Stijgende rentes, meer aanvragen en hoge huizenprijzen

21 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Stijgende rentes, meer aanvragen en hoge huizenprijzen

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Samantha Hartog van Hartog Hypotheekadvies in Heerhugowaard en Robert van der Hoeven van De Hypotheekshop in Voorburg zien nog steeds stijgende huizenprijzen door het ‘aanhoudende schaarse aanbod van woningen’.

De hypotheekrentes zitten opnieuw in de lift. Daarmee is de tweede stijging in drie maanden tijd ingezet. Zet deze stijging zich voort?

Samantha: “Ik vind het lastig om te voorspellen wat de rentes gaan doen, maar je ziet wel dat die momenteel meer stijgen dan voorheen. Het gaat nog niet met tienden tegelijk, maar toevallig zag ik gisteren een toename van acht honderdste. Dat is wel een flinke stap in vergelijking met voorheen.”

Robert: “Een eventuele stijging van de hypotheekrentes is onder meer van de inflatie afhankelijk. Die wordt dit jaar waarschijnlijk hoger dan de Europese Centrale Bank denkt. Als dat gebeurt, dan zal er een aanpassing van het rentebeleid van de ECB volgen. Het is ook beter dat je als adviseur rekening houdt met minder gunstige scenario’s. We adviseren klanten ook om de rente zo lang mogelijk vast te zetten.”

Als gevolg van de aangekondigde stijgingen van de hypotheekrente neemt ook het aantal aanvragen een vlucht. Hoe druk wordt het de komende tijd?

Samantha: “Het is al heel erg druk. Er is een grote aanbieder waar de doorlooptijd al meer dan een maand is. Dat is natuurlijk niet acceptabel. Dan is het logisch dat zo’n partij de rente wat omhoog schroeft om zo de toestroom wat terug te brengen. Mijn eigen agenda is vrij stabiel. Maar ik merk wel dat de oversluitingen nog steeds heel erg in trek zijn.”

Robert: “Sommige mensen anticiperen op een stijging van de rentes door nú over te sluiten. Maar ik denk zelf dat de hype van de oversluitingen weer een beetje voorbij is. Ik zie ze in mijn filiaal minder voorkomen. Ook bij oversluitingen adviseren we klanten om de rente zo lang mogelijk vast te zetten, zodat ze voor een langere periode zekerheid kunnen krijgen.”

De huizenprijzen in de Europese Unie lagen in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland staat met een stijging van 16,8% in de Europese top-5. Hoe gaat dat in jouw gemeente en hoe kun je huizenkopers helpen?

Samantha: “Ook in Heerhugowaard gaan de huizenprijzen omhoog. Ik werk nauw samen met makelaars en die zeggen dat ook. Het woningaanbod is beperkt. Ik adviseer huizenzoekers sowieso gebruik te maken van een gecertificeerde makelaar en niet van een huis-tuin-en-keuken-makelaar. Die hebben een cursus gedaan en noemen zich dan aankoopmakelaar. Maak gebruik van de kennis en kunde van zo’n gecertificeerde makelaar en kijk niet alleen naar de hoogte van de courtage.”

Robert: “Wij richten ons vanuit Voorburg op Den Haag en omstreken en daar zijn ook forse prijsstijgingen. Zeker in goede wijken. De vierkantemeterprijs wordt steeds hoger omdat het aanbod schaars blijft. We proberen huizenkopers te helpen door middel van bijvoorbeeld schenkingen van ouders. De overwaarde van het huis van de ouders kan hiervoor worden gebruikt. Een andere mogelijkheid is de zogeheten jubelton, maar die wordt in 2024 waarschijnlijk afgeschaft.”


Lees ook
Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Ouderen met tweede aflossingsvrije hypotheek en oversluiten

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Kees Steijger van De Hypotheker Den Haag noemen een tweede aflossingsvrije hypotheek voor senioren ‘een gezonde ontwikkeling’. 

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

EIB: “Afschaffen renteaftrek raakt vooral jongeren”

Het belasten van de eigen woning in box 3 is vooral nadelig voor de groep 65-plussers. Zij moeten hierdoor fors inleveren. Daarnaast raakt het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek met name jongeren. Dit blijkt uit een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). “Het idee dat de hypotheekrenteaftrek een enorme verstoring voor de woningmarkt is, is achterhaald”, stelt EIB-directeur Taco van Hoek.

Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!
Column

Wat wil jij later worden? Hypotheekadviseur!

Kan jij je nog herinneren wat je vroeger wilde worden? Ik heb geen idee wat ik allemaal heb opgeschreven toentertijd. Daar stond in ieder geval zeker niet het beroep hypotheekadviseur tussen.  

De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

De proef van NHG, verlaging van risico-opslag en de LTV

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Klaas Ozinga van De Hypotheker Voorburg en Antoine van de Laar van Staals & Van de Laar Hypotheek uit Someren worden blij van de duurhuurders-proef van NHG: ‘Een grote groep wordt hiermee geholpen’.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.