Twijfels bij (ver)kopers: “Starters hopen dat de markt in elkaar zakt”

07 oktober 2022 Leestijd ± 2minuten
Twijfels bij (ver)kopers: “Starters hopen dat de markt in elkaar zakt”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week volop aandacht voor de verdere afkoeling van de woningmarkt. De huizenprijzen daalden nooit eerder zo hard. Michel Hulleman van BTER Financieel voelt veel twijfels bij klanten. “Kopers kunnen gebruikmaken van de angst bij verkopers.”

De huizenprijzen zijn in het derde kwartaal met 5,8 procent gedaald naar gemiddeld 425.000 euro. Denk jij dat we op een kantelpunt van de woningmarkt zitten?

“Die kans is er wel. Dat heeft vooral te maken met de stijgende hypotheekrente. Je merkt dat de maandlasten een stuk hoger worden. Ik merk ook dat starters aan het afwachten zijn. Zij hopen dat de markt echt in elkaar zakt. Die gedachte snap ik. Het is reëel dat de prijzen verder zakken, maar aan de andere kant: je weet niet wat de rente gaat doen. Gaat die nog verder stijgen? Dat vind ik lastig. Je kan ook nu gebruikmaken van de angst die heerst bij verkopers. Bied wat verder onder de vraagprijs. Misschien krijg je het wel.”

Kloppen mensen bij je aan die recent een nieuwe woning hebben gekocht? En bang zijn dat ze een te hoge prijs hebben betaald? Wat geef je hen dan mee?

“Ik heb ze nog niet gehad. Zolang je niet verplicht hoeft te verkopen, is er geen probleem. Bij een echtscheiding of voor een starter die wil doorstromen naar een gezinswoning is het lastiger. Stel dat je de woning anderhalf jaar geleden gekocht hebt, dan heb je in ieder geval prima rentes te pakken, die vaak lang zijn vastgezet. Er is iets meer leencapaciteit en er is afgelost, want de starter moet dat. Maar of dat genoeg gaat zijn ten opzichte van wat er aan daling voorbijkomt? Dat weet ik niet.”

Mensen die doorstromen naar nieuwbouw zitten ineens in een onzekere periode. Steeds later het oude huis verkopen was lang gunstig, nu niet meer. Wat raad je hen aan? 

“De woningmarkt is grillig. Het kan zomaar de andere kant op slaan. Ik snap daarom dat mensen meegaan in de emotie, maar je moet voorzichtig zijn. Een hoop mensen hebben met de lage rentes en hoge huizenprijzen maximaal geleend, dus bijlenen zit er straks niet in als de verkoop van de oude woning lager uitvalt. Ik ben zelf dus voorstander van marge incalculeren bij overbrugging. Als je moet zakken in prijs, moet die ruimte er zijn. Valt het toch positiever uit, dan kun je bijvoorbeeld meer verbouwen of verduurzamen.”
 


Lees ook
Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt
Over de grens

Dít is anders op de Zweedse hypotheekmarkt

Na een prijsexplosie op de Zweedse woningmarkt, zorgt inflatie en oplopende rente voor dalende huizenprijzen. Net als in Nederland neemt de dominantie van grootbanken op de hypotheekmarkt in Zweden af. Maar er zijn grote verschillen met ons land: zo is de LTV aanzienlijk lager en maken veel Zweden gebruik van ongedekte leningen voor de financiering van hun huis.

Gluren bij de Britse buren: we staan er goed voor
Column

Gluren bij de Britse buren: we staan er goed voor

De dynamiek in de huizenmarkt is ongekend. Binnen een half jaar tijd zagen we een historisch lage rente en een even historisch hoge inflatie. Het is gissen of en wanneer er in deze turbulente periode een prijscorrectie op de huizenmarkt komt. Is Nederland daarin uniek? Zeker niet. 

Romantisch zijn ze niet, wel noodzakelijk: samenlevingscontracten

Romantisch zijn ze niet, wel noodzakelijk: samenlevingscontracten

Relatief veel mensen scheiden net na de zomervakantie, zo ook in 2022. Wat gebeurt er dan met de woning? En welke keuzes hebben ex-partners in de huidige woningmarkt? We vragen het twee hypotheekadviseurs.

Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

Nieuwe normen Nibud: “Huizenprijzen komen onder druk te staan”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week onder meer aandacht voor de strengere leennormen van het Nibud in 2023. Zal dit een groot effect hebben op huizenprijzen? Perry Brouwer van Freek Hypotheken Amersfoort denkt van wel. “Ver boven de vraagprijs bieden is niet meer de realiteit.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.