UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

11 oktober 2017 Leestijd ± 3minuten
UWV Verzekeringsbericht potentiële vervanger werkgeversverklaring

Per hypotheekdossier wordt de werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer verkeerd aangeleverd. Een verkeerd gezet vinkje of kruisje levert al veel tijdverlies en gedoe op. “In de pilot Handig! werken we eraan om de fysieke werkgeversverklaring overbodig te maken door het toetsinkomen vast te stellen op basis van het SV-loon dat door de klant bij het UWV digitaal kan worden opgehaald”, vertelt Denise Kreft, adjunct-directeur bij HDN.

Wanneer een klant een hypotheek aanvraagt, is de werkgeversverklaring bij de meeste hypotheekaanbieders één van de verplichte documenten die hij/zij moet aanleveren. De werkgever moet deze verklaring zelf invullen en kan bijvoorbeeld gebruikmaken van de standaard werkgeversverklaring die NHG beschikbaar stelt. Dat gaat helaas nog vaak mis: per hypotheekdossier gaat de werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer op en neer. Vaak is het een kruisje dat is vergeten of loon(-component) dat niet overeenkomt met het bedrag op de loonstrook. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de werkgever het document voor het eerst invult.

Tijd om daar verandering in te brengen. Dat vond ook HDN dat in samenwerking met een aantal grote ketenpartijen in haar pilotproject Handig! de maximale lening berekent op basis van het SV-loon. Uiteindelijk verstrekken de deelnemende partijen binnen de pilot ook de lening hierop. Een werkgeversverklaring is hierbij niet meer nodig. HDN doet deze pilot met hypotheekaanbieders Rabobank, ABN Amro en ING en adviesketen De Hypotheker. “Er valt nog veel te leren en te wennen, omdat het echt anders is,” merkt Kreft op. “Er staan andere gegevens in het UWV Verzekeringsbericht dan op een werkgeversverklaring. Maar het gaat steeds beter. Als het zo door gaat, stevenen we af op een succes.”

Minder foutgevoelig
De consument kan zijn SV-loon 24 uur per dag opvragen op de site mijnoverheid.nl en is daardoor niet afhankelijk van zijn werkgever. Het SV-loon in het UWV Verzekeringsbericht is ‘digitaal ondertekend’ door het UWV. Hierdoor kan de ontvanger vaststellen dat het uit de bron (UWV in dit geval) afkomstig is. Dat maakt het minder foutgevoelig is. “In september hebben we een evaluatie gehad. Wat er bijvoorbeeld nog mis ging is dat je bij een sabbatical van twee maanden geen toetsinkomen uit de berekeningstool kreeg op het inkomen. Dit is in het nieuwe beleid aangepast, waardoor deze nu wel een toetsinkomen berekend krijgen. Kort geleden hebben we de vijfhonderdste aanvraag verwerkt voor een lening met gebruik het SV-loon. Er zit een enorme stijgende lijn in het aantal aanvragen en we verwachten dat die stijging doorzet.”

Er zijn inmiddels al veel hypotheekaanbieders die mee willen doen met de pilot. “Iedere week hangen er nieuwe aanbieders aan de telefoon met de vraag: ‘kan ik al instappen?’ De bereidheid om mee te doen is groot. Daarom verwachten we dat het ook breed gedragen zal worden als we het breed uitrollen.” Natuurlijk zijn ook  adviseurs en klanten onderdeel van de pilot. “De klant heeft er minder moeite mee dan de adviseur: die kent immers het proces niet, terwijl de adviseur zijn standaard werkwijze moet aanpassen. Wel zien de adviseurs de voordelen in van het SV-loon.”

Brede uitrol begin 2018
Begin 2018 wil HDN in samenwerking met NHG en de overige pilotdeelnemers het gebruik van het SV-loon breed uitrollen en beschikbaar stellen aan alle ketenpartijen. “Eerst willen we nog verbeteringen aanbrengen: een proces uitrollen dat niet optimaal is, daar heeft iedereen meer last van dan dat het oplevert.” Ook NHG doet mee aan de pilot Handig! Als zij het ook opnemen in hun voorwaarden, zal een werkgeversverklaring op termijn niet meer nodig zijn. Alleen in uitzonderingsgevallen zal een werkgeversverklaring mogelijk voorlopig nog nodig blijven. “Maar voor het overgrote deel van de aanvragers zal het proces met een loondienstinkomen zijn vereenvoudigd en versneld!,” concludeert Kreft.


Lees ook
Pieter van Tuinen neemt alle aandelen van Van Bruggen Adviesgroep over
De Koplopers

Pieter van Tuinen neemt alle aandelen van Van Bruggen Adviesgroep over

Hij bezat al de helft, maar sinds begin mei heeft Pieter van Tuinen alle aandelen van Van Bruggen Adviesgroep in handen. Hij nam de resterende aandelen over van voormalig eigenaar en naamgever Hans van Bruggen. Een opmerkelijke stap, nu andere hypotheekketens in de verkoop staan. “Mijn visie is juist om sterk uit te breiden en ook ons online aanbod verder te ontwikkelen.”

Clicks of bricks?
Dilemma

Clicks of bricks?

Alleen online hypotheekadvies? Maar klanten willen graag een adviseur van vlees en bloed! Dan alleen fysieke winkels? Dan sluit je niet aan bij de trend dat klanten al veel zelf online willen uitzoeken. Voor dit dilemma staan hypotheekadviseurs. Ieder met zijn plussen en minnen. Hoe ziet de toekomst van het hypotheekadvies eruit? Dit bespreken we met Twan Cats van De Hypotheker en Chris Oosterling van Hypotheek24.

MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken introduceert eerste overstaphypotheek

MUNT Hypotheken lanceert per direct de eerste overstaphypotheek van Nederland, de MUNT Simpel Overstap Hypotheek. Deze service maakt het mogelijk om gemakkelijk over te stappen van hypotheekaanbieder. Honderdduizenden hypotheekklanten betalen te veel voor hun hypotheek, zo bleek vorige week uit onderzoek van de Nationale Hypotheekbond. De complexiteit van de wet- en regelgeving en de veelvoud aan gevraagde documenten bij het overstappen, zorgen ervoor dat veel hypotheekeigenaren vastzitten bij hun huidige hypotheekaanbieder.

“Voor mij werkte het perfect dat ik alles zelf kon regelen”

“Voor mij werkte het perfect dat ik alles zelf kon regelen”

Bij Hypotheek24.nl doen ze het net even anders, zo vertelt salesmanager Chris Oosterling. Geen face-to-face contact, alleen via het persoonlijke online dossier, telefoon, chat en de mail. Voor Ruben Schrijver en zijn partner ideaal. Hoe beviel de samenwerking tussen de twee partijen?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.