‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

01 augustus 2019 Leestijd ± 3minuten
‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Er is veel gesoebat over deze lastige kwestie het afgelopen jaar, waarvan het eind nog niet in zicht is. Tijd dus om even de tussenstand op te maken.

De meningen over het verzwijgen van de studieschuld volgden elkaar in rap tempo op. Vooral het toewijzen (of afschuiven) van de verantwoordelijkheid voor de kwestie lijkt ingewikkeld. In drie stappen bent u weer helemaal bij over de discussie en de huidige stand van zaken.

Stap 1: Ja, het is mogelijk, maar is dat ook erg?

Ongeveer 15 procent van de starters verzwijgt de studieschuld blijkt in mei van dit jaar. Een aantal hypotheekadviseurs gaf hierover openhartig hun mening op Kop-Munt.nl. Volgens een paar adviseurs hoeft het niet in alle gevallen een probleem te zijn dat een studieschuld wordt verzwegen. Echter, geen van de adviseurs zou er zelf willens en wetens aan meewerken.

Over één ding zijn de hypotheekadviseurs het wel eens: zij verbazen zich dat het überhaupt mogelijk is om de studieschuld te verzwijgen. “Als ik bij mijn telefoonabonnement een lening afsluit voor een toestel, dan wordt die al geregistreerd bij het BKR. En dit gaat vaak om veel kleinere bedragen dan de studieschuld,” stelt een van de adviseurs.

Stap 2: BKR of toch DUO?

Een BKR-registratie van de studieschuld zou in praktische zin ideaal zijn. Dan komt een eventuele studieschuld ‘automatisch’ bovendrijven bij de hypotheekaanvraag. Het punt is alleen dat dit niet is wat er is beloofd, toen het leenstelsel voor de studiefinanciering in gang werd gezet. Een studieschuld zou nooit de aanschaf van een eigen woning in de weg moeten staan. Mede daardoor lijkt een BKR-registratie niet wenselijk.

Echter, er komt een tussenoplossing in beeld. Wat nou als DUO een verklaring overlegt over de studieschuld. DUO is immers verantwoordelijk voor de administratie van de studieschuld. Minister Ollongren pleit er voor dat de DUO-verklaring eenvoudiger aangevraagd kan worden. De Tweede Kamer stemt vervolgens echter tégen het verplicht stellen van het zogenaamde studieschulduittreksel van DUO.

Stap 3: Wel of niet verplicht?

Vooralsnog vindt de Tweede Kamer dus dat een DUO-verklaring niet verplicht kan worden gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Zo’n 30 procent van de banken en andere geldverstrekkers vraagt klanten op dit moment om een DUO-verklaring over de openstaande studieschuld. De rest doet dat slechts incidenteel.

Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over deze inconsequente situatie. “Het besluit van de Tweede Kamer staat haaks op het uitgangspunt dat dat kopers veilig en verantwoord moeten lenen.”

Ook de Hypotheekshop mengt zich in de discussie. Als de verklaring omtrent de studieschuld niet goed geregeld wordt, zullen mensen alsnog de studieschuld kunnen verzwijgen. Uiteindelijk zal dit consequenties hebben voor alle woningkopers. De risico’s en kosten zullen, aldus Hypotheekshop, gedragen worden door álle woningkopers.

Het laatste woord over deze kwestie lijkt nog niet gezegd. De tussenstand laat in ieder geval een soort van patstelling zien. Zal die het aankomende jaar doorbroken worden?


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Helpt u starters die hun studieschuld verzwijgen?

21 mei 2019 Ongeveer 15 procent van de starters verzwijgt een studieschuld bij de ...

Deze hypotheekadviseur maakt er een sport van om zijn tarief te verlagen

16 januari 2020 Marco Anjema is de eerste hypotheekadviseur van de maand in ...

Dit is het kantoor dat de klant eens goed door elkaar schudt

19 juni 2019 De onconventionele aanpak van hypotheekadviseur Pieter Bolle leidt tot tevreden ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.