelopen tijd sneller dan de marktrentes, waardoor Noorlag verwacht dat de komende dagen kleinere hypotheekverhogingen te zien zullen zijn. 

De rentestijgingen hebben het gedrag van consumenten in ieder geval wat verandert, zo blijkt uit de meest recente cijfers van Van Bruggen. Het aandeel van 10 jaar vast groeide van ruim 18% in januari naar iets boven de 26% in april. “Twintig jaar vast is nog steeds de meest aangevraagde rentevaste periode”, constateert Noorlag. Het aandeel daalde echter van boven de 50% in de eerste twee maanden van het jaar naar 46,5% in april. Ook 30 jaar vast werd minder aangevraagd en daalde van ruim 19% in januari naar iets meer dan 14% in april.

Historisch gezien is de hypotheekrente nog lang niet op een hoog niveau, maar de renteverhogingen van de afgelopen maanden maakt dat huizenkopers snel willen handelen voordat de rente verder stijgt. Dat zorgt bij topdrukte bij adviseurs en geldverstrekkers. Uit een poll op deze website blijkt dat ruim drie op de vier adviseurs het drukker heeft dan ooit. 


Lees ook
Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen
Cijfers & onderzoeken

Woningmarkt: veel minder verkopen, prijzen blijven stijgen

Het aantal woningverkopen is in het eerste kwartaal opnieuw fors gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen nam ook af, terwijl de gemiddelde koopsom in het vierde kwartaal met 13% steeg. Dat blijkt uit cijfers van Taxatheek.nl.

De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?
Column

De rente stijgt, maar geldt dat ook voor het huizenaanbod?

Wie een paar maanden geleden bij mij aan het bureau zat om de financieringsmogelijkheden van een mogelijk droomhuis te laten berekenen, krijgt een half jaar later een compleet ander plaatje voorgeschoteld. Hetzelfde huis is flink in waarde gestegen. Dat geldt helaas ook voor de maandlasten voor dat huis, terwijl de maximale leencapaciteit voor de hypotheek is gedaald. 

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

‘Leennormen worden waarschijnlijk aangescherpt vanwege inflatie’

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Paul Swinkels en Hans Stroosma van BTER Financieel Leeuwarden bespreken de mogelijke aanscherping van de leennormen. “Het had al veel eerder moeten gebeuren.”

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises
Cijfers & onderzoeken

Zo reageerden de huizenprijzen op de recessies na de oliecrises

Recordbedragen aan de pomp, halve maandsalarissen aan verwarmingskosten: de brandstofprijzen hielden Nederland in de greep de afgelopen maanden. Hoe reageren huizenprijzen op brandstofperikelen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.