Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot

26 juli 2021 Leestijd ± 2minuten
Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot

Van Bruggen Adviesgroep wil mensen waarschuwen die denken dat ze snel rijk kunnen worden met vakantiehuisjes. Hoe gaan hypotheekadviseurs daar in de praktijk mee om en is het risico inderdaad zo groot?

Mensen zijn bang dat ze iets missen en nemen weinig tijd om goed na te denken
Axel Meijer, Van Bruggen Alkmaar

“Vooral de laatste maanden heb ik regelmatig mensen aan het bureau gehad die een vakantiehuisje willen kopen. Ze hebben wat spaargeld over en combineren dat vaak met de overwaarde van hun huis. Een aantal van deze mensen heeft niet veel verder nagedacht. Ze horen van anderen succesverhalen, en willen snel kopen omdat ze bang zijn iets te missen.”
 
“Het is wel tricky om op deze manier te investeren, vooral omdat het nogal eenzijdig is. Er hoeft maar iets mis te gaan en je kunt veel geld verliezen. Ik adviseer mensen om hun investeringen veel beter te spreiden en check goed hoeveel ervaring ze hebben met beleggen.”
 
“Wat beleggen in vakantiewoningen extra lastig maakt, zijn de spelregels van het park waar de vakantiewoning vaak staat. Die kunnen ver gaan. Zo zijn er soms voorwaarden over de eventuele verkoop van de woning, of kunnen de beheerskosten van het park zomaar stijgen. Zo zijn er nog tig zaken die extra risico met zich mee kunnen brengen en hypotheekadviseurs moeten daar goed op letten.”

Ik ben best streng en dat is hier ook nodig
Marjon Geertsma, De HypotheekAcademie

“Regelmatig heb ik klanten die een vakantiehuisje willen kopen, maar ik zie niet veel mensen die er snel rijk mee willen worden. Ze doen de investering vooral om zelf van het huisje te genieten, en dat genieten lijkt me ook een prima rendement. “
 
“De markt van vakantiehuisjes is flink in beweging en de prijzen stijgen daar ook hard. Dat lijkt soms aantrekkelijk voor een investering, maar dat raad ik in de meeste gevallen af. Ik zie wel mensen die hun vakantiewoning verhuren, zodat ze van de opbrengst zelf op vakantie kunnen. Dat is in de meeste gevallen goed haalbaar, dus daar zie ik veel minder risico.”
 
“Toch ben ik wel heel voorzichtig en streng als het aankomt op dit soort investeringen,  
Het is best ingewikkeld om het rendement te berekenen en als er enige twijfel is dan adviseer ik altijd om het niet te doen. Het is natuurlijk enorm leuk om een vakantiewoning te kopen, maar dat betekent niet dat je er makkelijk over moet doen. Dit soort ‘extra’ investeringen moeten mensen nooit financieel in de weg gaan zitten.”


Lees ook
“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”
Opinie

“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

“Senioren zijn behoudend in het aangaan van leningen en zich niet altijd bewust van de waarde die in hun huizen zit”, stelt Jeroen Spreeuw van Spreeuw Hypotheken in Velp. “Met de overwaarde door stijgende huizenprijzen en de huidige lage rentestand, is er heel veel mogelijke voor deze generatie.” 

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt
Cijfers & onderzoeken

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

In alle delen van het land zijn woningen fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande objecten neemt echter fors af, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”
Adviseur van de maand

“Het is waanzinnig wat er nu op de woningmarkt gebeurt”

Je netwerk goed onderhouden. Dat is voor Robert van der Hoeven (52) de sleutel tot het succes. Want dankzij zijn netwerk en mond-tot-mondreclame komen bijna al zijn klanten binnen. “Altijd je afspraken nakomen. En als iets niet kan, daarover open en eerlijk communiceren.”

“Het hele sociale stelsel moet op zijn kop”

“Het hele sociale stelsel moet op zijn kop”

 Vraag zzp'ers naar hun arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en al snel hoor je dingen als ‘te duur’ of ‘er wordt toch te weinig uitgekeerd als ik echt ziek ben’. Is het tijd voor een alternatief voor de traditionele AOV? We leggen de kwestie voor aan twee experts.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.