Slechte positie modale eenverdieners: “Ik vrees dat ze geen kans meer maken”

19 augustus 2022 Leestijd ± 3minuten
Slechte positie modale eenverdieners: “Ik vrees dat ze geen kans meer maken”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Auke Pul, directeur van Baksteen & Pul in het Gelderse Epe, gaat onder meer in op het onderzoek over de kansen van modale eenverdieners op de woningmarkt. “Ik vrees dat ze geen kans meer maken. De enige optie voor hen is dat er innovatief gebouwd gaat worden.”

Als modale eenverdiener maak je op dit moment nog de meeste kans op een koopwoning in de provincies Limburg, Groningen en Zeeland. In de overige provincies zijn de kansen volgens onderzoek van De Hypotheker vrijwel nihil. Hoe staat met de kansen van modale eenverdieners in je eigen regio?

“Volgens het onderzoek bedraagt het percentage betaalbare woningen voor eenverdieners in Gelderland slecht 0,4%. En dat klopt helaas wel. Er zijn hier in de buurt een aantal seniorenflats en een paar goedkope appartementen, maar voor de rest zijn koopwoningen voor modale eenverdieners niet haalbaar. Afgezien van financiële impulsen door schenkingen van ouders, of veel spaargeld. Maar je ziet bij deze groep dat ze vaak nog studieschulden hebben."

"Ik vrees ook dat ze geen kans meer zullen maken. Als ik kijk naar de kostprijs van een woning, dan zullen er geen goedkope huizen meer gebouwd gaan worden. De enige optie is dat er innovatief gebouwd gaat worden en dat er hierbij tussen verschillende partijen intensief samengewerkt gaat worden.”

NHG wordt weer populairder door de hogere rentetarieven. Zie je dat effect zelf ook?

“Dat zie ik ook. Door de hogere rentetarieven wordt er weer sneller gekozen voor annuïtair. Het renteverschil tussen aflossingsvrij en annuïtair is flink verkleind en bij annuïtair los je ook nog eens af op je hypotheek. Door deze keuze komt de NHG weer vaker in beeld. Daarnaast vind ik dat de NHG-grens van €355.000 in de huidige markt veel te laag. In het verleden was de NHG voor de middenklasse goed werkbaar, maar dat is met dit lage niveau niet meer het geval. De NHG zal fors de lucht in moeten gaan, willen ze dezelfde doelgroep blijven bedienen.”

Vereniging Eigen Huis wil minimaal 10.000 betaalbare starterswoningen laten bouwen. Een goed idee?

“Ja. We zitten nog steeds in een overspannen markt. Door schaarste zijn de prijzen te hoog. De lage rente is hier ook verantwoordelijk voor. Om die prijzen te laten dalen, moet er heel veel gebouwd worden. De overheid wil zelfs 1 miljoen woningen voor 2030 gaan bouwen om dat evenwicht te bereiken. Maar ik heb met aannemers gesproken en die zeggen: waarom krijgen we geen vergunningen? Er is momenteel geen werkend model tussen bouwend Nederland, overheden en sociale partijen. Dat moet aangepakt worden.”
 


Lees ook
Geen komkommertijd meer: dít is het belangrijkste nieuws deze zomer

Geen komkommertijd meer: dít is het belangrijkste nieuws deze zomer

Komkommertijd bestaat niet meer. Waar vroeger in de zomer van een nieuwsloze periode werd gesproken, is de term eigenlijk al jaren niet meer van toepassing. Er gebeurt genoeg in de zomer, zo ook op de woningmarkt. Vandaar deze verzameling van interessante artikelen van de afgelopen maanden, zodat jij voorbereid de tweede helft van het jaar in gaat.

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’
Opinie

Aflossingsvrije hypotheek? ‘Maak je niet druk’

Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.

Het stenen tijdperk
Column

Het stenen tijdperk

Ik hoor van wat oudere collega’s nog wel eens dat het nog ouderwetser kan. “Vroeger stonden hier allemaal dossiers gestapeld. Honderden pagina’s per dossier.” De dossiers werden toen nog per post verstuurd en later gefaxt. Dat waren nog eens tijden. 

Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

Prijsstijging van koopwoningen blijft afvlakken: “We gaan terug naar een gezondere situatie”

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Thomas van Splunteren van De Hypotheker in Amsterdam (ZuidAs/WTC) en Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam menen dat de afvlakking van de prijsstijging van de koopwoningen wijst op ‘een gezondere situatie’.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.