“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

19 februari 2023 Leestijd ± 3minuten
“Starterskorting zorgt voor overbiedingen”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Sabine Bomhof, eigenaar van Hypotheek Visie Hilversum en Utrecht Overvecht over volkshuisvesting, doorbouwgarantie en korting voor starters.  

Amsterdam wil ouderen, armen en de middenklasse voortrekken op hogere inkomens, expats en internationale studenten. Stelling: de focus van het woonbeleid moet nu liggen op volkshuisvesting in plaats van de markt.  

“Ik snap dat Amsterdam die focus wil verschuiven. De vraag is wel hoe. Mensen die voldoende geld beschikbaar hebben worden niet zo snel afgeschrikt door maatregelen zoals een verhoogde overdrachtsbelasting. Maar het is goed dat de gemeente er mee aan de slag gaat en het probleem ziet.”  

“Er is een ongelofelijk groot woningtekort, zowel in de huur als koop. Huurprijzen zijn gigantisch hoog. En dat wordt grotendeels veroorzaakt door de vele beleggers die woningen opkopen. Ook expats kopen vaak een woning voor de periode dat zij in Nederland verblijven. Zij willen de woning verhuren op het moment dat zij Nederland verlaten. Dat zorgt ervoor dat het voor jonge mensen niet meer mogelijk is om de stap te maken om op eigen benen te staan en dat senioren hier niet kunnen wonen. Dat is niet de bedoeling.”   

De verkoop van nieuwbouw stokt, er worden minder bouwvergunningen afgegeven en ook vergunde projecten worden niet altijd gebouwd. Stelling: het Rijk moet nu ingrijpen met een doorbouwgarantie (de overheid staat garant voor 20% en bij 50% verkoop wordt al gebouwd) om een bouwcrisis te voorkomen. 

“Ik weet niet of de situatie per se verbeterd als het Rijk zich er mee bemoeit. Dat heeft het nieuwbouwplan van De Jonge dat niet van de grond komt wel laten zien. Aan de andere kant moet er wel iets gebeuren. Er zijn te weinig woningen en als nu ook nog eens de nieuwbouw stagneert, dan hebben we een nog groter probleem dan we al hadden. Die bouwcrisis moet worden voorkomen. Zo’n doorbouwgarantie kan daar de oplossing voor zijn. De ontwikkelaar of aannemer gaat die garantie niet op zich nemen, dus misschien is de enige manier inderdaad dat het Rijk ingrijpt. De vraag is wel waar dit van betaald gaat worden.”  

Het kabinet wil starters een korting van 50.000 euro geven op de aankoopprijs van een huis. Stelling: dit ‘duwtje in de rug’ zal alleen maar zorgen voor duurdere woningen, en zal de wooncrisis dus niet oplossen. 

“Het is heel goed om starters te helpen, dat vooropgesteld, maar ik denk niet dat deze korting de oplossing is. Ook hier vraag ik me af waarvan dit betaald wordt. Verkopers zullen zo’n korting niet willen geven. Daarnaast hebben we natuurlijk bij het eerdere ‘duwtje in de rug’, de jubelton, gezien dat die er op een gegeven moment voor zorgde dat mensen met dat geld gingen overbieden. Deze korting zal er waarschijnlijk net zo voor zorgen dat de huizenprijzen weer omhoog worden gegooid en starters tegen elkaar moeten opboksen.” 
 


Lees ook
‘Hoge hypotheekrentes blijven ook in 2023 betaalbaarheid hypotheken onder druk zetten’
Cijfers & onderzoeken

‘Hoge hypotheekrentes blijven ook in 2023 betaalbaarheid hypotheken onder druk zetten’

Zolang de rente hoog blijft, is de leencapaciteit van huishoudens beperkt en blijft het aantal hypotheekaanvragen laag in vergelijking met een jaar geleden. Hoewel de inflatie begin dit jaar afnam als gevolg van dalende energieprijzen, zijn de eerdere hogere prijzen reeds verwerkt in de kostprijs van diensten en goederen. Ondanks steunmaatregelen als het prijsplafond voelen consumenten - en bedrijven - deze secundaire effecten van de inflatie in hun portemonnee. 

Overwaarde omzetten in liquide middelen? “Geen goed idee om schuld te verhogen bij tegenvallers”

Overwaarde omzetten in liquide middelen? “Geen goed idee om schuld te verhogen bij tegenvallers”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur door hem of haar een aantal stellingen voor te leggen. Deze week Roland Aarts van Inde Hypotheekelarij over overwaarde, DUO en bestaande portefeuilles. 

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij versterken elkaar in wat we doen”
Adviseur van de maand

Partners in het vak én het huwelijk: “Wij versterken elkaar in wat we doen”

Jos Thewissen zit al ruim twintig jaar in het hypotheekvak. In 2017 begon hij voor zichzelf Thewissen Financieel Advies. Een paar jaar later besloten Jos en zijn vrouw Karin Thewissen-Kerckhoffs om hier een makelaarstak aan toe te voegen: Thewissen Makelaardij. Nu werken zij met succes samen vanuit huis in Meerssen. 

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.