“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

Een behoudende generatie die liever spaart dan schulden aangaat
21 juli 2021 Leestijd ± 3minuten
“Senioren hebben vaak meer financiële armslag dan ze denken”

“Senioren zijn behoudend in het aangaan van leningen en zich niet altijd bewust van de waarde die in hun huizen zit”, stelt Jeroen Spreeuw van Spreeuw Hypotheken in Velp. “Met de overwaarde door stijgende huizenprijzen en de huidige lage rentestand, is er heel veel mogelijke voor deze generatie.” 

De generaties van 55 jaar en ouder hebben vaak een hypotheek die geheel of grotendeels is afgelost en wonen, door de stijgende huizenprijzen, in een huis met flinke overwaarde. “Veel mensen in deze situatie zijn zich niet bewust van hun financiële mogelijkheden en van de waarde die in hun huizen zit. Terwijl mensen in deze leeftijdscategorie nu vaak andere wensen hebben dan toen ze hun huis kochten. Of vlak voor veranderingen staan, die grote invloed hebben op hun inkomen of op hun manier van leven”, zegt Spreeuw. 

Stoppen met werken

“Stoppen met werken wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd of kinderen die uit huis gaan, zijn ingrijpende veranderingen die je als adviseur ziet aankomen. Daar kun je naar toe werken, en bedenken wat dat met zich meebrengt. Hoeveel geld hebben je klanten als ze met pensioen gaan, hebben ze dezelfde ruimte nodig als de kinderen uit huis zijn? Maar laat klanten ook nadenken over onverwachte veranderingen: ziekte of overlijden. Hoe vervelend de gedachte ook is, het is wel goed om te weten wat er gebeurt als de situatie verandert. Het is heel goed om op deze momenten klanten na te laten denken over de toekomst en wat meest comfortabele woonsituatie is.”

“Vaak zit er meer vermogen in een huis dan mensen denken, maar er lijkt een weerstand te zijn om daar aan te komen. Jarenlang is de hypotheek afgelost en het idee opnieuw zulke financiële afspraken aan te gaan staat mensen tegen. Sparen en afbetalen is het motto van deze generatie. Maar als je weet hoeveel overwaarde er is en wat je daarmee zou kunnen doen, geeft dat wel ruimte om te kijken naar de wensen die mensen hebben.”

Woonwensen

“Door de financiële mogelijkheden te bespreken met klanten, krijgen ze inzicht over welke woonwensen ze kunnen vervullen. Misschien een ander huis, bijvoorbeeld gelijkvloers, kleiner of op een andere locatie. Of juist een sterke wens om niet te verhuizen. Dan is het interessant te kijken wat er mogelijk is om het huis aan te passen. Door een slaapkamer op de begane grond te creëren bijvoorbeeld. Of de badkamer met wat aanpassingen makkelijker toegankelijk maken.”

En een andere optie is natuurlijk het verzilveren van overwaarde om leuke dingen te kunnen doen of om een schenking te doen aan bijvoorbeeld de kinderen. Daarvoor zijn de afspraken redelijk behoudend: “In de regel is het niet mogelijk meer dan 50 procent van de waarde van een huis te verzilveren.” 

Financiële mogelijkheden

“Weinig mensen weten dat je als je al met pensioen bent nog een nieuwe hypotheek kunt krijgen. Daarbij wordt niet het inkomen getoetst, maar wordt, onder voorwaarden, naar de werkelijke lasten gekeken om te zien welke ruimte er is. En de huidige lage rentestand helpt natuurlijk enorm bij de betaalbaarheid van zo’n lening.”

Jeroen Spreeuw geeft nog een laatste advies: “Het is altijd goed is om voor klanten een situatieschets te maken. Als zij weten waar ze aan toe zijn, geeft dat rust. In voor- en tegenspoed.”
 


Lees ook
Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot
Opinie

Vakantiehuisjes zijn in trek, maar het risico is groot

Van Bruggen Adviesgroep wil mensen waarschuwen die denken dat ze snel rijk kunnen worden met vakantiehuisjes. Hoe gaan hypotheekadviseurs daar in de praktijk mee om en is het risico inderdaad zo groot?

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt
Cijfers & onderzoeken

Prijzen stijgen ongekend, aanbod verschraalt

In alle delen van het land zijn woningen fors duurder geworden ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal te koop staande objecten neemt echter fors af, zo blijkt uit een analyse van Taxatheek.

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

'Ik ben behoorlijk tekeer gegaan!'

Toen de kalender als 1 aprilgrap werd aangekondigd, stuurde Marco Anjema alvast wat grappige foto’s van zichzelf naar MUNT relatiemanager Koen Hoveling. “Toen hij zei dat het doorging, moest ik natuurlijk wel meedoen!”

De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’
Cijfers & onderzoeken

De Hypotheker: Aantal aanvragen daalt ‘extreem’

In het tweede kwartaal is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop „extreem gedaald”, zo stelt De Hypotheker. De trend - weinig te koop, en wat er is is te duur - wordt stevig voortgezet.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.