Tip: check de afspraken van mensen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd

31 juli 2019 Leestijd ± 2minuten
Tip: check de afspraken van mensen die na 1 januari 2018 zijn getrouwd

Huwelijken worden nu automatisch gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor het huwelijk bezit was van één van de partners, blijft ook individueel bezit van die partner. Handig, mits de stand van zaken wel vastgelegd wordt op het moment van trouwen.

"Ik heb al bemiddeld bij zo’n tien scheidingen van mensen die sinds 1 januari 2018 zijn getrouwd,” vertelt Philip van Vlokhoven. Hij is scheidingsmediator bij Novum Mediation, met een achtergrond in financieel- en hypotheekadvies. “Bij geen van deze gevallen bleek de beperkte gemeenschap van goederen praktisch geregeld te zijn. Hier ligt een kans voor de hypotheekadviseur.”

Wat is loos?

De Wet tot beperking van de gemeenschap van goederen, is sinds 1 januari 2018 in werking getreden. “Je zou toch denken dat de verdeling van de boedel een stuk eenvoudiger is nu mensen standaard in beperkte gemeenschap in het huwelijksbootje stappen,” meent Van Vlokhoven. “Het punt is alleen dat mensen vergeten om vóór die stap wel even de individuele balans op te maken. Als de administratie niet goed is vastgelegd is het lastig, soms zelfs onmogelijk, om te bepalen wat nou van wie was op het moment van trouwen.”

Mensen hebben geen idee

Dat mensen weinig zin hebben om financiële afspraken te maken binnen hun relatie is best logisch denkt Van Vlokhoven. “Bijna niemand wil financieel voorsorteren op een eventuele scheiding als de relatie nog goed is. Laat staan dat ze dat willen op een romantisch moment als het sluiten van een huwelijk.” Maar er is in dit geval meer aan de hand, volgens van Vlokhoven. “Mensen zijn zich niet bewust dat de individuele balans opgemaakt moet worden voor het sluiten van een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen.”

Belangrijke rol voor de hypotheekadviseur

Tot nu toe vielen de problemen in de praktijk van Van Vlokhoven mee: “Als mensen op zo’n korte termijn gaan scheiden is vaak nog wel te achterhalen wat de individuele financiële balans was op het moment dat getrouwd werd. Maar als mensen al langer getrouwd zijn, dan wordt dat steeds lastiger.” Het is dus belangrijk om mensen hier zo snel mogelijk op te wijzen.

Bij het afsluiten van een hypotheek worden de financiën sowieso doorgenomen. Volgens Van Vlokhoven kan dit een uitstekend moment zijn om de beperkte gemeenschap van goederen alsnog te bespreken - en waar nodig te regelen. “Als je ziet dat mensen na 1 januari 2018 zijn getrouwd, is het handig om te checken of er wel afspraken over zijn gemaakt. Natuurlijk hoopt bijna geen enkel stel dat zij ooit uit elkaar gaan. Maar met een kans van 1 op 3 is het wel beter om het maar goed geregeld te hebben.”


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Komt een museumdirecteur bij de hypotheekadviseur…

14 augustus 2019 In de serie ‘Mijn eerste huis’ praten kleurrijke Nederlanders over ...

Opeethypotheek: De grootste voor- en nadelen voor senioren op een rij

13 augustus 2019 De huizenprijzen stijgen en onze samenleving vergrijst. Het is daarom ...

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

01 augustus 2019 Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt ...

Vaak meer mogelijk met hypotheek bij scheiding

26 maart 2019 Een op de twee relaties loopt op de klippen. En ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.