Studieschuld naar BKR: minder papierwerk of juist een drempel?

28 april 2021 Leestijd ± 3minuten
Studieschuld naar BKR: minder papierwerk of juist een drempel?

De AFM doet in haar jaarlijkse wetgevingsbrief een nogal ingrijpende aanbeveling. De studieschuld moet voortaan geregistreerd worden bij het BKR, vindt de financiële toezichthouder. Hypotheekadviseurs zien dat niet zitten, zo blijkt uit een poll op deze site: 81,8% van de respondenten vindt het een slecht idee. 

Wat zijn de voors en tegens van het registreren van een studieschuld? We vroegen het aan twee hypotheekexperts die er allebei een eigenzinnige visie op nahouden.

“Dit doet afbreuk aan waar het BKR voor bedoeld is”

Volgens Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep is het goed om eerst even stil te staan bij de vraag waarom we het BKR eigenlijk in het leven hebben geroepen: “Dat is volgens mij om burgers te beschermen tegen zichzelf bij het aangaan van allerlei kredieten en financieringen. Vervolgens kunnen banken en kredietinstellingen met de BKR-registratie inschatten of zij deze persoon wel of niet verantwoord een lening kunnen verstrekken.”

Als dit het uitgangspunt is van het BKR, is het niet helemaal logisch om de studieschuld hier te registeren vindt Meijer. Want het idee van een studie is dat mensen een diploma halen, waardoor hun verdiencapaciteit hoger wordt. “Wat dat betreft kun je deze lening beter zien als een investering. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of je de schuld van mensen die gééń diploma halen, dan wel gaat registreren als een lening bij het BKR. Want voor hen heeft de investering geen meetbaar resultaat opgeleverd in de vorm van een diploma.”

“Het scheelt waarschijnlijk een hoop papierwerk, dus waarom niet”

Susan van der Graaf van De HypotheekAcademie ziet wel een positieve kant aan registratie, maar niet perse bij het BKR: “Aan de ene kant is het natuurlijk een soort van roomser dan de paus proberen te zijn. Want als iemand 46 euro per maand aflost aan de studieschuld, moet dat dan zo’n grote invloed hebben op de hypotheek? Maar, zo’n registratie maakt de zaak aan de andere kant wel duidelijk voor iedereen. Het is nu soms veel te makkelijk om de studieschuld te verzwijgen of vergeten.” 

Volgens Van der Graaf is de registratie niet zozeer het probleem, maar het onnodige papierwerk. “We moeten veel meer gaan werken met brondata, zodat hypotheekadviseurs en geldverstrekkers een betere en actuele inschatting kunnen maken. Als we zaken zoals een actueel pensioenoverzicht of de hoogte van een studieschuld centraal registreren, is dat veel logischer. Dan kunnen we starters pas écht helpen met een compleet en actueel financieel inzicht.”

Volgend kabinet neemt besluit 

Als het aan het demissionair kabinet ligt, zal het AFM-idee niet worden overgenomen. Het doel van de regering is om studeren voor iedereen toegankelijk te maken. Een BKR-registratie van de studieschuld kan juist een afschrikwekkende werking hebben, zo stelt het kabinet. Maar een volgend kabinet kan daar weer heel anders over denken. Het wordt dus afwachten of dit AFM-idee ook wordt uitgevoerd.


Lees ook
Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop
Cijfers & onderzoeken

Verkopen in de lift, koopsom door het dak, maar veel minder te koop

De Nederlandse woningmarkt is krapper dan ooit. Het aanbod blijft dalen - en vergeleken met een jaar geleden staat bijna een kwart minder huizen te koop. Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl houdt de woningmarkt nauwlettend in de gaten.

Arjen Gielen: “Ongelijke toegang los je niet op door hogere NHG-grens”
Opinie

Arjen Gielen: “Ongelijke toegang los je niet op door hogere NHG-grens”

Grote groepen komen helemaal niet meer aan bod op de huizenmarkt. Arjen Gielen, voorzitter van de raad van bestuur van NHG, ziet dat starters veel minder gebruik kunnen maken van de regelingen. 

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem
De Kettingvraag

Als je ongeorganiseerd bent, heb je een groot probleem

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter van der Meer is financieel adviseur in Elburg. Henk Daalhuizen uit Terneuzen heeft hem de volgende vraag gesteld:

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’
De Kettingvraag

‘Je zit al vrij snel met de ouders om tafel’

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Peter ter Harmsel is financieel adviseur in Amersfoort. Naamgenoot en vriend Peter van der Meer uit Elburg heeft hem de volgende vraag gesteld.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.