Samen aan de slag

13 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Samen aan de slag

De ontwikkelingen op de woningmarkt raken ons allemaal. Daarom is wonen één van de belangrijkste onderwerpen in het regeerakkoord. De hernieuwde Nationale Woon-en Bouwagenda en de Minister van Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening zijn hierbij zwaarwegend. 

Er is speciale aandacht voor de bouw van woningen voor starters, senioren en middeninkomens, met tijdelijke en premiewoningen, kantoortransformaties en meer ruimte voor alternatieve woonvormen en coöperatieve woonprojecten. Voor starters wordt bij het aanvragen van een hypotheek de actuele stand van de studieschuld bepalend. Voor senioren wordt het eenvoudiger een deel van de waarde van het huis op te nemen. Deze punten raken ons als sector en bieden veel mogelijkheden voor samenwerking. Samen kunnen we impact maken en maatschappelijke waarde creëren. Hoe kunnen wij elkaar hierbij versterken? 
 
Natuurlijk stellen we deze vraag ook regelmatig bij NHG. Wij proberen – samen met jullie – continu te zoeken naar nieuwe oplossingen voor de diverse uitdagingen die spelen. Dit doen we bijvoorbeeld door op een andere, toekomstgerichtere manier naar hypotheekaanvragen te kijken, zoals bij de Arbeidsmarktscan, de Perspectiefverklaring of de Inkomensverklaring Ondernemers. Dit geeft met name starters meer kansen op de woningmarkt.

We onderzoeken of we onze NHG-garantie in kunnen zetten bij de financiering van alternatieve woonvormen.

We onderzoeken ook of we onze NHG-garantie in kunnen zetten bij de financiering van alternatieve woonvormen die ook in het regeerakkoord worden benoemd. Deze nieuwe woonvormen vragen om innovatieve financieringsmogelijkheden, die tegelijkertijd verantwoord moeten zijn. De markt en de overheid zoeken hier samen naar oplossingen om de toegang tot de woningmarkt te verbeteren en om de betaalbaarheid beter te kunnen inschatten.
 

Daarnaast staat verduurzaming ook bij ons hoog op de agenda. De enorme inflatie waarmee we kampen (in december 5,7%, het hoogste peil in veertig jaar) wordt grotendeels gedreven door de stijgende energieprijzen. In samenwerking met markt en overheid zoeken we naar ideeën om woningeigenaren met DEFG-labels te helpen verduurzamen. Maar we kijken ook naar andere groepen die momenteel niet kunnen verduurzamen. 
 

Wist je dat Nederland ruim 1,1 miljoen appartementen in een VVE telt? Een half miljoen daarvan zit in kleine VVE’s met minder dan 8 appartementen. Van deze appartementen heeft maar liefst 72% een slecht energielabel, terwijl dit bij eengezinswoningen 40% is. Dit vraagt om collectieve financieringsoplossingen en die zijn er bijna niet. Ook bij dit soort vraagstukken zoeken we – samen met markt en overheid – naar oplossingen.
 

Adviseurs zijn heel belangrijk in de strijd voor verduurzaming. Zeker in deze tijden, waarin bij aankoop van een woning weinig tijd is om stil te staan bij verduurzaming  maar het des te belangrijker is dat kopers inzicht hebben in de staat van de woning, hun financiële situatie en mogelijke gebeurtenissen (waaronder life events, rentewijzigingen). 
 

Ik ben ervan overtuigd dat we samen verder komen. Dat zie ik iedere dag, bij de energie en successen die we samen al hebben geboekt en bij de trajecten die nog lopen en die we nog kunnen oppakken. Meer snelheid is nodig, ook daarvoor kunnen we zorgen. Het is niet altijd makkelijk, want soms spelen er meerdere (tegenstrijdige) belangen. Dat zag je ook in de kabinetsformatie. Maar als we blijven samenwerken, dan komen we echt verder. Samen spelen we een cruciale rol, onze impact is enorm. Dus laten we ook dit jaar weer samen onze schouders onder die dynamische woningmarkt zetten. Juist nu. Ik heb er zin in!   

Carla Muters is bestuursvoorzitter van NHG.


Lees ook
Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?
Trends

Familielening: Wat zijn de regels en hoe hoog mag de rente zijn?

Een familielening. Het klinkt gezellig en de regeling lijkt voor beide partijen fiscaal aantrekkelijk. Dat is het ook, zolang je de overeenkomst maar zakelijk benadert. Hoe kunnen de familieleden maximaal profiteren van de familielening zonder dat fiscus dwars gaat liggen?

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Waarschuwt de AFM terecht voor maatwerk? En gaat er echt iets veranderen op de woningmarkt?

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Marnix Medema van Hypotheco en Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek over de minister van Volkshuisvesting en waarschuwingen van de AFM: “Toezichthouder heeft twee petten op.”

“De klant noemde mij een lot uit de loterij”
Dat ene advies

“De klant noemde mij een lot uit de loterij”

In deze rubriek reflecteren adviseurs op het advies dat ze het meest is bijgebleven, zelfs na vele honderden trajecten. Jan van der Lei vertelt over dat ene advies… 

Afkoeling, opkoopbescherming en uitbreiding van NHG

Afkoeling, opkoopbescherming en uitbreiding van NHG

Elke week blikken we terug op het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector. Alberto Berruezo van AB Financieel Advies en Humbert Noslin van Finzie Rotterdam Zuid over opkoopbescherming in steeds meer steden: “De impact zal minimaal zijn.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl.

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.