“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

Een behoudende generatie die liever spaart dan schulden aangaat
21 juli 2021 Leestijd ± 3minuten
“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

“Senioren zijn behoudend in het aangaan van leningen en zich niet altijd bewust van de waarde die in hun huizen zit”, stelt Jeroen Spreeuw van Spreeuw Hypotheken in Velp. “Met de overwaarde door stijgende huizenprijzen en de huidige lage rentestand, is er heel veel mogelijke voor deze generatie.” 

Tags

De generaties van 55 jaar en ouder hebben vaak een hypotheek die geheel of grotendeels is afgelost en wonen, door de stijgende huizenprijzen, in een huis met flinke overwaarde. “Veel mensen in deze situatie zijn zich niet bewust van hun financiële mogelijkheden en van de waarde die in hun huizen zit. Terwijl mensen in deze leeftijdscategorie nu vaak andere wensen hebben dan toen ze hun huis kochten. Of vlak voor veranderingen staan, die grote invloed hebben op hun inkomen of op hun manier van leven”, zegt Spreeuw. 

Stoppen met werken

“Stoppen met werken wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of kinderen die uit huis gaan, zijn ingrijpende veranderingen die je als adviseur ziet aankomen. Daar kun je naar toe werken, en bedenken wat dat met zich meebrengt. Hoeveel geld hebben je klanten als ze met pensioen gaan, hebben ze dezelfde ruimte nodig als de kinderen uit huis zijn? Maar laat klanten ook nadenken over onverwachte veranderingen: ziekte of overlijden. Hoe vervelend de gedachte ook is, het is wel goed om te weten wat er gebeurt als de situatie verandert. Het is heel goed om op deze momenten klanten na te laten denken over de toekomst en wat meest comfortabele woonsituatie is.”

“Vaak zit er meer vermogen in een huis dan mensen denken, maar er lijkt een weerstand te zijn om daar aan te komen. Jarenlang is de hypotheek afgelost en het idee opnieuw zulke financiële afspraken aan te gaan staat mensen tegen. Sparen en afbetalen is het motto van deze generatie. Maar als je weet hoeveel overwaarde er is en wat je daarmee zou kunnen doen, geeft dat wel ruimte om te kijken naar de wensen die mensen hebben.”

Woonwensen

“Door de financiële mogelijkheden te bespreken met klanten, krijgen ze inzicht over welke woonwensen ze kunnen vervullen. Misschien een ander huis, bijvoorbeeld gelijkvloers, kleiner of op een andere locatie. Of juist een sterke wens om niet te verhuizen. Dan is het interessant te kijken wat er mogelijk is om het huis aan te passen. Door een slaapkamer op de begane grond te creëren bijvoorbeeld. Of de badkamer met wat aanpassingen makkelijker toegankelijk maken.”

En een andere optie is natuurlijk het verzilveren van overwaarde om leuke dingen te kunnen doen of om een schenking te doen aan bijvoorbeeld de kinderen. Daarvoor zijn de afspraken redelijk behoudend: “In de regel is het niet mogelijk meer dan 50 procent van de waarde van een huis te verzilveren.” 

Financiële mogelijkheden

“Weinig mensen weten dat je als je al met pensioen bent nog een nieuwe hypotheek kunt krijgen. Daarbij wordt niet het inkomen getoetst, maar wordt, onder voorwaarden, naar de werkelijke lasten gekeken om te zien welke ruimte er is. En de huidige lage rentestand helpt natuurlijk enorm bij de betaalbaarheid van zo’n lening.”

Jeroen Spreeuw geeft nog een laatste advies: “Het is altijd goed is om voor klanten een situatieschets te maken. Als zij weten waar ze aan toe zijn, geeft dat rust. In voor- en tegenspoed.”
 


Geschreven door

Redactie
Redactie
Anderen bekeken ook

Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot

26 juli 2021 Van Bruggen Adviesgroep wil mensen waarschuwen die denken dat ze ...

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

23 juli 2021 In alle delen van het land zijn woningen fors duurder ...

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

09 juli 2021 Toen de kalender als 1 aprilgrap werd aangekondigd, stuurde Marco ...

De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’

01 juli 2021 In het tweede kwartaal is het aantal hypotheekaanvragen voor een ...

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.