De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)

08 januari 2018 Leestijd ± 3minuten
De hypotheekmarkt in 2018 volgens Tim Rijvers (DAK)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Tim Rijvers, algemeen directeur van intermediairscollectief DAK, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Wat worden volgens u de belangrijkste ontwikkelingen op de hypotheekmarkt in 2018?
Ten eerste dat het huidige renteniveau stabiel, dus laag, blijft. Ook verwacht ik dat de huizenmarkt een kookpunt bereikt en dat de huizenprijzen tot een hoogtepunt gaan stijgen in 2018. Een collega van mij besloot gewoon een houten bord in zijn tuin te zetten. Binnen een dag had hij zijn huis verkocht! Dát is de woningmarkt waar we momenteel inzitten.

Daarnaast gaat de digitalisering een volgende fase in. De sector heeft hier de afgelopen jaren flink in geïnvesteerd en dat gaat zich in 2018 uitbetalen. Handmatige processen zullen steeds verder gedigitaliseerd gaan worden. Bij DAK zijn we daar in 2017 al veel intensiever mee bezig geweest. We verwachten dat ook de markt zich hier in 2018 verder in ontwikkelt.

Welke ontwikkelingen in hypotheekland baren u momenteel zorgen? En welke juicht u juist toe?
Ik maak me zorgen om de doorgeslagen regelgeving wat betreft de bevoorschotting. Zeker gezien de steeds verder stijgende huizenprijzen. Huizen worden enerzijds steeds duurder, maar anderzijds kunnen mensen steeds minder geld lenen bij de bank. Deze twee ontwikkelingen versterken elkaar, omdat te weinig rekening met de markt wordt gehouden. Natuurlijk is het goed om streng te kijken naar geldverstrekking, dat heeft het verleden uitgewezen, maar op dit moment kijkt de toezichthouder met oogkleppen op.

Wat ik toejuich is het feit dat de markt doelgroepen die normaal gezien maar moeilijk voor een financiering in aanmerking komen de ruimte biedt. De eerdergenoemde regelgeving had de creativiteit een beetje uit de markt verdreven, maar die lijkt inmiddels weer terug te komen.   We zien weer wat creativiteit bij aanbieders. Zelfstandigen, ouderen en starters gaan hiervan profiteren.

Ook het feit dat de NHG is opgerekt (naar € 265.000, red.) is iets positiefs, alsook de schenkingsvrijstelling van € 100.000 voor de eigen woning die in 2018 opnieuw beschikbaar is.

Hoe ziet u het vak van adviseur veranderen? Welke rol speelt DAK daarin?
De adviseur wordt steeds meer een regisseur. Door de digitalisering kan de adviseur actiever met de klant en de klantbeleving aan de slag en hoeft hij minder tijd te besteden aan de administratie. Momenteel onderzoeken wij de mogelijkheden voor onze adviseurs om via DAK een platform aan te bieden dat adviseurs en hun klanten online ondersteunt tijdens het proces van advies en bemiddeling.

Hierbij sluiten wij de ogen niet voor de wens van consumenten die zelfstandig een hypotheek willen afsluiten. Wij willen ook dat onze adviseurs die optie aan hun klanten kunnen bieden

Wat is op hypotheekgebied uw grootste wens voor 2018?
Dat adviseurs, hypotheek- én assurantieadviseurs online goed zichtbaar zijn en blijven. Zodat consumenten, zelfstandigen en ondernemingen beter hun weg vinden naar professioneel advies.


Lees ook
De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)
Opinie

De hypotheekmarkt in 2018 volgens Carlo van Kemenade (Obvion)

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Carlo van Kemenade, sinds 1 januari de nieuwe directievoorzitter van Obvion, geeft zijn visie op het aankomende jaar.

Hoe ziet de hypotheekmarkt er in 2018 uit?
Opinie

Hoe ziet de hypotheekmarkt er in 2018 uit?

De redactie van Kop-Munt vraagt een aantal bekende personen uit de hypotheekwereld om hun vooruitblik te geven op de ontwikkelingen in 2018. Dylan Dresens, directeur Beleid en Ontwikkeling bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), bijt het spits af.

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken introduceert gecertificeerde inkomensverklaring voor ondernemers

MUNT Hypotheken gaat samenwerken met Raadhuys Tax Legal Accounting voor het afgeven van gecertificeerde inkomensverklaringen voor ondernemers. Adviseurs kunnen de benodigde jaarcijfers en aangiftes inkomstenbelasting aanleveren, waarna de Raadhuys-medewerkers binnen vijf werkdagen een gecertificeerde inkomensverklaring aanleveren. MUNT Hypotheken neemt het vastgestelde toetsinkomen één-op-één over. “Ondernemers weten dan met zekerheid van welk inkomen zij uit kunnen gaan bij hun hypotheekaanvraag,” verklaart mr Bas Aartsen van Raadhuys.

Wat leeft er online onder consumenten?

Wat leeft er online onder consumenten?

Welke gespreksonderwerpen leven er online onder consumenten als het gaat om het proces van hypotheken en de rol van de hypotheekadviseur? MUNT Hypotheken liet het onderzoeken door marktonderzoeksbureau MWM2, dat niet alleen de kwantitatieve data maar ook de sentimenten analyseerde achter ruim 10.000 reacties en berichten op fora, blogs en social media platforms. Onderzoekster Aniek Schmal licht er de belangrijkste conclusies uit.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.